مولفه های بارز سلامت روان با تکیه بر آموزه های رضوی

خبرگزاری شبستان: عضو هیات علمی دانشگاه رازی و منتخب دومین همایش منزلت خانواده و سبک زندگی در فرهنگ رضوی به تشریح مولفه های بارز سلامت روان با تکیه بر آموزه های رضوی پرداخت.

جمال فرزندوحی، عضو هیات علمی دانشگاه رازی و منتخب دومین همایش منزلت خانواده و سبک زندگی در فرهنگ رضوی به خبرنگار خبرگزاری شبستان از زنجان اظهار کرد: رسیدن به آرامش، اطمینان، دوری از افسردگی و اضطراب از اساسی ترین نیازهای آدمی و از دیرباز جزء مسائل اساسی بشر بوده است.


وی با اشاره به اینکه راهکارهایی برای آرامش روحی و روانی در فرهنگ رضوی ارائه شده است، ادامه داد: سلامت روان یکی از نیازهای اجتماعی است، چرا که عملکرد مطلوب جامعه مستلزم برخورداری از افرادی است که از نظر سلامت روانی در وضعیت مطلوبی قرار داشته باشند.


این استاد دانشگاه به برخی از مولفه های سلامت روان از منظر آموزه های رضوی اشاره کرد و افزود: حس پرستش، برخورد فروتنانه، وفاداری، شکرگزاری، خوش بینی، شخصیت متعادل و تغذیه صبورانه از این مولفه هاست.


به گفته وی، دید و بازدید کریمانه، قناعت پیشگی، پذیرش مسئولیت، تحمل پذیری، توکل، فداکاری، پارسایی، شادی از دیگر مولفه های سلامت روان از منظر رضوی است.


فرزند وحی با اشاره به اینکه روان سالم در فرهنگ رضوی دارای گرایش هایی است، افزود: حس پرستش جویی، توحید و خداپرستی موجب می‌‌شود نگرش فرد به همه ابعاد هستی سوق داده شود و زندگی انسان، هدف‌دار و معنادار باشد و در رفتارهایش با انسجام، وحدت ‌رویه و آرامش بیشتری عمل کند.


وی با بیان اینکه باور به خدا، همه رفتارها را به سوی کسب رضایت خداوند، سوق می‌دهد، تصریح کرد: فردی که خدا را ناظر و همراه خود و حتی از رگ گردن به خود نزدیک‌تر ‌ببیند تلاش خواهد کرد هر لحظه خود را در محضرحق تعالی ببیند و از هر گونه عملی که سبب خشنودی اوست دریغ نورزد وحتی الامکان رضایت او را جلب کند.


به گفته این استاد دانشگاه، توجه به عدالت خداوند و اینکه هیچ‌گونه ظلمی را روا نمی‌دارد و حق هیچ موجودی را کوچک نمی‌کند جز آنکه خود او بخواهد زمینه شناختی دیگری برای کنترل رفتار افراد در خانواده و در مرحله بعد در اجتماع خواهد بود.


وی با اشاره به اینکه توجه به صفات خداوند، از جمله رحمت و مهربانی گسترده، توانایی نامحدود، حمایت از مخلوقات از جمله انسان و کفایت آنها، آثار مثبتی بر زندگی فرد و جنبه‌های خانوادگی او بر جای می‌گذارد، افزود: عطوفت و رحمت اعضای خانواده نسبت به هم که شعبه‌ای از تجلی رحمت خداوند است زمینه پیشگیری و حلال بسیاری از مشکلات است.


این برگزیده دومین همایش رضوی در استان زنجان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه فروتنی یکی از عوامل پیشگیری از رفتار پرخاشگرانه است، گفت: فردی که با فروتنی رفتار می کند ضعیف نیست و احساس شرمندگی نمی کند بلکه برای شخصیت خود ارزش قائل است و عزت نفس دارد.


به گفته وی، افراد متکبر، غالبا فاقد شخصیت انسان کامل هستند و برای جبران این نقیصه از خود یک شخصیت پنداری می سازند.


فرزند وحی ادامه داد: در فرهنگ رضوی بارها به این مسئله توجه شده است که فروتنی انسان در برابر دیگران، اگر تنها به دلیل عبودیت و اطاعت از فرمان الهی باشد، نه تنها موجب تضعیف نفس نخواهد شد بلکه موجب افتخار انسان نیز می شود.


وی افزود: احترام به عهد و پیمان و لزوم عمل به آن ریشه فطری دارد و انسانی که دارای روان سالم است رویه اش در برخورد با مردم مدارا و سازگاری است.


این استاد دانشگاه، داشتن روحیه شکرگزاری را یکی دیگر از مؤلفه های سلامت روح و تن آدمی عنوان کرد و گفت: انسان شاکر در ساحت و حوزه شناخت به درجه ای از رشد و سلامت رسیده که نعمت را شناخته، قدرت تمیز بین نعمت و نقمت را پیدا کرده و نیز تشخیص داده چه کسی این نعمت را به او اعطا کرده است.


به گفته فرزندوحی، یکپارچگی شخصیت از مهمترین شاخص های سلامت روانی فرد است زیرا تعادل شخصیت، از هرز رفتن توانایی ها و قابلیت ها جلوگیری می کند و زمینه رشد و ظهور قدرتی شگرف و فوق العاده را فراهم می کند، زیرا چنین تعادل و وحدتی در درون آدمی، تضادهای درونی را از میان برمی دارد.


منتخب دومین همایش رضوی با اشاره به اینکه یکی از مؤلفه های سلامت جسم و روان، مسئله خوردن و آشامیدن است، افزود: این مسئله در فرهنگ رضوی مورد تأکید قرار گرفته است بطوریکه کتابی به عنوان طب الرضا مبتنی بر خوردن، آشامیدن وخواص خوراکی ها و نحوه تغذیه از سخنان آن حضرت وجود دارد.


وی ادامه داد: از دیگر مؤلفه های سلامت روانی در فرهنگ رضوی، توکل است به این معنی که انسان تلاشگر نتیجه کار خود را به او واگذارد و حل مشکلات خویش را از او بخواهد.


این استاد دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: پرداختن به آموزه های رضوی و بکارگیری آن در زندگی نتایج چشمگیری در سلامت روان افراد خواهد داشت.


پایان پیام/
 

کد خبر 383996

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha