خبرگزاری شبستان- علی آباد کتول
پس از پیگیری های مردمی و رسانه هادر خصوص احداث اتوبان و تخریب جنگل های باستانی هیرکانی در مسیر جنگل های روستای سیاه رودبار در شهرستان علی آباد کتول، طرح جاده 700 متری که بیش از 7 کیلومتر پیش روی داشته، تعطیل و جاده سازی و ساخت اتوبان در مسیر جنگل های میان رستاق علی آباد کتول با قوت بیشتری آغاز شده و همچنان در حال اجرا است.
علیرغم پیگیری های برخی از مسئولان محیط زیست و وعده هایی که در جلوگیری از تخریب جنگل ها داده بودند اما فقط محل جرم عوض شده است.
جنگل های انبوه و زیبای شهرستان علی آباد کتول با قدمتی بسیار زیاد از جنگل های بکر و دست نخورده است که علاوه بر گونه های متفاوت و ارزشمند گیاهی، گونه های نادر و کمیاب جانوری همچون مرال و شوکا را هم در خود جای داده است.
مردمان و اهالی روستاهای کوهستانی همه از این سوء برداشت ها بسیار دلزده و نگرانند و چشم امیدشان به مسئولان است بلکه چاره ای بیندیشند.
با اجرای طرح خروج دام از جنگل؛ روستانشینان که دامپروری و تولید محصولات دامی شغل و درآمد اصلی آنها بود، برای تامین غذای دام های خود مجبور به خرید علوفه و خوراک دام از شهرها شدند و با افزایش قیمت نهاده ها و علوفه، هزینه های پرورش و نگهداری دام بیش از درآمد شد و ناچارا دست به فروش دامهای خود زدند و از آنجایی که درآمدی در روستا نداشتند خانه و کاشانه را فروختند و راهی شهرها شدند، اما اجاره نشینی و بیکاری و مشکلاتی از این قبیل باعث شد این جوانان سالم و چشم و گوش بسته روستایی به اعتیاد و مشکلات دیگری آلوده شوند.
سیاست خروج دام از جنگل در جهت پیشگیری از تخریب جنگل ها بود. این سرمایه های زیبا و عظیم خدادادی، اما روستائیان تاوان سنگینی برای زنده ماندن جنگل ها دادند در صورتی که تخریب جنگل ها به دست روستانشینان و رمه داران نبود بلکه طرح هایی که در چارچوب قانون اجرا می شود باعث از بین رفتن این سرمایه با ارزش ملی شده است.
رامین برزگر، دهیار روستای میان رستاق گفت: حفاظت و دلسوزی روستانشینان باعث حفظ و حراست از جنگل هاست اما برداشت هایی این چنینی زحمات و دلسوزی های همه حامیان محیط زیست را بر باد می دهد.
وی افزود: جاده سازی ها و برداشت هایی با این شیوه که مردم و اهالی روستاها شاهد آن هستند، باعث دلسردی آنان در حفاظت از منابع طبیعی شده است.
برزگر تصریح کرد: اگر دام یکی از روستانشینان ناخواسته وارد جنگل و عرصه منابع طبیعی شود جریمه سنگینی برایش در نظر گرفته می شود که برای پرداختش باید دام های خود را بفروشد اما در مقابل شاهد این قتل و غارت درختان در چارچوب قانون هستیم.
طرح خروج دام از جنگل اشتباه بزرگی بود
رحمت الله نوروزی، نماینده علی آباد کتول در مجلس شورای اسلامی و دبیر مجمع نمایندگان گلستان، طرح خروج دام از جنگل را باعث نابودی زندگی روستائیان و مهاجرت، فقر، بیکاری و فلاکت و به بیراهه کشیده شدن نیروی جوان روستایی دانست و گفت: مکرر اعلام کردم طرح خروج دام از جنگل اشتباه بزرگی بود و معتقدم این تبر و اره چوپانان نیست که جنگل را تخریب می کند، این موتور اره و سایردستگاه پیشرفته است که با نام های خاص و درقالب طرح های سوری منابع طبیعی ما را غارت می کند.
وی افزود: همین برداشت های غیراصولی و غارت جنگل ها عامل اصلی سیل های اخیر در استان گلستان است که مسئولان کمتر توجهی نسبت به آن دارند و لازم است دولت فکری به حال این مسئله کند.
نوروزی تصریح کرد: برداشت های بی رویه ای که در سطح جنگل ها، همچنین جنگل های حوزه علی آباد کتول صورت می گیرد و احداث جاده های عریض و طویل در ارتفاعات دو هزار متری، منابع ملی ما را به نابودی کشانده و همگی نوید از سیل های بزرگتر می دهند.
دبیر مجمع نمایندگان گلستان همچنین خاطرنشان کرد: برای احداث جاده علی آبادکتول به شاهرود ما شاهد مقاومت های بی پایه و اساس مسئولان محیط زیست هستیم و این درحالی است که گزارشاتی مبنی بر غارت جنگل های در دهنه زرین گل به دست من رسیده است و بنده قطعا آن را پیگیری خواهم کرد و خواستار توضیح مسئولان زیربط خواهم شد.
ابوطالب قزلسفلو، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان نیز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در علی آباد کتول گفت: طرح های جنگلداری یا طرح های مدیریت جنگل از طرح های کارشناسی و مورد تائید مجامع علمی و کارشناسی است که سال های سال است که در سطح کشور و برابر قوانین و مقررات در حال انجام است.
وی افزود: طرح سیاه رودبار یکی از طرح های فعال استان گلستان است که برابر مطالعات صورت گرفته و جاده سازی هایی که در کتابچه پیش بینی شده است در حال انجام است.
قزلسفلو ادامه داد: این جاده ها برای دسترسی در مواقع حریق و برداشت های درختان شکسته و افتاده و درختان مسنی که در واقع دیر زیست هستند و به اوج رشد خود رسیده اند و حتی اگر برداشت نشوند در جا ازبین خواهند رفت به عنوان سرمایه کشور و برابر کتابچه در حال احداث هستند.
وی خاطر نشان کرد: برابر آخرین مصوبه هیئت دولت قرار است اصلاحاتی در شیوه برداشت طرح های جنگلداری تحت عنوان درختان شکسته، افتاده و عملیات پرورشی انجام شود که از سال 1393 به بعد، برابر این مصوبه عمل خواهد شد و طرح های جنگلداری اصلاح می شود و مدیریت طرح های جنگلداری با این دستورالعمل ادامه خواهد یافت.
سید مجتبی حسینی، معاون نظارت و پایش اداره کل محیط زیست استان گلستان نیز گفت: طرح های جنگلداری علاوه بر اینکه از نظر قانونی بر اساس کتابچه و دستورالعمل انجام می شود اما از نظر مسائل زیست محیطی هم مورد بررسی سازمان محیط زیست قرار می گیرد.
وی در خصوص جاده ابر اظهار داشت: در احداث این جاده نیاز به برداشت و کف تراشی و همچنین برش رشته کوه های البرز می باشد و دلایل ارائه شده برای اجرایی شدن و یا ایرادات وارده در جلوگیری از احداث آن در جلسات تهران مطرح و هر تصمیمی که در آنجا گرفته و مصوب شود ما هم در راستای آن عمل خواهیم کرد.
بازدید مسئولان استانی و شهرستانی از طرح سیاه رودبار
ابوطالب قزلسفلو، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیز داری استان گلستان روز گذشته همراه با اسپانلو رئیس دادگستری شهرستان علی آباد کتول، محمد محمدی دادستان و احمد تجری فرماندارشهرستان علی آباد کتول، درخصوص طرح جنگلداری و بهره برداری و احداث جاده در مسیر سیاه رودبار در محل فرمانداری علی آباد کتول نشستی داشتند که در ادامه این نشست، منطقه طرح بهره برداری جنگل سیاه رودبار را از نزدیک بازدید کردند.
ابوطالب قزلسفلو، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان در این بازدید گفت: مدیریت این طرحها در راستای توسعه پایدار با رعایت سه مولفه محیط زیستی، اقتصادی و اجتماعی اجرا میشود.
وی درخصوص احداث جادههای جنگلی در سیاه رودبار گفت: احداث جاده مورد نظر به استناد کتابچه طرح و بیلان با نظریه مثبت کمیته فنی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان، سازمان جنگلها و در نهایت شورای عالی جنگل صورت گرفته و احداث جاده بخشی از تعهدات مجری طرح جنگلداری است.
قزلسفلو خاطرنشان کرد: در بحث ایجاد جاده و قطع درختان در مسیر جاده، مطالعات مهندسی زیادی صورت میگیرد تا کمترین آسیب را به تودههای جنگلی داشته باشیم و اداره مهندسی و مطالعات، کنترل و تایید پروژههای جادههای جنگلی وجود دارد که همه مسایل را در نظر میگیرد.
محمد محمدی دادستان علی آباد کتول نیز دراین بازدید گفت: کارشناسانی دراین خصوص، موضوع رابررسی خواهند کرد و اگر قطع درختان غیرقانونی باشد و یا چنانچه در مواردی از قانون تبعیت نشده باشد با متخلفان طبق قانون برخورد خواهد شد.
لازم به یادآوری است، که دکتر اسماعیل مهاجر مدیرکل محیط زیست استان گلستان نیزدر گزارش قبلی به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفته بود: مصوبه ای را دولت گرفته است که با اجرایی شدن این مصوبه تمام طرح های جنگلداری اعم از جاده سازی و غیره که بالای یک هکتار باشد مشمول ارزیابی زیست محیطی خواهد شد.
امید است اجرای چنین طرح هایی مانع از نابودی منابع طبیعی و محیط زیست شود.
پایان پیام/
نظر شما