به گزارش خبرگزاری شبستان، معصومه ابتکار، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست کشور در نشست خبری با تأکید بر این موضوع که به لحاظ کارشناسی حیات وحش، ویژگی های ظاهری چهره یوزپلنگ ایرانی، آسیایی و آفریقایی مشابه هم هستند، از حاشیه سازانی که با طرح مسائلی بی ربط سعی در بی ارزش کردن این اقدام بزرگ دارند، انتقاد کرد.
وی افزود: به عنوان نماینده دولت حمایت قاطع خود را از اقدام ورزش دوستان و فعالان محیط زیست در خصوص پیوند دو مقوله ورزش و محیط زیست اعلام می کنم.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با ابراز خرسندی از اینکه ایران نخستین کشوری است که فیفا با نقش بستن چهره یکی از گونه های حیات وحش بر پیراهن بازیکنان تیم ملی اش موافقت کرده است، گفت: نباید چنین فرصت و ظرفیت ارزنده ای را از دست بدهیم.
آسیب به جلوه های زیستی، آسیب به حیات بشری است
معاون رئیس جمهور با بیان اینکه امروز تمام موارد و بخش های زندگی از جمله مقوله محیط زیست و ورزش با یکدیگر مرتبط هستند، خاطر نشان کرد: آسیب به هریک از جلوه های زیستی، آسیب به حیات بشری است.
ابتکار با یادآوری این موضوع که بیش از یک دهه از ایجاد شاخه ورزش و محیط زیست توسط کمیته بین المللی المپیک می گذرد، گفت: این شاخه پیوستگی ورزش و محیط زیست را هرچه بیشتر نمایان کرده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به تفاهم نامه امضاء شده میان سازمان با کمیته ملی المپیک در دوره گذشته مدیریت خود، اظهار داشت: جای خرسندی است که در برهه کنونی نیز به همت تلاش گران عرصه محیط زیست و سازمان های مردم نهاد، فعالیت هایی برای پیوستگی ورزش و محیط زیست صورت گرفته است.
وی با تأکید بر این موضوع که در کنار فعالیت ها و تمرکز ذهنی ورزشکاران رشته های مختلف، بحث سلامتی و پاکی هوا از اهمیت ویژه ای در عرصه ورزش برخوردار است، تصریح کرد: آلودگی هوا یکی از عوامل بازدارنده فعالیت های ورزش محسوب می شود و به همین دلیل در صورت افزایش آلاینده های هوا و بروز آلودگی، نخستین توصیه، خودداری ورزشکاران از انجام فعالیت های ورزشی در فضای آزاد است.
این مقام مسئول با ابراز خرسندی از حضور تیم ملی ایران با پیراهن های منقوش به طرح یوز ایرانی در جام جهانی، گفت: این اتفاق منجر به انتقال پیام فرهنگ صلح دوستی و طبیعت دوستی ایرانی ها و نشان دهنده تعهد و مسئولیت پذیری ورزشکاران ایرانی نسبت به طبیعت و آینده ای است که همه ما نگران آن هستیم.
ابتکار با اعلام ارسال پیام تصویری خود به وزیران محیط زیست 32 کشور شرکت کننده در جام جهانی فوتبال به همراه تابلوی نقاشی گونهه در معرض خطر انقراض آن کشور، ابراز امیدواری کرد: استقبال بین المللی از این پیام، منجر به اتفاقات خوب در حوزه محیط زیست جهان شود.
وی گفت: در سال 2013 ایران برای حضور در جام جهانی برزیل انتخاب شد، ایده ای مطرح شد تحت این عنوان که چطور می توانیم از این فرصت جهانی برای ارتقای محیط زیست استفاده کنیم و بر همین اساس نقش یوز آسیایی بر پیراهن تیم ملی نقش بست و اگرچه نقش یوز ایرانی روی پیراهن تیم ملی یک حرکت نمادین است، اما روح این حرکت، فرهنگی و آموزشی است.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: این طرح در واقع خروجی یکی از بهترین پیشنهادهای مطروحه برای استفاده بهتر از فضای جام جهانی که ایجاد کمپین ارتقای تنوع زیستی با کمک و حمایت فدراسیون فوتبال ایران و سازمان های بین المللی همچون فیفا بود.
وی افزود: این کمپین برای ارتقای تنوع زیستی کشور و میراث جهانی فعالیت می کند، این موضوع از سوی سازمان حفاظت محیط زیست برای استفاده از نماد یوزپلنگ آسیایی یا یوزپلنگ ایرانی که یک گونه در معرض خطر انقراض است و پروژه ای برای حفاظت آن اجرا می شود، برای استفاده روی پیراهن تیم ملی ایران پیگیری شد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: در این خصوص درپی دیدار سپ بلاتر در نوامبر 2013 از ایران از وی دعوت کردم تا از پارک طبیعت پردیسان و موزه تنوع زیستی دیدن کند. طی این دیدار از وی درخواست کردم فیفا به این تلاش در افزایش آگاهی های جامعه جهانی و مردم ایران برای حفظ تنوع زیستی طبیعی و حفاظت از گونه های در معرض خطر همچون یوزپلنگ آسیایی بپیوندند.
ابتکار افزود: بلاتر قول داد که در شورای فیفا موضوع را مطرح کند و تصمیم نهایی گرفته شود، ما هم دلایل لازم برای این تلاش را به دلیل ارتباط میان ورزش و محیط زیست ارایه کردیم چرا که علاقه مندان به ورزش و فوتبالدوست ها نیز در برابر حفاظت از محیط زیست و گونه های خاص مسئولیت دارند و در حوزه های مختلف دارای نقش اجتماعی هستند.
وی ادامه داد: در ادامه همین اقدام، هنرمندان ایرانی توپ زیستی را طراحی و خلق کردند که گونه های مختلف در معرض خطر کشورهای شرکت کننده در جام جهانی را بر روی آن نقاشی کردند. تصاویر مختلفی از پستانداران، پرندگان و دیگر گونه های در خطر بر روی این توپ نقاشی شد و توپ زیستی پیام تنوع زیستی را برای علاقه مندان فوتبال و تماشاچیان و شرکت کنندگان در جام جهانی دارد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، ابراز امیدواری کرد: به واسطه طیف وسیع بینندگان و طرفداران فوتبال، پیام ایران در حمایت از حیات وحش خود و یوزپلنگ ایرانی به خوبی از سوی رسانه ها به مردم منتقل شود.
معاون رئیس جمهور با اشاره به برخی حاشیه سازی هایی مطرح شده توسط برخی افراد درباره نقش پیراهن تیم ملی، گفت: به جای حاشیه سازی، ابعاد علمی و فرهنگی موضوع را به خوبی توضیح دهیم تا این حرکت در جام جهانی برزیل نمود مناسبی داشته باشد.
ابتکار در پاسخ به پرسشی در ارتباط با نحوه ادامه چنین فعالیت هایی، اظهار داشت: باید از فرصت های حضور ایران در مناسبت های مختلف ورزشی به خوبی استفاده کرد و به همین منظور سعی خواهیم کرد بعد از جام جهانی فوتبال نیز در میادین ورزشی حضوری فعال داشته باشیم.
وی موافقت فیفا با قرارگرفتن نقش یوزپلنگ ایرانی روی پیراهن تیم ملی ایران برای نخستین بار را اتفاقی بسیار مهم دانست.
معاون رئیس جمهور در پاسخ به این پرسش که منظور شما از حاشیه سازان چه افرادی است و این افراد به کجا وابسته هستند، گفت: من قضاوتی در این مورد نخواهم کرد ولی از نظر تخصصی، کارشناسان محیط زیست به صراحت اعلام کردندکه هیچ تفاوتی بین گونه آسیایی و آفریقایی یوز وجود ندارد و اینکه تصویر یوز روی پیراهن ملی ایرانی نیست، کاملا غلط است.
پیراهن منقوش به طرح یوز ایرانی با امضای کلیه اعضای تیم ملی فوتبال در موزه فیفا
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، خاطرنشان کرد: یک نمونه از پیراهن تیم ملی منقوش به طرح یوزپلنگ ایرانی که به امضای تمامی بازیکنان تیم ملی رسیده است، در موزه فدراسیون بین المللی فوتبال (فیفا) نگهداری خواهد شد.
معاون رئیس جمهور در پاسخ به این پرسش که نماینده سازمان حفاظت محیط زیست در جام جهانی چه کسی است، گفت: تنها نماینده ما در این آوردگاه جهانی، یوز ایرانی خواهد بود.
ابتکار در خصوص ایده نخستین استفاده از طرح یوز ایرانی بر پیراهن تیم ملی در جام جهانی، گفت: این طرح از آرش نورآقایی و از طرف سازمان های مردم نهاد ارائه شد و سپس مورد استقبال سازمان محیط زیست واقع شد.
رئیس سازمان محیط زیست درخصوص برخی اخبار مبنی بر اینکه طرح یوزپلنگ حک شده روی پیراهن تیم ملی به قیمت اندکی در اینترنت قرار دارد و کپی کاری صورت گرفته است، گفت: در این خصوص طراح نقش یوزپلنگ باید اظهارنظر کند اما باتوجه به اینکه مالکیت معنوی این طرح را ثبت نکرده ایم، امکان اینکه بلافاصله پس از اجرا با نام فرد دیگری در اینترنت قرار گرفته باشد، رد نمی شود.
وی تأکید کرد: سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان نهاد رسمی دولتی اعلام می کند که در خصوص این طرح هیچ ابهامی وجود ندارد و این طرح مورد پسند قالب علاقمندان و فعالان قرار گرفته است.
ابتکار در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینکه کفاشیان اعلام کرده فیفا هنوز با اهدای زیستتوپ به لیونل مسی موافقت نکرده است، عنوان کرد: اصل اتفاقی است که پیش از آن رخ داده و فیفا با قرار گرفتن طرح یوزپلنگ ایرانی روی پیراهن تیم ملی موافقت کرده است. ما میتوانیم با همین اتفاق پیام خود را به جهان انتقال دهیم و اکنون این پیام در فیفا به ثبت رسیده است.
معاون رئیسجمهور ادامه داد: در خصوص اهدای زیستتوپ در بازی با آرژانتین نیز هماهنگیها قرار است اتفاق بیفتد اما اتفاق اصلی نقش بستن یوزپلنگ ایرانی روی پیراهن تیم ملی بود و بقیه مسائل شاخههای فرعی است. دیگر پیامها را خودمان به سازمانهای محیط زیست کشورها منتقل میکنیم و امیدوارم فیفا نیز با اقدام نمادین ما موافقت کند.
در ابتدای این مراسم محمد درویش مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست، هدف از اجرای این طرح را معرفی طبیعت مهجور ایرانی به جهانیان اعلام کرد.
وی با اشاره به سوابق چنین اقداماتی گفت: به طور مثال چینیها در المپیک پکن با معرفی پاندا به عنوان یکی از گونه های در معرض خطر خود، موفق به اقداماتی مثبت در راستای حمایت از این گونه شدند.
درویش، معرفی پلنگ قفقاز در المپیک زمستانی سوشی روسیه، همچنین تصمیم برزیل برای معرفی یک نمونه از مورچه خوار در حال انقراضش در جام جهانی 2014 را از دیگر اقدامات صورت گرفته در این زمینه اعلام کرد و ابراز امیدواری کرد: اقدام ایران منجر به ایجاد نهضت هشدار درباره گونه های در حال انقراض جهان به رهبری ایران شود.
مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت مردمی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: صحبت ها و رایزنی های ابتکار در حمایت از طرحی که سمن های علاقمند ورزشی و محیط زیستی ارائه بودند با بلاتر، منجر به ایجاد تغییراتی در قوانین فیفا شد و برای نخستین بار فیفا با طرح گونه ای از حیات وحش بر پیراهن تیم ملی کشوری موافقت کرد و این موفقیتی بزرگ برای ایران است.
پایان پیام/
نظر شما