به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، بیست و دومین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم امسال در حالی برگزار شد که بزرگترین تغییر آن این بود که بعد از چندین سال محل برگزاری نمایشگاه بین المللی قرآن از مصلی تهران به باغ موزه دفع مقدس منتقل شد.
این عامل سبب شد که در بسیاری از موارد اجرایی تغییرات قابل ملاحظه ای پدید آید که مهمترین آن در چیدمان غرفه ها و مسائل اجرایی نمایشگاه بود. در این بخش می خواهیم عملکرد بخش حوزوی را در این دوره از نمایشگاه قرآن با توجه به تغییر مکان آن بررسی کنیم.
اگر از ضلع شمالی باغ موزه دفاع مقدس یعنی از طریق اتوبان شهید حقانی بخواهیم وارد نمایشگاه شویم، اولین بخشی که با آن روبرو می شویم بخش حوزوی است. یعنی بلافاصله بعد از عبور از مسجد خرمشهر در ابتدای باغ موزه دفاع مقدس، تابلوی ورود به بخش حوزوی را مشاهده می کنید.
موقعیت بخش حوزوی در نمایشگاه
این در حالی است که در سال های گذشته بخش حوزوی در مصلی به ترتیب در نیم طبقه اول شبستان و سالن همکف شبستان قرار گرفته بود. در دوره بیستم نمایشگاه قرآن که بخش حوزوی در نیم طبقه شبستان قرار داشت، زمان دشواری بود زیرا به خاطر ازدیاد جمعیت و مناسب نبودن سیستم تهویه هوا، هوای سالن بسیار گرم و گرفته می شد و عملا هرگونه فعالیت و برپایی نشست را در این فضا با زحمت زیاد روبرو می کرد.
در دوره بیست و یکم نمایشگاه که بخش حوزوی در سالن همکف بود، تهویه هوا به نسبت بهتر از دوره قبل بود و راه دسترسی به این بخش نیز بهتر از دوره های قبل بود. در نمایشگاه این دوره اما تمام این نواقص برطرف شده و به قول معروف بخش حوزوی پیشانی نمایشگاه قرآن قرار گرفت و اولین بازدید عمده از این بخش صورت می گرفت.
بخش حوزوی معمولا با یک سیر خطی و یکسان و بدون فراز و نشیب در نمایشگاه بین المللی قرآن کریم حاضر می شود. محتویات هر غرفه در بیشتر موارد عبارتند از یک مونیتور ال سی دی بزرگ، تعدادی کتاب و پوستر، بنر، رایانه و سیستم صوتی است. این غرفه ها دکوراسیونی بسیار ساده دارند و همین امر قدرت مانور و تطابق پذیری با محیط جدید نمایشگاه را فراهم می کند.
عمده تمرکز غرفه های بخش حوزوی در موضوعات محتوایی است و به نسبت موضوعات تبلیغی و ترویجی احتیاج به ابزار سخت افزاری کمتری وجود دارد. در بخش حوزوی امسال حدود 20 موسسه و سازمان و نهاد حوزوی در کنار هم قرار گرفتند. البته در این میان چند موسسه فرهنگی در عرصه نرم افزار و دیجیتال نیز که مستقیما زیر نظر حوزه های علیمه هستند وجود دارند.
نهادهای حاضر در بخش حوزوی
مرکز مدیریت حوزه علمیه برادران، مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران، دفتر تبلیغات اسلامی و مرکز فرهنگ و معارف قرآن، دفتر آیتالله غروی گرگانی و دفتر نشر آثار آیتالله صافی گلپایگانی، مرکز مطالعات و پاسخگوئی به شبهات حوزه قم، ستاد ترویج احکام دین، مرکز موضوعشناسی احکام فقهی، مجمع عالی حکمت اسلامی از جمله غرفه های این بخش است.
مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره)، مؤسسه پژوهشهای قرآنی المهدی(عج)، مؤسسه معارف اسلامی امام رضا(ع)، مؤسسه علمی فرهنگی علامه عسکری و مؤسسه علمی فرهنگی بهداشت معنوی، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، مرکز تحقیقات رایانهای حوزه علمیه اصفهان و مؤسسه فرهنگی یاسین رایانه، دیگر نهادها و سازمان هایی هستند که در بخش حوزوی قرار دارند.
بخش مشاوره، کارآمدترین قسمت بخش حوزوی
یکی از بخش های بسیار پرطرفدار بخش حوزوی، بخش مشاوره است که حقیقتا از اولین دقایق ساعت کار نمایشگاه گرفته تا بعد از اتمام ساعت کار نمایشگاه مشتری خاص خود را دارد. ابزار این بخش بسیار ساده است و فقط یه یک میز و چند صندلی نیاز دارد. بخش مشاوره در این دوره از نمایشگاه قرآن در راهروی های نمایشگاه و در فضای باز چیده شده است و از این نظر محیطی بسیار مطبوع را برای گفتگو و صحبت دو نفره فراهم می کند.
قسمت مشاوره به ما نشان می دهد که همچنان مردم علاقه مند به ارتباط با روحانیت هستند و هنوز مرجع فکری خود را دین اسلام و رهنمودهای قرآن و عترت می دانند. با نگاهی به ظاهر افراد مراجعه کننده درمی یابیم که همه قشر و همه مدل شخصی مراجعه کننده این مشاوران است. در بخش مشاوره، قسمت های احکام آقایان و بانوان، تاریخی، روایی، اعتقادی، روان شناسی و خانواده از هم تفکیک شدند. این قسمت از نظر تعداد مراجعه کنندگان، یکی از موفق ترین قسمت های بخش حوزوی است.
سخن پایانی؛ لزوم استفاده از جذابیت های بصری
بخش حوزوی چندین سال است که با همین شیوه در نمایشگاه حاضر شده است و همچنان به شیوه سنتی چهره به چهره مطالب خود را برای بازدیدکنندگان ارائه می دهد. فارغ از کارآمدی این شیوه، لازم است که برای ارتقای سطح فعالیت های بخش حوزوی در نمایشگاه بین المللی قرآن، استفاده از ابزارهای هنری جذب مخاطب بیشتر مورد توجه مسئولان این بخش قرار گیرد.
پایان پیام/
نظر شما