حجت الاسلام امیرمحسن عرفان در گفت و گو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان با اشاره به ضرورت اتخاذ رویکرد تمدنی و راهبردی به آموزه مهدویت، گفت: تمدن اسلام از مهمترین، قدیمی ترین و پویاترین تمدن های بشری در طول تاریخ است. بنابریان یکی از عناصر تحلیل دهنده تمدن اسلام که بر سایر تمدن های بشری پیشی گرفته و پیشینه نظری اعتقادی و پرمایه ای در بعد زمینی و آسمانی دارد، آموزه های دین مبین اسلام است.
وی ادامه داد: بر این اساس در پویایی، بازیابی و بازسازی تمدن اسلام، دین اسلام دارای نقش اساسی است و با بازتفسیر این آموزه، پایه های نظری تمدن اسلامی توجیه نظری مناسبی پیدا می کند.
حجت الاسلام عرفان با بیان اینکه در جامعه علمی ما سخن از تثبیت و احیای تمدن نوین اسلامی می شود، خاطرنشان کرد: در تمدن سازی و اقامه و احیای آن امری فراتر از تعمیر و اصلاح در تمدن موجود است، واژه ترکیبی احیای تمدن یا انحطاط آن در صورتی صحیح است که از تمدن جنبه های معنوی آن مدنظر باشد وگرنه افول، زوال یا فروافتادن در امور مادی معنادار نیست.
این پژوهشگر مهدوی با اشاره به تعریفی از احیای تمدن، اظهارداشت: مراد از احیای تمدن زنده شدن بعد از مرگ نیست زیرا اگر حیات تمدنی را به حیات دستاوردهای تمدنی و میزان بهره مندی از آن پیوند نزنیم و حیات تمدنی را بر الگوهای معرفتی استوار کنیم، تمدن اسلامی با وجود ضعف ها و آسیب هایی که بر آن عارض شده دارای حیات است.
وی افزود: اسلام و فرهنگ اسلامی و معرفت به آن به عنوان روح تمدن در تمدن اسلامی سرزنده است و حیات دارد.
حجت الاسلام عرفان ضرورت های نگرشی و رویکرد تمدنی به آموزه مهدویت را مهم دانست و بیان داشت: این رویکرد از این جهت مهم است که نگرشی تمدنی، فراگیر و جامع است. در این رویکرد آموزه مهدویت در مقیاسی کلان و در نسبت به دیگر حوزه ها مورد مطالعه قرار می گیرد و از تحلیل های تک عاملی پرهیز می شود.
این پژوهشگر مهدویت گفت: از سویی دیگر ضرورت احیای رویکرد تمدنی به آموزه مهدویت از آن سو است که مسیر نهادینه شدن اجتماعی یک فکر آن هم در گستره وسیع در نگاه تمدنی ممکن می شود لذا برای نهادینه کردن اجتماعی اندیشه مهدویت باید به سوی نگرش تمدنی به این آموزه رفت.
وی با بیان اینکه ضرورت احیای تمدن اسلامی هم در جهت تمدن سازی است و هم در جهت خروج از سلطه تمدن های دیگر، تصریح کرد: در واقع رویکرد تمدنی به آموزه مهدویت در صورت شکل گیری و استقرار، این امکان و توانایی را به مهدویت می دهد که به شیوه فعال در جامعه باورمندانش حاضر شود.
حجت الاسلام عرفان تاکیدکرد: اندیشه مهدویت نباید در بایگانی تاریخ باشد، بلکه باید در متن معرکه زمان قرار داشته باشد و معمول بهای مردم باشد، چه کم و چه زیاد.
این پژوهشگر مهدوی خاطرنشان کرد: نوع نگاه مسلمانان به این آموزه به ویژه در ابعاد سیاسی و اجتماعی و حکومتی با پشتوانه میراث کهن مهدویت باید همچون بهاری باشد که جانی تازه در کالبد تمدن اسلامی می دمد.
وی اظهارداشت: منظور از نقش مهدویت در احیای تمدن اسلامی در حقیقت به معنای طرح مجدد و مغفول دین در عرصه های حیات بشری است.
پایان پیام/
نظر شما