ابراهیم حنیف نیا، پژوهشگر حوزه دین در گفت وگو با خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به جایگاه و نقش بهره گیری از ظرفیت های مسجد در سبک زندگی اسلامی، اظهار کرد: مسجد نقش حساس و تاثیرگذاری را در نگاه فرد نسبت به زندگی ایفا می کند و اساسا حضور مستمر در مسجد برای اقامه نماز می تواند رویکرد مذهبی را به گونه ای متفاوت در سیر جریان زندگی فرد سبب شود.
وی ادامه داد: شاید بتوان گفت مسجد بالاترین پایگاه و مرکز اخلاقی است که می تواند در ساحات مختلف زندگی فرد نقش آفرینی داشته باشد چنانچه در صدر اسلام نیز چنین بود، بنابراین باید متولیان امور مساجد و همچنین مسوولان اجرایی نسبت به حمایت همه جانبه از مساجد مبادرت بیشتری داشته باشند.
نویسنده کتاب «معرفت خدا در پرتو اخلاق و رفتار» با بیان اینکه خودشناسی و ارتقای شخصیت معنوی فرد در گرو نگاه او نسبت به دین است، خاطر نشان کرد: اساسا برای رسیدن به خودشناسی دو راه وجود دارد، یک راه تئوری و راه دیگر عملی است، راه تئوری همین است که انسان با علوم، دانش های وحیانی سر و کار داشته باشد و خود را با کمال وحی و قرآن مرتبط کند و فرمایشان ائمه اطهار را بخواند و عمل کند که این کانال همان مسیر تئوری است قابلیت تقویت رویکرد معنوی در افراد را دارد.
حنیف نیا تصریح کرد: راه دیگر خودشناسی که قطعا خداشناسی را به دنبال خواهد داشت راه عملی و تهذیب نفس است، خداوند در آیه 29 سوره «انفال» می فرماید « یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنوا إِن تَتَّقُوا اللَّهَ یَجعَل لَکُم فُرقانًا وَیُکَفِّر عَنکُم سَیِّئَاتِکُم وَیَغفِر لَکُم ۗ وَاللَّهُ ذُو الفَضلِ العَظیمِ »؛ بنابراین پیشه کردن تقوا سفارش شده است پس نتیجه اینکه معرفت نفس راه بسیار زیباتر و درخشان تری است که در واقع راه عمل و مقید بودن به امر الهی است. بنابراین پیشه کردن تقوا سفارش شده است، لذا معرفت نفس راه بسیار زیباتر و درخشان تری است و در واقع راه عملی و مقید بودن به امر الهی است چراکه هرچه به عظمت خودمان پی ببریم در حقیقت آیه بودن مان بیشتر آشکار می شود و در نتیجه خدای متعال را در قلب مان خواهیم شناخت.
وی با اشاره به نقش مسجد در راستای تحقق این حالات معنوی اظهار کرد: من معتقدم مسجد یک ابزار و پایگاه بسیار موثر در رسیدن به هدف مهمی چون ارتباط با نسل جوان امروز است، در واقع به نظر می آید که هر مسجد جایگاه و پایگاهی است که هرچه جوانان بیشتر با آن مرتبط باشند از جهات تقرب به خدا، بندگی، معرفت شناسی و مسایل اخلاقی جلوتر خواهند بود.
این پژوهشگر گفت: به نظرم در راستای رسیدن به این هدف باید از نظر شرایط فیزیکی، امکانات مکانی، ظاهری، مساجد به میزان قابل قبولی ارتقا یابد تا جوان جذب شود و مسجد را در سیر برنامه های روزانه خود قرار دهد.
حنیف نیا ادامه داد: همچنین نقش رسانه ها را نمی توان در این میان نادیده گفت، معتقدم باید نهضت معرفی مساجد در سراسر کشور راه اندازی شود، در حال حاضر در کشورهای غربی و در میان ادیان مسیحی کلیسا برنامه های خاصی دارد تا مردم را جذب کند با اینکه کلیسا هرگز گستردگی و کارکرد مسجد را نداشته است.
وی گفت: به عنوان جامعه اسلامی موظف هستیم که هرچه بیشتر روی برنامه های مساجد به ویژه فعالیت های مربوط به اوقات فراغت کار کنیم، قطعا مسجد بهترین مرکز برای جذب جوانان است به ویژه در این روزگار که امواج متلاطم فرهنگی متوجه جوانان است مسجد بهترین پایگاه و پناهگاه محسوب می شود.
این پژوهشگر در ادامه افزود: اگر مسجد برای اوقات فراغت نوجوانان محیا شود بهترین مکان برای اثرگذاری در آن ها است، چراکه نفس حضور جوان در مسجد و حضور فیزیکی در مساجد در میان افراد نوعی اثر معنوی می گذارد که سایر اماکن این توانایی را ندارند، بنابراین والدین باید با حضور مستمر در مساجد و اقامه نماز جماعت در مسجد زمینه ساز برنامه ریزی زندگی فرزندان خود از طریق مسجد باشند به طوری که جوان برای اوقات فراغت خود نیز به مسجد مراجعه کند.
پایان پیام/
نظر شما