به گزارش سرویس قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، درماه مبارک رمضان برنامه ریزی خواب افراد تغییر میکند، سوالاتی در مورد «خواب پس از سحرگاه» و «بهترین زمان خواب نیمروزی» در ایام روزه داری از جمله مسائلی هستند که در این ماه در بین روزه داران شایع و رایج است. در ادامه نکاتی برای تنظیم خواب در طول این ماه ارائه می شود.
خواب پس از سحرگاه
خواب پس از سحرگاه ماه رمضان برای روزه دارانی که نتوانسته اند خواب شبانه خود را تکمیل کنند، مفید است. خواب پس از سحری روزه داران نیاز بدن را به ساعت های مورد نیاز خواب جبران می کند و همین امر سبب می شود فرد در طول روز بدون خواب آلودگی به فعالیت ادامه دهد.
تغییر برنامه زندگی در ماه مبارک رمضان و بیداری هنگام سحرگاه، برنامه خواب بسیاری از افراد را مختل و طی روز آنان را دچارخواب آلودگی می کند. روزه داران به جهت اینکه این تاثیرات را به حداقل برسانند باید برنامه مناسبی برای خواب خود در این ایام در نظر بگیرند. نیاز طبیعی برای خواب در افراد بزرگسال حدود 7.5 تا 8.5 ساعت در شبانه روز است تا در طول روز سرحال به فعالیت های روزانه خود ادامه دهند. بهره مندی از خواب خوب و با کیفیت در ماه رمضان آن هم با برنامه ریزی مناسب و اصولی انسان را از مزایای معنوی این ماه بیشتر بهره مند خواهد کرد.
گروه بندی سهگانه
افراد به سه دسته تقسیم میشوند: گروه اول کسانی هستند که شب ها زود می خوابند و صبح ها نیز زود بیدار می شوند که این گروه تنها با یک یا دو ساعت جابه جایی خواب مشکلی در طول روز نخواهند داشت و در ماه رمضان این گروه می توانند با یک برنامه ریزی مناسب برای کمی زودتر خوابیدن حداقل خواب مورد نیاز خود را تامین کنند و طی روز سرحال باشند و خواب آلودگی در طی روز نداشته باشند. گروه دوم افرادی هستند که معمولاً دوست دارند شب ها دیرتر بخوابند و صبح دیرتر بیدار شوند. اغلب این افراد هم سحر سخت بیدار می شوند و هم کمبود خواب دارند.
گروه سوم آن دسته از افرادی هستند که در حد وسط قرار دارند یعنی حدود ساعت 11 تا 12 شب می خوابند و حدود شش یا هفت صبح بیدار می شوند. این افراد می توانند ساعت خواب خود را با برنامه ریزی، یک یا دو ساعت جا به جا کنند تا سحر راحت بیدار شوند. برای این گروه ایام ماه مبارک بعد از سحر فرصت مناسبی است که میتوانند کمبود خواب خود را جبران کنند.
بهترین زمان خواب
بهترین زمان برای خواب نیمروز، ساعات نزدیک به ظهر است. در واقع اگر کسی در نظر دارد ساعت سه و چهار بعد از ظهر برای مدت کوتاهی بخوابد، بهتر است آن را به قبل از ساعت یک تا دو بعدازظهر موکول کند. آن دسته از افرادی که به نوعی از بی خوابی رنج می برند و به طور معمول به سختی به خواب می روند بهتر است ظهرها نخوابند.
شرایط کلی خواب
به کسانی که بعد از خوردن سحری نمی توانند بخوابند، توصیه می شود با استفاده ازحداقل روشنایی (نور لامپ در منزل ) خواب پس از ساعت سحرگاهی را بازیابی کنند، زیرا با کم کردن نور این امکان به بدن برای بازگشت به خواب داده میشود. این افراد باید از نوشیدن چای یا قهوه هنگام سحری پرهیز نمایند. انسان توان این را دارد که برای چند روزی، یکی دو ساعت کمتر از نیاز خواب شبانه بخوابد و این کمبود، در عملکرد و راندمان کارهای روزانه وی بی اثر باشد، البته به شرط آن که پس از چند روز متوالی، یک روز مثلاً در آخر هفته فرصت جبران کمبود خواب به بدن داده شود.
در شب های احیای ماه مبارک، روزه داران عصر آن روز خوب بخوابند تا بتوانند شب بیدار باشند. علاوه بر این می توان برای بیدار ماندن از موادی مانند قهوه و چای استفاده کرد. برای داشتن خواب خوب به طور کلی هنگام خواب باید نور در اتاق وجود نداشته باشد، به همین دلیل استفاده از پردههای ضخیم مفید خواهد بود زیرا نور مانع از ورود مغز به مرحله خواب می شود، حتی اگر برخی از افراد عادت به استفاده از چراغ خواب دارند، باید نور آن بسیار کم باشد.
پایان پیام/
نظر شما