آیتالله سیدمحمد غروی، دبیر دوم شورای عالی حوزه در گفتوگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان گفت: بهترین بیان برای توصیف شب قدر همان است که از آیات قرآن می توان استفاده کرد. قرآن کریم میفرماید «شهر رمضان الذی انزل فیه القرآن...» ماه رمضان ماهی است که قرآن در آن نازل شده . از سوی دیگر در سوره مبارکه قدر میخوانیم که «انا انزلنا فی لیله القدر؛ ما قرآن را در شب قدر نازل کردیم» .
وی با اشاره به آیات سوره قدر در بیان عظمت شب قدر افزود: از کنار هم قرار دادن این آیات چنین نتیجه می گیریم که شب قدر در ماه مبارک رمضان است و از ویژگیهای آن این است که قرآن در آن نازل شده. توصیف قرآن از شب قدر آن است که ارزش آن را از هزار ماه (بیش از 80 سال) بیشتر میداند و میفرماید « و ما ادراک ما لیله القدر؛ تو چه میدانی که شب قدر چیست!!»
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم تصریح کرد: نزول ملائکه و روح در شب قدر از دیگر ویژگیهای آن است که مقصود از ملائکه، فرشتگان آسمان است و بکار بردن چنین تعبیری حکایت از رفعت و عظمت میکند. بر اساس روایات « روح » که در این آیه به آن اشاره شده است، به لحاظ رتبه و مقام از جبرییل (فرشته امین وحی الهی) نیز عظمت بیشتری دارد و در این شب همه ملائکه همراه با « روح » و به اذن پروردگار به صورت تدریجی بر زمین نازل میشوند.
وی در ادامه به نقش این ملائکه در زمین و هدف از نزول آنها در شب قدر اشاره کرد و افزود: هم بر اساس ظاهر آیه و هم بر اساس آنچه از روایات بدست میاید این فرشتگان بر زمین نازل میشوند تا تقدیر و سرنوشت فردی یا اجتماعی بندگان را رقم بزنند. در سوره مبارکه دخان چنین تعبیری بکار گرفته است « فی لیله المبارکه » یعنی شبی که مبارک است، بنابراین از کنار هم قرار دادن این آیات می توان فهمید که یک: شب قدر در ماه رمضان است، دوم: قرآن در آن نازل شده و شب مبارکی است یعنی برکات الهی در این شب بر بندگان فرود میِآید، سوم : ارزش آن از هزار ماه بیشتر است. چهارم: در طی آن ملائکه و روح برای تقدیر امور بندگان و به تعبیر دیگر برای تقدیر یک سال از زندگی انسانها به زمین نازل میشوند.
آیتالله غروی خاطرنشان کرد: شب قدر مردد بین شبهای نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم رمضان است و از قرائن روایی استفاده می شود که در میان این سه شب اهمیت شب بیست و سوم از سایر شبها بیشتر باشد.
عضو شورای عالی حوزه خاطرنشان کرد : قرار گرفتن انسان در یک ماه ضیافت، لطفی از ناحیه خداست. از سوی دیگر خداوند در این ماه شبی چنین باعظمت و پربرکت را قرار داده است که در واقع اوج ضیافت الهی است. خداوند چنین شبی را قرار داده است تا مردم حرمت آن را پاس بدارند و از همه ظرفیت آن استفاده کنند و با تحول و قداست روحی و معنوی شرایطی را فراهم کنند که تقدیر یکساله آنها روشن و نورانی باشد چرا که شب قدر چنین ظرفیتی را دارد که تقدیرات یکساله انسان را تقدیری مبارک رقم بزند.
وی افزود: علاوه بر ظرفیت ویژه شب قدر انسان در طول ماه مبارک و ضیافت الهی نیز تلاش کرده است تا با استفاده از همه ظرفیتها خود را پاک کرده و از آلودگیها نجات دهد. همچنین وجودش را از بدیها و زشتیهای روحی و نفسانی جدا کند. این تلاش انسان زمینهای را فراهم میکند تا آنچه که در شب قدر برای او تقدیر میشود سرشار از سلامت و سعادت باشد.
این استاد سطوح عالی حوزه تصریح کرد: اگر انسان این مسیر را خوب طی نکرده باشد طبعا زمینهای میشود که تقدیر سالیانه او به شکل دیگری رقم بخورد چرا که بسیاری از گرفتاریهایی که در طول سال برای انسان پیش میآید نتیجه اعمال و گناهان خود اوست که اگر خود را پاک میکرد زمینه تقدیرات خوب برای او فراهم میشد و در غیر این صورت تقدیر آمیخته با مشکلات و مصائب خواهد داشت.
آیتالله غروی افزود: در این شب محاسبه نفسانی داشته باشیم. به آلودگی ها توجه کنیم که چگونه در شکلهای مختلف در نفس ما کدورت و سیاهی ایجاد کردهاند. بدانیم که با پاک کردن این تاریکیها میتوان زمینه الطاف خاص الهی را فراهم کرد و سعی کنیم تا با دعا اموری را که موجب سعادت و تقدیرات خوب برای ما میشود از خدا بخواهیم.
پایان پیام/
نظر شما