به گزارش خبرگزاری شبستان//خراسان رضوی
***** آیت الله العظمی بهجت بر خلاف همگنان سنتی خود در حوزه علمیه قم، از منظر ایجابی به سیاست مینگریست و واجد آرایی مهم در این باره بود. او که در سالهای مشروطه دوم روانه حوزه علمیه نجف شد از نزدیک با رهبران مشروطه و مشروعهخواه آن دیار، آشنا شد و از آنان گفتههای مهمی نقل کرد که امروزه ارزش تاریخی دارد.
وی پس از بازگشت به ایران، سالهای انتقال قدرت در عصر جمهوری اسلامی را مشاهده و از نزدیک با مسائل و رخدادهای سیاسی این دوره نیز روبهرو شد؛ اما بدون اینکه در سیاست، دخالتی ورزد، همواره به عنوان ناظری امین از کلیت نظام برآمده از انقلاب اسلامی حمایت میکرد و به صورت مختلف در شرعی شدن حکومت، تذکراتی خیرخواهانه میداد.
***** آیت الله محمدتقی بهجت فومنی در اواخر سال 1294 ه.ش در شهر فومن از توابع گیلان در خانوادهای مذهبی، دیده به جهان گشود؛ پدرش، کربلایی محمود از مردان مورد اعتماد آن دیار بود که ضمن اشتغال به کسب و کار، عبا بر دوش بر پیشخوان مغازه خود مینشست و به رتقوفتق امور مردم میپرداخت و اسناد و قبالههای آنان را نیز به امانت نزد خویش نگه میداشت. علاوه بر این، وی طبعی شاعرانه داشت و در مراثی اهل بیت، به ویژه امام حسین (علیه السلام) شعر میسرود.
محمدتقی که پنجمین فرزند خانواده بهحساب میآمد، پس از تحصیلات ابتدایی، در همان شهر به تحصیل علوم دینی پرداخت و در سال 1308 ه.ش در حالی که 14 سال بیشتر نداشت، روانه عراق شد و در شهر کربلا سکنا گزید. در کربلا، چهار سال ماند و بخش عمدهای از مباحث فقه و اصول در دوره سطح حوزه را به پایان رساند و سپس در سال 1312 ه. ش جهت ادامه تحصیل به نجف اشرف هجرت نمود. در این شهر، بخشهای پایانی دروس سطح را نزد اساتید به نامی همچون شیخ مرتضی طالقانی، محمد هادی میلانی و سید ابوالقاسم خویی خواند و سپس به حلقه درس بزرگانی مثل سید ابوالحسن اصفهانی، آقا ضیاء عراقی، میرزای نائینی و البته شیخ محمد حسین غروّی اصفهانی، معروف به مرحوم کمپانی پیوست.
بدون تردید، کمپانی که بهجت، بیش از همه، شاگردی او را نموده بود، تأثیرات زیادی بر سلوک فردی و مبانی علمی او نهاد. کمپانی که از شاگردان بارز و برجسته آخوند خراسانی به حساب میآمد، پس از رحلت استادش، موقعیتی ویژه در نجف یافت. با این همه، درس او بسیار سنگین، اما پرمحتوا بود؛ به گونهای که فقط برای طلاب فاضل، قابل استفاده بود. در حالی که محل درس دیگر اساتید نجف، از طلاب علوم دینی پر میشد، درس او چنین نبود و تنها تعداد انگشت شماری از طلاب در اطراف حجرهای گرد او میآمدند. گذشته از قوت علمی او در فقه و اصول، اساساً وی اهل مراقبه، سکوت و محاسبه بود، پیوسته فکر میکرد، به ندرت سخن میگفت، در مجالس و محافل که بین علما بحثی در میگرفت، سکوت میکرد. در هر جای مجلس که خالی بود مینشست و بسیار متواضع، خوش اخلاق و آرام بود. با آن که ثروت فراوانی از پدرش به او رسیده بود، همه را به فقرا و طلاب بخشید و خود چیزی نداشت.
*****آیت الله بهجت که همواره از کمپانی به"استاد ما" تعبیر میکند، خصائصی بسیار نزدیک به او دارد، از مبانی فقهی و اصولی گرفته تا شیوه تدریس او و نیز توجه وافرش به عبادات و اذکار یومیه، برای کسانی که احوالات و آثار مرحوم کمپانی را دیده و یا شنیدهاند، جذابیت خاصی دارد. حتی شهید مطهری نیز به دلیل این که بهجت، درس کمپانی را دیده است، به طلاب سفارش میکرد به حلقه درس او به ویژه اصولش بپیوندند، اما آن چه بر تشابهات سلوک فردی و علمی بهجت با کمپانی میافزاید و به او در میان معاصرینش تمایز میبخشد تربیت عرفانی او نزد عارف نامی آن روزگار، یعنی سید علی قاضی است.
به احتمال قوی، یکی از دلایل عزیمت بهجت به نجف اشرف وترک کربلا، حضور قاضی در نجف بود که او را شتابان در سن 18 سالگی روانه آن دیار کرد و سالیان متمادی، شاگردی او نمود. در آن زمان، حوزه علمیه نجف، گذشته از قوتی که در مباحث اصول و فقه اسلامی داشت، محلی مناسب نیز برای سیر و سلوک عاشقانی مثل بهجت بود. وجود عارفانی در آن دیار، فضای معنوی حوزه نجف را قوت میبخشید و هر طالب عاشقی را در خود زمینگیر میکرد. به نقل از خود آیت الله بهجت در حرم مطهر حضرت امیر علیهالسلام، بیش از 70 نفر در قنوت نماز وترشان دعای ابوحمزه ثمالی میخواندند؛ چیزی که او را همواره از فقدان یا قلتّش در میان حوزویان نگران میسازد. آیت الله قاضی، که خود از شاگردان شیخ الشریعه اصفهانی و آخوند خراسانی به حساب میآمد، در عرفان، به حقایق والایی دست یافته بود. بیتوتههای او در مسجد کوفه و سهله، معروف و نمازهای طولانی و حزینش میتوانست افرادی مثل بهجت و علامه طباطبایی و شهید دستغیب را مجذوب خود کند. جذبهای که او را مجبور میساخت تا افراد دیگری را به حلقه درس عرفان قاضی نیز دعوت کند.
بهجت، محصول دو مکتب اصولی و عرفانی حوزه علمیه نجف در سالهای پایانی مشروطیت است
*****میتوان گفت که آیت الله بهجت، نقطهای است که مرحوم کمپانی و سید علی قاضی به تلاقی میرسند و این گونه برکات علمی و عرفانی خود را از طریق او به دیگران منتقل میسازند. به همین دلیل، بهجت، محصول دو مکتب اصولی و عرفانی حوزه علمیه نجف در سالهای پایانی مشروطیت است که تعقل، عرفان و توجه به امور سیاسی از خصایص بارز آن به حساب میآیند. اهتمام آیت الله بهجت به مباحث امامت و مداومت او بر ادعیه و زیارات مأثوره، ساده زیستی و شهرت گریزی او در کنار اهتمامش به زیّ طلبگی و نیز فراروی او از ظاهر حدیث و تأکید وافرش بر تعقل پیرامون مفاد احادیث مروی، [7] یادآور مشی و سلوک کمپانی و قاضی در دوره معاصر است. اما آن چه برای جوانی مثل بهجت اهمیت داشت، بازتاب تحولات نهضت مشروطه در میان حوزه نجف بود که او از مسیر مخالفان و موافقان مشروطیت دریافته و در سالهای اقامتش در ایران در حاشیه دروسش به شاگردانش بازگو میکرد.
گرچه او همانند سید کاظم یزدی، نظری مخالف با مشروطه داشت و همواره بیعلاقگی خود به دیدگاه استادش، یعنی میرزای نائینی در حمایت از مشروطه را نشان میداد، اما هیچ گاه سیاست در کانون تأملات او قرار نگرفت و او نیز همانند بسیاری از نظریه پردازان سنتی که عمدتاً متأثر از لطمات وارده بر روحانیت در سالهای پس از مشروطه به سیاست بدبین بودند، در کرانه به سیاست مینگریست و هرگز خود را به گفتگوهای روحانیون سیاسی متصل نکرد. با این همه، او نظام مشروطه را مصداق حکومت اسلامی نمیدانست و برخلاف میرزای نائینی، آن را دفع فاسد به افسد (مشروطه) میانگاشت. شاید به همین دلیل بود که در نجف، در محفل کوچک درسی خود، به تفصیل از ولایت سیاسی فقیهان سخن گفت و بعدها آن را تنها حکومتی دانست که میتوانست متصف به وصف اسلامی در عصر غیبت شود.
برخی آیت الله بهجت را در کنار امام خمینی (ره) و علامّه طباطبایی، سه رکن انقلاب در بعد تربیت روحانیون انقلابی میدانند
*****بدین ترتیب، آیت الله بهجت پس از شانزده سال اقامت در عراق، در حالی که استادش کمپانی تقلید بر او را حرام و بر اجتهادش صحه نهاده بود، در سال 1324 شمسی، به ایران مهاجرت، پس از دریافت اخبار مرگ اساتیدش در نجف، از بازگشت به آن دیار، منصرف و در قم سکنی گزید. او در شرایطی، وارد حوزه علمیه قم شد که روحانیت، دوران بد رضاخانی را پشتسر نهاده و هم اینک در حال بازسازی و تقویت خود با رهبری داهیانه آیت الله بروجردی بود و این میتوانست مجتهد تازه واردی مثل او را در این شهر به شکوفایی برساند.
در ابتدا، وی به حلقه درس آیت الله حجت کوه کمرهای ـ یکی از مراجع ثلاث پس از ارتحال آیت الله شیخ عبدالکریم حائری پیوست و سپس همراه فضلای آن روز حوزه به درس بروجردی حضور یافت و به تدریج به برجستگی در فهم درس و اشکال بر استاد شهرت یافت. وزانت علمی مرحوم کمپانی در میان اصولیین قم، زمینهای شد تا شاگرد او یعنی بهجت، به تبیین دیدگاههای او در میان گروهی از طلاب بپردازد و این میتوانست برای فضلایی که طالب شنیدن دیدگاه های کمپانی درباب اصول فقه از زبان شاگردش بودند، جذابیت بیآفریند با این همه، شیوه تدریس او همانند استادش، کمپانی، غیر معمول بود و علاقهمندان زیادی به گرد خود جمع نمیکرد. او برخلاف دروس خارج فقه و اصول که معمولاً، استاد، مطلب را تبیین و سپس اقوال علماء را یکایک نقل و سپس نظریه مختار را توضیح میدهند، در حالی که نشسته و زانوهایش را بغل گرفته بود، مسئلهای را مطرح و به صورت پرسش و پاسخ احتمالی، بحث را اداره میکرد. همین ویژگی سبب میشد تا طلابی که اهل مطالعه بودند روانه درس او شده و به گرمی محفل درسی او بیفزایند. اما آن چه بیش از همه، به او در حوزه علیمه قم برجستگی میبخشد سلوک اخلاقی و عرفانی اوست که هر کس تا آخر، ارادتمند او میشود. گذشته از توسلات منحصر به فردی که با اهل بیت(علیه السلام) دارد، واجد کرامات زیادی است که بندرت از خود او شنیده شده است.
بنابر شاهدان و همراهان دائمی او، تا کنون حتی یک مکروه و ترک مستحب از او دیده نشده، اگر بخواهد پشت سر خود را میبیند. رؤیایش برای دیگران حجت شرعی است.[ هم چنان که آیت الله مصباح یزدی که 15 سال در حلقه شاگردان بهجت به سر برده تأکید میکند شاید کسی که از نزدیک، بهجت را نشناسد خیال کند همّ و غم او عبادت، نماز و درس است و اساساً توجهی به امور سیاسی و اجتماعی ندارد، اما به نظر میرسد که وی به بسیاری از امور اجتماعی و سیاسی، التفات دارد، ولی بیش از آن که خود را درگیر چنین اموری بنماید، شاگردانش را سفارش میدهد که به این گونه مسائل اهمیت دهند. استدلال او بر چنین سفارشی نیز آن است که اگر کسانی که به مسائل معنوی و علمی تقیّد دارند به امور سیاسی نپردازند، روزگاری فرا میرسد سیاست و اجتماع به دست نااهلان میافتد و جامعه از مسیر خودش منحرف میگرددالبته مراد او از پرداختن به چنین اموری نه تصدیگری سیاسی، بلکه فعالیتهای فرهنگی است که منافاتی با شئون طلبگی ندارد. براساس اسناد و مدارک موجود، گرچه اثری از بهجت در نهضت اسلامی مشاهده نمیشود، اما او همواره مؤید انقلاب و بر روحانیونی که به نهضت پیوستهاند تأثیر زیادی نهاده است. به گونهای که برخی او را در کنار امام خمینی و علامّه طباطبایی، سه رکن انقلاب در بعد تربیت روحانیون انقلابی میدانند.
آیت الله بهجت در اوایل دهه چهل بارها تأکید میکرد اینها دارند دین را از بین میبرند. روزی شخصی به ایشان عرض کرد احتمال نمیدهید آیت الله خمینی در مخالفت با شاه، تندی میکند؟ وی در جواب فرمود: شما احتمال نمیدهید که خیلی کُند میرود؟ شاید مقصود ایشان از این جمله این بود که امام میبایست علیه پهلوی اعلام جهاد میکرد.
حتی آیت الله محمد هادی فقهی میافزاید: زمانی که امام خمینی را تبعید کردند، ایشان در درس گفتند کسانی نیستند بروند این سران را بکشند؟ علاوه بر این، روابط دوستانهای که میان او و امام خمینی(ره) برقرار بود همواره او را خیرخواه انقلاب و دعاگوی آن فقید میساخت. به هر ترتیب، بهجت که امروزه یکی از مراجع طراز اول ایران به حساب میآید و روابط صمیمی نیز با مقام معظم رهبری دارد به تدریج پس از ارتحال امام خمینی(ره) به مرجعیت رسید. گذشته از کسان بسیاری از جمله آیت الله بهاء الدینی که بر مرجعیت وی تأکید میکردند. خصائص علمی و عرفانی او سبب میشد تا همگان بر احراز چنین مقامی صحّه نهند و از مرجعیتاش حمایت کنند.
مروری بر مواضع او در دوره مرجعیت نشان میدهد که او گرچه همواره نگاهی به آینده نزدیک، یعنی ظهور دولت امام زمان علیهالسلام دارد، اما همواره نگران احوال جامعه بشریت و تبعاً خواهان بر پایی جامعه ایمانی در سالهای پیش از ظهور است؛ چیزی که او از مسیر دعا کردن و نحوه تعامل پارسایانهاش با مردم پی میجوید. با این همه، آن چه در آرا و سلوک او مشهود است و همان نیز همواره او را در جمع نظریهپردازان سنتی نگه میدارد، همان منظری است که او از درون آن به مسائل کنونی انسان معاصر میپردازد. در واقع، او بیش از آنکه به موضوعات کلان جامعه با آن پیچیدگیهای نوینی که به خود گرفتهاند، بنگرد، بر حسب مناسبات قدیم با آنها به تعامل میپردازد و این شاید مهمترین وجه فارق عالمانی مثل او از نظریه پردازان متجدد در درون حوزه علمیه قم باشد که آنان نه تنها مناسبات و مهندسی اجتماعی گذشته را ناکافی، بلکه موجب تعطیلی احکام شریعت اسلامی میدانند. برای مثال، آیت الله بهجت، بدون این که تبیینی از مسئله بی عدالتی و یا فقر ارائه دهد میکوشد آن را بر حسب راه حلهای گذشته حل نماید.
چه خوب است در هر شهری و دهی و مجتمعی، مهمانخانههای مجانی برای فقرا و مساکین باز میشد... در عربهای بادیه نشین و دهات و روستاهای عراق و نیز بین کربلا و نجف، قبلاً در هر یک فرسخ و یا کمتر و بیشتر یک مضیف بود که از رهگذران و زایران پذیرایی میکردند، حتی اگر انسان در آن جا یک وعده نهار یا شام نمیخورد، ناراحت میشدند، هر کس به اندازه وسع خود، مضیف خود را اداره میکرد. بنده یکی دو مرتبه به این مضیفها رفتهام... آیا اگر در همه بلاد اسلامی، این گونه مهمانخانهها برقرار میبود مرام کمونیستی میتوانست در آنها رخنه کند!؟ آیا اگر خمس و زکاتها داده شود وضع مسلمانان این گونه بود؟ در روایت است که اگر عدل و داد اجرا میشد [و خمس اموال به سادات داده میشد] هیچ کس از خاندان هاشم و مطلّب به زکات نیازمند نمیشدند. از بعضی از آخوندهای عرب شنیدم که میگفتند: گاهی اتفاق میافتاد که شخصی یکسال در این مضیفها میماند.
آیت الله بهجت و حکومت اسلامی در عصر غیبت
*****آیت الله بهجت برخلاف طرفداران تعطیلی حکومت در سالهای پیش از ظهور حضرت حجتعلیه السلام از یک سو و نیز برخلاف مرحوم بروجردی که به گفته او معتقد بود "اگر رژیم پهلوی را سرنگون کنیم نمیتوانیم بجای او کشور را اداره کنیم"از طرف دیگر معتقد است "ایجاد حکومت اسلامی" واجب "و توان اداره کشور را نیز داریم" گرچه مراد او از توانستن، چیزی فراتر از علاقه عملی او به امر حکومت داری است، اما برآیند نظرات او برای جامعه مؤمنان، آن است که "اگر بتوانیم این کار را بکنیم واجب است و باید جلوی آنهایی که مانع این کار هستند را گرفت و آنها را دفع کرد". البته تأکید او بر اقامه حکومت اسلامی در عصر غیبت، منوط بر اجرای کامل دستورات الهی و دوری جستن از مصلحت اندیشیهایی است که احیاناً منجر به تعطیلی احکام گردد.
اشارات او به نفی برخورد مصلحت اندیشانه با تکالیف شرعی در امر حکومت داری، گذشته از نقد تاریخی که بر استدلال شیخین مبنی بر این که تعیین جانشین پیامبر6 هم برخلاف مصلحت امّت اسلامی است ،روا میدارد ایرادی نیز بر مصلحت اندیشیهای مشروطه خواهان و تائیدی بر اصرار مشروعه طلبان بر لزوم کامل مطابقت قوانین موضوعه بر شریعت محمدی است. به همین دلیل مشروطه نمیتوانست همانند خلافت اسلامی، متصف به وصف "اسلامی" شود و آمال متدینین درباب حکومت اسلامی را برآورده سازد. بهجت برخلاف کسانی که معتقد به تعویق افتادن وظایف اجتماعی و سیاسی معصوم(علیه السلام) تا ظهور امام زمان علیهالسلام هستند معتقد به جریان زندگی سیاسی شیعیان در عصر غیبت است. از این رو، بر فرد یا گروهی از مؤمنان واجب است که به اقامه چنین وظایفی قیام کنند. استدلال او بر چنین مدعایی، بر این فرض استوار است که "به دلیل عقلی و نقلی باید دین مبین اسلام تا قیام قیامت باقی باشد و هر کس، دین دیگری غیر از اسلام را بجوید، هرگز از او پذیرفته نمیگردد". اما استدلالی که بر جریان زندگی سیاسی در عصر غیبت اقامه میکند دو گونه است: نخست آن که او با برهان سبر و تقسیم، زمان غیبت کبرای را واجد سه صورت احتمالی، فرض و صورت سوم را به اثبات میرساند.
صورت اول: کتاب خدا و احکام و قوانین دین تعطیل شود.
صورت دوم: خود بخود بماند، یعنی خودش وسیله بقای خود باشد.
صورت سوم: نیاز به سرپرست و حاکم و مبین دارد که همان ولّی امر و مجتهد جامع الشرایط است.
فرض اول، عقلاً و نقلاً باطل است؛ زیرا دین مبین اسلام، آیین خاتم است و تا ختم نسل بشر باید راهنما و آیین امت باشد. و فرض دوم نیز باطل است؛ زیرا قانون خود بخود اجرا نمیشود و نیاز به شخصی یا اشخاص دارد تا آن را حفظ و به اجرا در آورد.
ناچاراً باید به فرض سوم قایل باشیم و بگوئیم جامعه مسلمین را باید ولیّ امر با همه شئونات و ابعاد آن اداره کند. از سوی دیگر نیز روشن است که جامعه نیاز به تشکیلات فراوان از جمله ارتش، آموزش و پرورش، دادگستری وغیره دارد و لذا باید دست ولی فقیه در همه شئونات مادی و معنوی، مبیّن و شارح و راهنما و حلّال مشکلات است. در نتیجه ولی فقیه باید تمام شئونات امام معصوم(علیه السلام) به استثنای امامت و آن چه مخصوص امام معصوم است داشته باشد تا بتواند اسلام را در جامعه پیاده کند و گرنه در صورت عدم تشکیلات حکومتی دشمنان اسلام نخواهند گذاشت که حکومت و آئین اسلامی پیاده شود.
و دوم آن که، "با برهان خلف" میتوان گفت: هیچ جامعه و کشوری با هرج و مرج پایدار نمیماند و باید قانون و حاکم و حکومتی در آن حکمفرما باشد و اگر حکومت طاغوت حاکم باشد؛ دین مبین اسلام باقی نمیماند و این خلاف فرض است؛ چون گفتیم به دلیل عقلی و نقلی باید دین مبین اسلام تا قیام قیامت باقی بماند.
بدین ترتیب، بهجت با برهانی که بیان میکند نظراً عصر غیبت را به عصر رسالت و امامت پیوند میدهد و فقیه را جز در شأن امامت، واجد تمام شئونات معصوم میداند تا با تشکیل دولتی اسلامی، و طبعاً اقامه دین، دو سوی عصر غیبت را به هم متصل سازد. از نظر او فقیه، شارح بر سنت و نیز اقامه کننده آن است. گرچه او خود میداند که "مجتهد صالح الحکومه و نافذ الحکم» در روزگار کنونی ما نسبت به گذشته کم اند". و مراکز علمی ما"کمتر فقیه و مجتهد "تولید میکنند، اما همواره از برپایی حکومت اسلامی توسط فقیه جامع الشرایط حمایت میکند. شرایط چنین فقیهی همان شرایط عامهایست که همگان گفتهاند با این تأکید که او فردی را از میان فقیهان صالح الحکومة میداند که خود حاکم بر "شهوت و غضب" خویش است و جالب این که او در دوره حیات امام خمینی او را مصداق چنین فقیهی میداند"
برخلاف تصور عامه از بهجت که او را نظریه پرداز سنتی میانگارند که نگاهی سلبی به زندگی سیاسی در عصر غیب دارد، وی نگاهی ایجابی به حکومت اسلامی داشته و خواهان اقامه تمام قوانین اسلام در عصر غیبت است.
پی نوشت ها:
1. حسین آوردی، ستارگان هدایت، چاپ چهارم، نشر برگزیده، 1376، ص 36 ـ 35.
2. فریادگر توحید، چاپ دوازدهم (قم: انتشارات انصاری، 1385) ص 87 ـ 82.
3. رضا باقی زاده، بهجت عارفان در حدیث دیگران، مصاحبه با آیت الله مصباح یزدی (قم: صدرا، چاپ دهم) ص 47.
4. همان، مصاحبه با آیت الله محمد حسن احمدی فقیه یزدی، ص 151.
5. رضا باقی زاده، نکتههای ناب از آیت الله العظمی بهجت (قم: کمال اندیشه، چاپ دوازدهم، 1386) ص 25.
6. بهجت عارفان، پیشین، مصاحبه با آیت الله شیخ جواد کربلایی، ص 94 ـ 93.
7. نکتههای ناب، پیشین، ص 158.
8. بهجت عارفان، پیشین، مصاحبه با آیت الله مسعودی خمینی، ص 108 ـ 107.
9. همان، مصاحبه با حجت الاسلام و المسلمین حاج شیخ هادی قدس، ص 168 ـ 167.
10. نکتههای ناب، پیشین، ص 97.
11. فریادگر توحید، پیشین، ص 28.
12. بهجت عارفان، پیشین، مصاحبه با آیت الله محمد علی گرامی، ص 78 ـ 77.
13. همان، مصاحبه با آیت الله مسعودی خمینی، ص 101.
14. نکتههای ناب، پیشین، ص 101.
15. بهجت عارفان، پیشین، ص 92.
16. نکتههای ناب، پیشین، ص 113.
17. بهجت عارفان، پیشین، ص 53 و نیز نکتههای ناب، پیشین، ص 103.
18. بهجت عارفان، پیشین به نقل از آیت الله مصباح یزدی.
19. فریادگر توحید، پیشین، ص 180.
20. بهجت عارفان، پیشین، ص 106.
21. همان، ص 124.
22. همان، ص 55.
23 . بهجت عارفان، پیشین، ص 138.
24. در محضر حضرت آیت الله العظمی بهجت، محمدحسین رخشاد، جلد دوم، ص20ـ19.
25. محمدحسین رخشاد، در محضر آیت الله العظمی بهجت، قم: انتشارات موسسه فرهنگی سماء، چاپ ششم، جلد دوم، 1386، ص 97.
26. همان، ص 374.
منبع: بولتن نیوز
پایان پیام/
نظر شما