به گزارش خبرنگار شبستان، رضا کیمیایی، امروز 22 مرداد در نشست تخصصی خبررسانی در شبکه های اجتماعی گفت: اتفاقی در شبکه های اجتماعی افتاده این است که دیگر مخاطب شما مصرف کننده خبر نیست. در شبکه های اجتماعی مخاطب خودش تولیدکننده خبر است.
کیمیایی ادامه داد: در رسانه های سنتی همچون تلویزیون ارتباط یکطرفه است و در روزنامه های چاپی نیز همه چی مبتنی بر چاپ است اما در رسانه های اجتماعی چون در محیط وب اتفاق می افتد دوسویه گی رخ می دهد مخاطب و تولیدکننده با هم ارتباط برقرار می کنند و مخاطب سریع برای تولیدکننده نظر می گذارد. در حقیقت تولیدکننده تماشاچی می شود و افراد نظردهنده با هم به تبادل نظر می پردازند.
این روزنامه نگار با بیان اینکه دو نوع خبرنویسی در شبکه های اجتماعی وجود دارد، افزود: دسته اول خبرنگارانی هستند که در شبکه های اجتماعی خبر می نویسند و دسته دوم افراد عادی هستند که در این شبکه ها خبرنویسی می کنند که تعدادشان چندین برابر دسته اول است.
به گفته کیمیایی، تفاوت خبر حرفه ای در رسانه ها و شبکه های اجتماعی به صحت و سقم خبر برمی گردد و همین مسئله است که خبرنگار حرفه ای را از فرد عادی متمایز می کند.
وی با طرح این سوال که مخاطب از کجا می تواند بفهمد که خبری درست است یا خیر، اظهار داشت: بسیاری از ما می پرسند که خبرگزاری فارس را ببینیم یا ایسنا، کیهان بخوانیم یا شرق، در دانشگاه به ما یاد داده اند که باید چیدمانی از اخبار را ببینیم و بدین ترتیب می توانیم تشخیص بدهیم که کدام خبر درست است و کدام نادرست.
کیمیایی خاطرنشان کرد: مخاطب باید هم شرق را بخواند و هم کیهان را، هم ایرنا را ببیند و هم ایلنا را، با مطالعه جمعی رسانه ها می تواند تشخیص دهد که کدام خبر درست است و کدام اشتباه. به هر حال هر رسانه ای بر اساس خط مشی خود اخبار را منتشر می کند.
این روزنامه نگار با اعتقاد بر اینکه شبکه های اجتماعی چیدمانی از اخبار را پیش روی مخاطب قرار می دهند، تصریح کرد: در این شبکه ها منابع رسمی و غیررسمی را داریم و هر رسانه از زاویه دید خود به مسئله نگاه می کند و استفاده از این شبکه ها می تواند به تشخیص خبر کذب و درست کمک کند.
وی با اشاره به اینکه شبکه های اجتماعی به خبرنگاران کمک می کنند، گفت: در حال حاضر شبکه های اجتماعی به خبرنگار سوژه می دهند دیگر خبرنگار حتما نباید در میدان خبر حضور داشته باشد به عنوان مثال خبرنگار در فیسبوک متوجه شد که فردی در میدان هفت تیر در حال خودکشی است و صرفا آنجا حضور نداشت اما از اخبار آنجا مطلع شد.
وی در پاسخ به این سوال که چرا از شبکه های اجتماعی به عنوان رسانه استفاده می کنیم، بیان کرد: این شبکه ها در دسترس و رایگان هستند در آنها حس مالکیت محتوا داریم که حس خوبی است وقتی چیزی می نویسیم و احساس می کنیم که ما آن را خلق کردیم حس خوبی است و باعث تولید محتوا می شود. در ضمن در این شبکه ها می توانیم با مخاطب ارتباط برقرار کنیم خبر ما لایک می خورد و برایش کامنت می گذارند در صورتی که در روزنامه ها این امر ممکن نیست.
کیمیایی ادامه داد: امکان ویرایش اخبار در شبکه های اجتماعی وجود دارد اما وقتی در روزنامه حتی یک کاما جابجا شده باشد امکان ویرایش ندارد این یکی از مزیت های رسانه های اجتماعی است که می توان خبر را ویرایش کرد.
این روزنامه نگار خاطرنشان کرد: در حال حاضر در دنیا در حال تعیین دبیر و سردبیر برای شبکه های اجتماعی هستند همانطور که خبرگزاری ها دبیر و سردبیر دارند.
کیمیایی در خاتمه با بیان اینکه فیسبوک در ماه 900 میلیون نفر ویزیتور یونیک دارد بار دیگر بر تاثیرگذاری شبکه های اجتماعی بر افراد جامعه و استقبال آنها از این شبکه ها تاکید کرد.
پایان پیام/
نظر شما