مبانی پیشرفت برای رسیدن به تمدن انقلاب اسلامی

خبرگزاری شبستان: بنابر اندیشه امام خامنه ای، پیشرفت مادی در کنار پیشرفت معنوی از مبانی انقلاب اسلامی به شمار می آید، از این رو باید الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت شکل بگیرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، انسان استعداد دارد که تا آخرین نقطه تعالی حیات ممکنات بالا برود اما بقیه موجودات این امکان را ندارند. در آیه شریفه "لقد خلقنا الانسان فی احسن تقویم"، "احسن تقویم" به معنای این نیست که ما جسم انسان را طوری آفریده ایم که مثلا سرش با دستش، با چشمش، با تنش تناسب دارد. اینکه مخصوص انسان نیست؛ هر حیوانی نیز همین طور است. در بهترین تقویم یعنی در بهترین اندازه گیری انسان را آفریدیم؛ یعنی آن اندازه گیری و قوامی که رشد او دیگر نهایت و اندازه ای ندارد و تا آنجایی می رود که در عالم وجود سقفی بالاتر از آن نیست یعنی می تواند از فرشتگان و از موجودات عالی و از همه اینها بالاتر برود. اگر بشر بخواهد این سیر را داشته باشد جز با استفاده از امکانات عالم ماده ممکن نیست. این جزو مسلمات است؛ لذا می گوید: "خلق لکم فی الارض جمیعا". بنابراین سیر تعالی و تکامل انسان در خلاء نیست با استفاده از استعدادهای ماده است. بنابراین، با هم سیر می کنند یعنی شکوفایی انسان، همراه با شکوفایی عالم ماده و عالم طبیعت است. این در شکوفایی او اثر می گذارد او در شکوفایی این اثر می گذارد و پیشرفت های شگفت آور را به وجود می آورد.
در اندیشه امام خامنه ای، پیشرفت مادی در کنار پیشرفت معنوی از مبانی انقلاب اسلامی به شمار می آید. از این رو است که برای حرکت فرهنگی در جامعه و پیشرفت معنوی، لاجرم باید الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت شکل بگیرد و جامعه به سوی پیشرفت های مادی گام بر دارد. از این رو، نمی توان مدیریت فرهنگ که متصدی پیشرفت معنوی است را از مدیریت عمرانی و خدمات اجتماعی و ... امری دوگانه پنداشت و آنها را جدای از یکدیگر برنامه ریزی کرد.

او که ولی امر است این گونه ترسیم کرد که پیشرفت ما باید مبتنی بر الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت باشد و الگوی اسلامی پیشرفت بر چهار مبنا استوار است: علم، فکر، معنویت، فرهنگ و زندگی.

در میان این چهار فکر مبانی سه عرصه دیگر است. آنجا که نقشه علم را ترسیم می نماید و علم بومی را د برابر علم غربی، نظریه پردازی می کند می کند و علم بومی را مطابق می سازد با علم دینی. مرز معنویت های دینی و مشروع را با عرفان های نوپدید مشخص می کندف معنویت را با شریعت همراه می سازد و شهود همراه با خرد را می پروراند. فرهنگ و زندگی، بنیانش بر فکر است؛ آنجا که عقلانیت بسط پیدا می کند و عقل معاش شکل می گیرد و سبک زندگی دینی اسلامی را تار و پود می تند.

از این رو است، که تحول در علوم انسانی و تحول در حوزه که مقدمه مهم تحول در تفکر است مبنا، سرمایه و درون مایه اصلی حرکت و پیشرفت به سوی تمدن نوین اسلامی و تمدن انقلاب اسلامی است.

الگوی ایرانی اسلامی پیشرفت در نظرگاه امام خامنه ای، هفت مبنای اسلامی دارد:

1- توحید (اعتقاد به خدا و التزام به این اعتقاد و بسط آن به ند بند پیکره زندگی بشر)

2-معاد و محاسبه اخروی (سبب منطقی شدن تحمل همه دشواری ها و ترویج ایثار و از خود گذشتگی در راه پیشرفت)

3- پیوستگی و عدم تفکیک دنیا و آخرت

4- محور بودن انسان ر نگاه اسلام (نه به معنای انسان مداری در فسلفه های مادی غرب)

5-حکومت از دیدگاه اسلام (که وجهی از آن مبارزه با اهل استعلاء و برتری طلبان است)

6-عدالت (که معیار حق و باطل و ملاک مشروعیت یا عدم مشروعیت حکومت ها است)

7-نگاه غیرمادی به اقتصاد (تولید ثروت به شرط آنکه به فساد، سلطه و اسراف گرفتار نیاید)
برگرفته از مبانی نظری تفکر فرهنگی حضرت امام خامنه ای
پایان پیام/

 

کد خبر 376783

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha