به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از مشهد، حجتالاسلام محمدجواد نظافت، مدیر حوزه علمیه حضرت مهدی(عج) صبح امروز(22تیر) در سلسله نشستهای "نهج البلاغه و زندگی" به تبیین حکمت های 101،100و102نهجالبلاغه پرداخت و اظهار داشت: همه ما دارای عیب ها و مشکلاتی هستیم که توجه به آن ها باعث از بین رفتن عجب و تکبر می شود.
وی بابیان حکمت100 نهج البلاغه مبنی بر "مَدَحَهُ قَوْمٌ فِى وَجْهِهِ فَقَالَ اللَّهُمَّ إِنَّکَ أَعْلَمُ بِى مِنْ نَفْسِى وَ أَنَا أَعْلَمُ بِنَفْسِى مِنْهُمْ اللَّهُمَّ اجْعَلْنَا خَیْراً مِمَّا یَظُنُّونَ وَ اغْفِرْ لَنَا مَا لَا یَعْلَمُونَ"آنگاه که گروهى او را ستایش کردند فرمود بار خدایا تو مرا از خودم بهتر مى شناسى و من خود را بیشتر از آنان مى شناسم، خدایا مرا از آنچه اینان مى پندارند نیکوتر قرار ده و آنچه را نمى دانند بیامرز، افزود: دیگران را از غلو منع کردن، با مدح دیگران خوشحال نشدن، نگران شدن از پیامدهای سوء مدح، توجه به عیوب خویش و خود را با معیار قرآن سنجیدن مهمترین راهکارهای جلو گیری از تکبر است.
حجت الاسلام نظافت، عزت کاذب، تکبر، قالب شدن مکر و حیله شیطان بر انسان، ایجاد فتنه و عدم پیشرفت را مهمترین پیامدهای سوء مدح برشمرد و گفت: توجه به عظمت خداوند، کوچک شمردن خویش و توجه به خطاهای گذشته موجب از بین رفتن غرور و تکبر انسان می شود.
وی افزود: خودمان را باگناهکاران نسنجیم بلکه باید در مسائل مادی خودمان را با فقراء بسنجیم تا شاکر خداوند متعال باشیم و در مسائل معنوی خود را با افراد سطح بالا بسنجیم تا باعث انگیزه پیشرفت مان باشد.
مدیر حوزه علمیه حضرت مهدی(عج) با بیان اینکه قلب انسان دفتر چشمش است، گفت: امام علی(ع) بر جابر سفارش کرد که خود را با معیار قرآن بسنج و تربیت کن وخود را در سایه قرآن چنان استوار کن که اگر تمام دنیا جمع شوند و تو را مذمت و نکوهش کنند تاثیری بر تو نگذارد و اگر تمام دنیا جمع شوند و از تو مدح و ستایش کردند چیزی بر تو اضافه نشود.
حجت الاسلام نظافت با اشاره به اینکه تعریف و مدح به معنی در جا زدن دیگران نیست بلکه با مدح دیگران باید باعث تحریک آنان برای کار خیر شد، گفت: مدح دیگران به اندازه ای که باعث تکبر و غرور او نشود صحیح است چرا که گاهی اوقات ذکر خوبی های دیگران موجب پیشرفت و رشد آن می شود.
وی با بیان حکمت 101نهج البلاغه مبنی بر اینکه فرمود" لَا یَسْتَقِیمُ قَضَاءُ الْحَوَائِجِ إِلَّا بِثَلَاثٍ بِاسْتِصْغَارِهَا لِتَعْظُمَ وَ بِاسْتِکْتَامِهَا لِتَظْهَرَ وَ بِتَعْجِیلِهَا لِتَهْنُؤَ" بر آوردن نیازهاى مردم پایدار مگر به سه چیز، کوچک شمردن آن تا خود بزرگ نماید، پنهان داشتن آن تا خود آشکار شود و شتاب در بر آوردن آن تا گوارا باشد، افزود: یکی از کارهای خیر حاجت روا کردن دیگران است چرا که بعد از واجبات کاری با برکت تر از کار خیر نیست.
مدیر حوزه علمیه حضرت مهدی(عج) مشهد با اشاره به اینکه انجام کار خیر برای پدر و مادر و آشنایان در دین اسلام از اهمیت بالایی بر خوردار است، تصریح کرد: برای انجام کار خیر نباید آن را بزرگ بشماریم چرا که بزرگ شمردن کار خیر باعث کاهش انگیزه در انسان می شود و زمینه تکبر و منت گذاشتن بر دیگران فراهم می شود.
وی با بیان ویژگی های متقین که به کار خوب کم راضی نمی شوند و در کثرت کار خیر آن را زیاد نمی بینند و عیوب خود را بزرگ می بینند، گفت: برای اینکه کار خیر خود را کوچک بشماریم باید آن را با کارهای خیر بزرگتر دیگران بسنجیم.
حجت الاسلام نظافت با تاکید بر سریع انجام دادن کار خیر، افزود: خلوص نیت در کار خیر باعث حفظ آبروی دیگران می شود همچنین انجام کار خیر خالصانه از منت گذاشتن به دیگران جلوگیری می کند.
وی با بیان اینکه ارزشهای جامعه در حال تغییر است و نباید در یک جامعه اسلامی ارزشها به ضد ارزش تبدیل شود، گفت: در عصرکنونی دشمنان دین اسلام به دنبال از بین بردن ارزشهای دینی در جامعه اسلامی است جابجایی ارزشها با ضد ارزش ها در جامعه باعث رشد سریع فساد می شود.
وی با بیان اینکه امام علی(ع) فرمود زمانی پیش می آید که افرادی همیشه به دنبال سخن چینی هستند و این افراد از جایگاه والایی در اجتماع برخوردار خواهند بود، تصریح کرد:انسان سخن چین عامل اختلافات بین دوستان است.
مدیر حوزه علمیه حضرت مهدی(عج) مشهد افزود: قرآن کریم به پیامبر(ص) خطاب می کند که به حرف سخن چینان گوش نده و حرف هایشان را کوچک بشمار چرا که بدترین افراد در جامعه سخن چینان هستند که ابزار دست شیطان شده و کارشان اختلاف و دشمنی انداختن بین دوستان است و پیوسته به دنبال بزرگ کردن عیب دیگران هستند.
وی با بیان اینکه امروزه ماهواره بزرگترین ابزار تخریب ارزش هاست، افزود: گسترش طلاق، بی حجابی، بی حیایی، و جابجایی منکرها با معروف ها مهمترین ترفند های دشمنان در راستای نابودی ارزشهای دینی است.
پایان پیام/
نظر شما