به گزارشخبرگزاری شبستان از گیلان، ماه مبارک رمضان که میشود بیش از هر زمان دیگری واژهای به نام "جشن گلریزان" را میشنویم. جشنی که سنتی قدیمی است و در آن برای افراد نیازمند کمک، پول و سایر مایحتاج جمع میشود.
در گذشته گلریزان یک رسم شناخته شده و فراگیر در محلههای پهلوانی بود، هرگاه کسی از نظر مالی به مشکل بر میخورد، همراه با آداب و رسوم ویژهای که در مکانی به اسم زورخانه انجام میشد، افراد در آن مکان در حد توان خود مبلغی را در ظرفهای مخصوصی که ویژه این کار بوده، می ریختند. به این صورت ضمن حفظ آبروی آن فرد نیازمند، مشکل مالیاش نیز برطرف میشد.
آیین سنتی "گلریزان" در اصل بر اساس یک سنت دیرینه رسم پهلوانی در ایران آغاز شد و سرآغازی برای فتوت مردان نیک ضمیر بوده است.
ایرانیان از دیر باز بر اساس تکریم و نوع دوستی خود همواره بر آیین گلریزان همت گماشتهاند و این آیین را شکرانه نعمت خدادادی خویش میدانند.
زیباترین حرکتهای بشری در طول تاریخ
این سنت ایرانیان در رادی، رادمنشی و پهلوانی همواره یک افتخار بوده و بسیاری از شرقشناسان از این امر به نیکی یاد میکنند به گونهای که پروفسور "مانوئل کوربن" محقق دیرینهشناس و مردمشناس برجسته غربی آن را نمادی از زیباترین حرکتهای بشری در طول تاریخ میداند که فقط مختص ایرانیان بوده است.
وی، در کتاب خود به صراحت یاد میکند که در ایران مردانی قابل احترام برای برداشتن موانع از پیش پای دیگران هرچه در توان خود داشته را به دیگران بدون هیچ منتی میبخشیدند.
گلریزان بخشی از تاریخ بزرگ ایرانیان
آیین گلریزان بخشی از تاریخ بزرگ ایرانیان است و برخی از مورخان ثبت این سنت را از زمان حمله مغول عنوان کردهاند. در پس زمان، گلریزان از گود زورخانهها به خانهها کشیده شد به گونهای که زنان نیز در این سنت حسنه حضور یافته و حتی برای انداختن سفره نذر ابوالفضل(ع) که با نذریهای زنان گسترده میشد، نوعی گلریزان کوچک برپا میداشتند.
اکنون با گذر زمان آیین سنتی گلریزان و رادی در ایران جلوهای با شکوهتر به خویش گرفته و مردان و زنان توانمند و جوانمرد برای آزادی زندانیان غیرعمد در بند، گلریزی میکنند.
گرچه امروز گلریزان رواج گذشته را ندارد و تحت تأثیر شرایط گذار اجتماعی، افزایش جمعیت، شهرنشینی و کاهش ارتباطات مبتنی بر محلهها باعث افت و به محاق افتادن گلریزان شده است اما ستاد دیه به عنوان یک تشکل مردم نهاد که مشارکت مردمی در آن حرف اول را میزند همه ساله در ماه مبارک رمضان و البته در دیگر ماههای سال با بهرهگیری از ظرفیتهای مردمی به این مقوله مهم یعنی آزادی زندانیان میپردازد.
حمید کامرانزاده، مدیر عامل ستاد دیه گیلان با بیان اینکه جشن گلریزان امسال از شب گذشته(18 تیر) به مناسبت فرارسیدن ماه مبارک رمضان در 13 شهرستان استان برگزار می شود، به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: جشن گلریزان امسال باید با ترکیب و کیفیت بهتری در شهرستانهای استان نسبت به سنوات گذشته برگزار شود.
وی افزود: سال گذشته 172 نفر از زندانیان جرائم غیرعمد در جشن گلریزان گیلان با کمکهای مردمی آزاد شدند.
کامران زاده همچنین اذعان کرد: سال گذشته در گیلان 618 نفر از زندانیان جرایم غیرعمد آزاد شدند که محکومیت این تعداد از زندانیان 60 میلیارد تومان بود که در نشستی که با شاکیان داشتیم 37 میلیارد تومان گذشت کردند، 12 میلیارد تومان توسط ستاد دیه، 505 میلیارد تومان توسط صندوق تامین خسارتهای بدنی کشور و 4 میلیارد و 400 تومان توسط خانواده زندانی و بیمه استان پرداخت شد.
گذشت 70 درصدی شاکیان گیلانی نسبت به محکومان
وی با بیان اینکه در جشنهای گلریزان مردم به سه روش پرداخت پول نقد، چک، و وعده بدون چک، کمک میکنند، اظهار کرد: خوشبختانه استان گیلان جزو استانهایی است که 70 درصد شاکیان خودشان نسبت به محکومان، گذشت میکنند.
کامرانزاده، مشارکت در این مراسم برای آزادی زندانیان جرائم غیر عمد و مالی را مصداق بارز نیکوکاری دانست و افزود: جرایم غیر عمد شامل تمام جرایمی است که ناخواسته و به صورت غیر عمد انجام می شود.
وی، اوج کمک به زندانیان را در ماه مبارک رمضان دانست و افزود: کسانی که برای کمک و آزادسازی به این امر خداپسندانه وعده میدهند اگر قرار باشد این عمل جزو حسنات آنان به حساب بیاید و توفیق آزادی زندانیان را داشته باشند باید بتوانند به قول و وعده خود عمل کنند.
کامرانزاده با اشاره به اینکه ماه مبارک رمضان فرصت مناسبی برای تهذیب نفس است، گفت: خانواده زندانیان نیازمند به خصوص زندانیان جرایم غیرعمد از قربانیان اصلی هستند که مردم خدادوست و مومن در این ماه مبارک میتوانند با حضور در جشن گلریزان سهمی در این کار خداپسندانه داشته باشند.
وی خوش حسابترین موجود عالم را خداوند دانست که وعده اش محقق میشود همانگونه که به مردم فرمود یک دانه بکارید و هزار دانه برداشت کنید، از قضات گیلان تشکر کرد و گفت: یکی از خیرین بزرگ ما، دستگاه قضایی است که بسیار در حکم اینگونه زندانیان مدارا کرده و حتی در مرخصی دادن به زندانیان با ما همکاری می کنند.
کامرانزاده، در حال حاضر رشت و لاهیجان را از شهرهایی دانست که بیشترین زندانیان جرایم غیر عمد را دارند و اذعان کرد: خیران میتوانند حتی با کمترین مبلغی که در نظر دارند برای آزاد سازی زندانیان اقدام کنند چرا که بقیه مبلغ زندانی را ستاد فراهم میکند.
وی در ادامه هدف از برگزاری این مراسم را تقویت روحیه نیکوکاری، عفو و بخشش و همچنین کمک کردن به افراد نیازمندی دانست که ناخواسته دچار آسیب شدهاند.
گفتنی است، جشن گلریزان در شهرهای رشت و فومن در 18 تیر، آستارا و لاهیجان 19 تیر صومعه سرا، انزلی، رودسر در تاریخ 22 تیر، رودبار 23 تیر و شهرستانهای تالش، لنگرود، شفت و صومعه سرا در روز 24 تیر و در شهرهای سیاهکل و آستانه اشرفیه نیز به ترتیب در روزهای اول و دوم مرداد ماه برگزار میشود.
پایان پیام/
نظر شما