به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، در ادامه جلسه علنی امروز سه شنبه 27 خرداد سوال علیرضا محجوب نماینده تهران و نادر قاضی پور نماینده ارومیه از وزیر نفت در مورد اینکه چرا از تولیدات داخلی شرکتهای وابسته به وزارت نفت در پروژههای نفت، گاز و پتروشیمی استفاده نمیشود مطرح شد.
بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در پاسخ به این سوال گفت: بنده خودم سیاستهای وزارت نفت در مورد اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی و در حمایت از ساخت و تولیدات داخلی را در صحن علنی مجلس اعلام کرده ام و سابقه کاری ام در وزارتخانههایی که بوده ام حکایت از این دارد که همیشه از تولید داخلی نهایت حمایت را داشتهام و برای ارتقای فناوری ملی و ایجاد ظرفیتهای ساخت و تولید داخلی حداکثر تلاش خودم را کردهام.
وی تاکید کرد: بخشنامهها و دستورالعملهایی را که بنده در دورهای که قبلاً وزیر نفت بودهام صادر کردهام در همین خصوص موید عرایض بنده است، اگر سوالی که قاضیپور و محجوب گفتهاند مربوط به عملکرد بنده در ده ماهه گذشته باشد حتماً جناب آقای قاضیپور در توضیحاتی که میدهند روشن می کنند که چه لولههایی و چه کالاهایی در این دوره وزارت بنده از خارج خریداری شده است در حالیکه امکان ساخت داخل ان وجود داشته است.
نادر قاضیپور نماینده ارومیه در طرح سوال خود گفت: چرا وزارت نفت در اخذ قراردادهای خود با پیمانکاران طرف قرارداد خود را جوانان ایرانی قرار نمی دهند و از آنها استفاده نمی کنند.
وی اظهار کرد: چرا با وجود پیشرفتهای زیادی که بعد از انقلاب در بحث تولیدات داخلی صورت گرفته است چرا از تولیدات داخلی شرکتهای وابسته به وزارت نفت در پروژه های نفت، گاز و پتروشیمی استفاده نمی شود.
قاضیپور بیان کرد: نقشه راه ما فرمایشات مقام معظم رهبری است اگر ما می خواهیم وزارت نفت از تکیه دادن به خارجی ها رهایی یابد و این تکیه گاه متزلزل را که در این وزارتخانه تبدیل به یک فرهنگ شده است از بین ببریم باید از ظرفیت جوانان خود برای تولیدات داخلی استفاده کنیم.
وی تاکید کرد:انتظار داشتیم در طول 109 سال قبل ما صاحب یک برند منحصربه فرد در صنعت نفت شویم چرا باید در مناقصات ما شرکتهای خارجی برنده شوند.
قاضی پور تاکید کرد: قطعا خرید خارجی برای همکاران در وزارت نفت حق ماموریت خارجی و مسافرت خارجی محسوب میشود و این یعنی امتیازات بسیار.
وی با بیان اینکه صنعت نفت صنعت بزرگی است و نیاز به توجه ویژه دارد گفت: تهران ام القرای مسلمین است و در شهرک شمس آباد ان انواع شیرآلات صنعتی از سوی شیرمردان ایرانی تولید می شود مگر ما نمی توانیم از همین مردان و زنان در صنعت نفت استفاده کنیم.
وی خاطرنشان کرد: چرا در پالایشگاه بندرعباس امسال از کشور کره خریدهایی صورت گرفته است و چرا وزارت نفت در این زمینه برخورد اساسی نداشته است.
زنگنه در بخش دوم سخنان خود گفت: در حال حاضر ما بیش از 2 میلیون تن ورق خریداری کرده ایم که در حال واریز شدن است که همه را نیز سفارش داده ایم که در شرکتهای داخلی تبدیل به لوله شود و شرکت گاز نیز در سال 89 طبق گزارشی که من دارم لولهای از خارج وارد نکرده است.
وی بیان کرد: ما یک بار دیگر تعهد و علاقه و اراده خودمان در وزارت نفت برای توسعه و پیشبرد فناوری ملی و استفاده از ظرفیتهای داخلی و بالا بردن این ظرفیتها اعلام میکنم.
زنگنه با اشاره به موفقیتهای کشور در حوزه صنعت نفت گفت: در میانه سال 76 که بنده وارد وزارت نفت شده ام و اولین قرارداد پارس جنوبی را با شرکت توتال منعقد کردهام ما به زحمت توانستهایم در عمل 30 درصد از ارزش عملیات را ساخت داخل کنیم یعنی چه در خرید تجهیزات و چه در کارهای نصب و ساختمانی و راهاندازی این کار را انجام دادهایم.
وی بیان کرد: در میانه سال 84 ما با مدیریتی که شد به راحتی به بیش از 60 درصد ارزش رسیدیم و در حال حاضر نیز به راحتی از رقم 70 درصد ارزش یک پالایشگاه برای واگذاری به داخل برای ساخت عبور کردهایم و این یک موفقیت بزرگی است.
رنگنه تصریح کرد: در سال 76 ما یک متر نمی توانستیم در دریا لولهگذاری کنیم ولی در حال حاضر قدرت اول منطقه در دریا برای لولهگذاری ایران است و ما هیچ محدودیتی نداریم و بیش از نیازمان در حال حاضر ظرفیت داریم.
وزیر نفت ادامه داد: ما در آن موقع نمی توانستیم پایههای یک سکو را که قرار بود در دریا نصب کنیم در ایران بسازیم الان نه تنها پایهها ساخته میشود بلکه عرشهها نیز ساخته میشود و حداقل 4 شرکت توانمند داریم که در حال رقابت هستند و میتوانند تمام ظرفیتهای عرشهها را در داخل بسازیم و اینها را حمل کند.
وزیر نفت تصریح کرد: ما در بحث حفاری در دریا به وضعیت خوبی رسیدیم و ظرفیت بالایی داریم و در بحث ساخت تجهیزات و برجهای سنگین پالایشگاهها و پتروشیمی ها ما در وضعیت خوبی قرار داریم و در بحث تولید توربین و کمپرسورها نیز ظرفیت 25 مگاواتی را شرکت کمپرسور نفت انجام میدهد.
زنگنه با اشاره به نمایشگاه دستاوردهای صنعت نفت که در اردیبهشت ماه برگزار شد گفت: در این نمایشگاه یک مشک نمونه خروار به نمایش گذاشته شد و صدها شرکتی که حضور داشتهاند این امر نشاندهنده توانمندیهای ایرانیان بود و هر کدام اینها بالای ده میلیارد یا 20 میلیارد یا 30 میلیارد کار در داخل داشتهاند اما این به معنی این نیست که ما همه نیازهای صنعت نفت را از داخل تامین کنیم زیرا ما بخشی از نیازهای نفت امروز نمی توانیم در داخل تامین کنیم یعنی 25 الی 30 درصد ارزش نیازهایی که در یک پالایشگاه است نیاز به تاسیسات پیچیده دارد.
وی گفت: ما 11 قلم اصلی احصا کرده ایم که اینها را در داخل برایشان برنامه ساخت بگذاریم و برای هر کدامشان نیز مسئول تعیین کنیم که و برای انها تا با هر کدام از این شرکتها قرارداد ببندیم مهمترین این اقلام ماشینهای دوار است که شامل توربینها، کمپروسورها و پمپ های ویژه است.
وی گفت: لوله هایی که آقای قاضیپور مورد تاکید قرار دادند بیشتر لولههای بدون درب که در روی زمین برای انتقال گاز یا نفت استفاده میشود یعنی تجهیزاتی که سر چاهها میگذارند و شیرآلات سنگین و لولههای جداری مغزی برای حفاری است.
وی تاکید کرد: مهمتر از ساخت داخل برای اینکه ما بتوانیم ظرفیتهایمان را در این کشور ارتقا دهیم این است که باید در شرکتهای پیمانکاری عمومی حمایت کنیم تا تقویت شوند یعنی شرکتهایی که دانشبنیان و بخش های نرم افزاری هستند و عملیات اجرایی پروژه ها را به عهده می گیرند یعنی شرکتهایی همانند مپنا که مقام معظم رهبری دو ماه قبل از آن بازدید کرده اند و همچنین پتروپارس است که بنده خوشبختانه در تشکیل همه این شرکتها نقش داشته ام.
زنگنه تاکید کرد: ما در بحث تولیدات داخل باید دو چیز را فراموش نکنیم نخست کیفیت یا استاندارد است و دیگری رقابت است، ما در حال حاضر بیش از دو میلیون ورق خریداری کردهایم که در اختیار سازندگان داخل انها را قرار می دهیم تا ان را تبدیل به لوله کنند که البته ما تاکید داریم این کار با کیفیت مناسبت و با استاندارد انجام شود.
وی گفت: من اگر بتوانم از خارج یک تن ورق را برایم تبدیل به لوله کنند بین 120 تا 150 دلار هزینه می گیرم حالا فرض کنیم این لوله را با هزینه حمل که بسیار گرانتر از حمل ورق است با سود گمرکی و سود بازرگانی به داخل کشور بیاوریم اگر تولیدکننده ایرانی بتواند با این رقابت کند خوب است ولی اگر تولیدکننده ایرانی خواست و 5/2 برابر پول دریافت کند دوبرابر و نیم این پول بگیرد قطعا این رانت خواری می کند و از قدرت انحصاری اش استفاده می کند این در حالی است که ما نباید اجازه ندهیم ساخت داخل مان با رانت خواری زندگی کند و از شرایط تحریمی که کشور دارد کسی بخواهد علیه منافع ملی استفاده کند.
وزیر نفت گفت: من مخلص ساخت داخل و تولیدکننده داخل هستم و از همه انها حمایت می کنم اما رانت خواری را کار بدی می دانم و ما باید کاری کنیم که این تولیدکنندگان رقابتی عمل کنند وگرنه اینها تولیدکنندگانی خواهند شد که مصرف کنندگان اول و آخرشان خود شرکت نفت و شرکتهای داخلی ما هستند و نمی توانند یک متر لوله و یا جنسهای دیگرشان را به خارج کشور صادر کنند.
وی گفت: آنچه که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی آمده است این است که مقام معظم رهبری بر ترویج ساخت داخلی همراه با برنامه ریزی برای ارتقای کیفیت و رقابت پذیری در تولید تاکید کردهاند و ما باید این موضوع را مدنظر قرار داده ایم.
زنگنه تاکید کرد: ما از ساخت داخل در همه جا حمایت می کنیم و برنامه مشخص برای آن داریم زیرا معتقدیم هر چه ظرفیت ما در کشوری که مرکز ثقل نقد دنیاست بالا برود بهتر است و ما باید از این فرصت استفاده کنیم.
همچنین قاضیپور در ادامه گفت: اقای زنگنه بحث ما با شما شخصی نیست ما بازیرمجموعه شما بحث داریم که به فرمایشات شما عمل نمی کنند.
وی تاکید کرد: اگر وزارت نفت بتواند نیازهای خود را از داخل تهیه کند قطعا بهره وری در کشور بالا می رود و با تولیدملی و رشد بهره وری اشتغال نیز بهبود می یابد.
وی خاطرنشان کرد: اتکا به درآمد ارزی نفت باید به سمت تولیدکنندگان باشد آیا سزاوار است 19 کارخانه لوله سازی ما با داشتن نیروی متخصص و جوانان تحصیلکرده به علت نداشتن سفارشات کار نکنند یا با ظرفیت درصدی کار کنند.
وی تاکید کرد:با چشم خودم واردات لوله های دست دوم را دیدم ما قطعا به حمایت از جوانان و اشتغال هستیم هر چند که به مذاق برخیها خوش نیاید ما باید به فرمان رهبری در زمینه حمایت از تولید داخل لبیک بگوییم.
وی ادامه داد: خرید خارجی، پورسانت، دلار و فساد دارد ما از وزیر می خواهیم به این موارد رسیدگی کند.
وی خطاب به حجت الاسلام ابوترابی فرد گفت: اگر اقای وزیر اعلام کنند که کارگروهی متشکل از اعضای کمیسیون صنایع و معادن و انرژی و همچنین وزارت نفت برای نظارت بر استفاده از تولیدملی در این وزارتخانه تشکیل می شود من اعلام می کنم که از سوالم قانع شده ام.
حجت الاسلام ابوترابی فرد در ادامه نیز گفت: دغدغه همکاران در مجلس این است که هر مقدار ممکن است در زمینه استفاده از تولیدات داخلی از تولیدات داخل استفاده شود و این تولیدات با کیفیت در همه عرصه ها وجود داشته باشد.
وی تاکید کرد: فرمایشات اقای وزیر نیز موید این است که سیاست این وزارتخانه این است که هر قدر امکان دارد این فرصت ها را خلق کنند و راه را برای سرمایه گذاری های داخلی فراهم کنند.
وی گفت: وزارت نفت باید به این نتیجه برسد که با هزینه کمتر کارهای بزرگ انجام دهد و زمینه و بستر رشد اقتصادی را فراهم کند.
در ادامه نیز وزیر اعلام کرد که خود از تشکیل این کارگروه استقبال می کند و ان را پیگیری می کند و قاضی پور نیز اعلام کرد که از پاسخهای زنگنه قانع شده است.
پایان پیام/
نظر شما