کتاب‌های" فرهنگ شاهنامه" و "گزیده شاهنامه" در مشهد رونمایی شد

کتاب های"فرهنگ شاهنامه"" و "گزیده شاهنامه" در همایش بزرگداشت آغاز هزاره دوم شاهنامه فردوسی در دانشگاه فردوسی مشهد شب گذشته (26 اردیبهشت) رونمایی شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از مشهد، محمدجعفر یاحقی، دبیرعلمی همایش بزرگداشت آغاز هزاره دوم شاهنامه فردوسی شب گذشته (26اردیبهشت) اظهار کرد: از مجموع 120 مقاله اصلی ارسال شده به دبیرخانه همایش 30 مقاله انتخاب شد که در مدت برگزاری آن در قالب سخنرانی ارائه می شود.


وی به مقالات رسیده به همایش اشاره کرد و افزود: از مجموع 120 مقاله اصلی و 188 چکیده مقاله، 144مورد در قالب کتاب چاپ و منتشر و در اختیار علاقمندان قرار می گیرد.
 

وی با گرامیداشت (25 اردیبهشت) که این روز در تقویم فرهنگی کشور با عنوان روز فردوسی به ثبت رسیده است، خاطرنشان ساخت: برگزاری همایش بزرگداشت آغاز هزاره دوم شاهنامه فردوسی یک حرکت علمی و بین المللی است.


یاحقی گرامیداشت مقام فردوسی را موجب هویت بخشی دانست و تصریح کرد: شاهنامه تنها کتابی است که تاکنون ماندگار شده است و ورود به هزاره دوم نشانگر حیات جدید شاهنامه است.
 

دبیر علمی همایش بزرگداشت آغاز هزاره دوم شاهنامه فردوسی افزود: برای آشنایی بیشتر نسل جوان با اشعار شاهنامه اقدام به چاپ وتدوین کتاب" فرهنگ شاهنامه"، چاپ و نشر گزیده مجلل شاهنامه و چاپ مقالات "دانشنامه فارسی" شده است.


وی تصریح کرد: چاپ مجموعه مقالات با عنوان "شاهنامه پژوهی3"و ارائه 30 مقاله برتر در مدت دو روز برگزاری همایش نشانگر حرکت علمی این همایش است.


علی رواقی نیز در ادامه در خصوص ویژگی‌های کتاب " فرهنگ شاهنامه" اظهارداشت: این نخستین فرهنگی است که برای شاهنامه نوشته شده است که بخش آغازین این فرهنگ که تا حرف شین آن است در 2 هزار و 250 صفحه متن و 200 صفحه مقدمه است که در مقدمه آن به بررسی و ارزیابی فرهنگنامه‌های شاهنامه از قدیمی‌ترین روزگار تا اکنون پرداخته شده است.

 

رواقی با اشاره به اینکه این فرهنگ بر پایه چاپ مسکو گردآوری شده است، افزود: بیشترین لغات و تعبیرات شاهنامه در این فرهنگ گنجانده شده است و کوشیده شده قالب‌های دستوری زبان فارسی نیز در این مجموعه آورده شود و برخی از واژگان ناشناخته نیز در مقدمه کتاب آورده شده است.

 

وی با بیان اینکه شاهنامه های موجود حداقل 2 هزار بیت بدخوانی دارند، ‌افزود: باید در این زمینه کوشش زیادی به عمل آید تا خوانش شاهنامه راحت‌تر باشد.

 

رواقی همچنین تعداد پژوهش‌های صورت گرفته در مورد رسایل اخلاقی شاهنامه را کم ارزیابی کرد و گفت: شاهنامه دایره‌المعارف فرهنگ ایرانی است، هم ادبیات تعلیمی هم اخلاقی و هم رزمی است.

 

وی در ادامه با بیان اینکه تجربه داشتن دو دانش در زمینه پژوهشی برای دانشجویان لازم است، اذعان داشت: اطلاع از متن‌شناسی و گونه‌شناسی زبان فارسی در برابر سبک‌شناسی 2 دانشی است که در صورت اطلاع نداشتن از آنها پژوهشگر با زحمت روبرو می شود.

 

در ادامه دکتر محمد تقوی، مولف کتاب گزیده شاهنامه"  اذعان داشت: این اثر نتیجه کار پژوهشگران در قطب علمی دانشگاه فردوسی است و ما در این اثر شاهنامه را به یک سوم کاهش دادیم و در عین حال سعی شده است که رشته ادبیات از لحاظ معنایی بهم نخورد.

 

وی این گونه گزیده‌ها را تجربه خوبی برای آوردن آثار ادبی به میان عموم مردم برشمرد و افزود: البته امکان دارد در تهیه اینگونه آثار مشکلاتی هم در کار پیش بیاید.

 

گفتنی است، همایش بزرگداشت آغاز هزاره دوم شاهنامه با حضور اساتید زبان و ادبیات فارسی و مهمانان فارسی زبان خارجی به مدت دو روز (26 و 27 اردیبهشت) در پردیس دانشگاه فردوسی مشهد برگزار می شود.

 

پایان پیام/

کد خبر 38980

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha