حمید محمدی، مدیر تفسیر خبر صدا و سیمای مرکز آذربایجان شرقی، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در تبریز، با اشاره به نقاط قوت مدیریت بحران زلزله آذربایجان شرقی در رسانه ها ابراز داشت: پوشش سریع اخبار زمین لرزه آذربایجان شرقی بویژه در رسانه های شنیداری یکی از نقاط قوت مدیریت بحران زلزله در رسانه ها بود به طوری که رادیو تبریز خبر زمین لرزه را درست هفت دقیقه پس از وقوع حادثه منتشر کرد، شبکه خبر سیما نیز 34 دقیقه پس از وقوع حادثه، آن را به صورت «خبر فوری» در کرال های زیرنویس فارسی و انگلیسی پوشش داد.
وی افزود: چینش خبر زمین لرزه در اولویت نخست خبری، اختصاص زمان ویژه به رویداد، اعلام میزان خسارت های مالی و تلفات جانی، تعادل در پخش خبر و تصویر خرابی ها و مصدومان و امدادرسانان، تنوع و تعدد مصاحبه ها و تلاش برای بیان مسائل از زبان مردم آسیب دیده، برجسته سازی امید به زندگی در مناطق زلزله زده و انعکاس انتقادهای مردم به دلیل ظرفیت محدود سازمان انتقال خون ازنقاط قوت بخش های خبری شبکه استانی تبریز بود.
محمدی تاکید کرد: با گذشت زمان، به ویژه روزهای پس از حادثه، حضور میدانی رسانه ها در بیشتر بخش ها پررنگ تر و محسوس تر و اخبار زمین لرزه متناسب با اهمیت آن منتشر شد.
مولف کتاب نقش رسانه ها در مدیریت بحران همچنین گفت: حضور موثر و منطقی خبرنگاران شبکه های مختلف رادیو و تلویزیونی و مطبوعات در مناطق زلزله زده و نداشتن افراط و تفریط در پخش اخبار مربوط به این حادثه و انعکاس مناسب اخبار کمک های مردمی و نیز وعده های مسئولان در خصوص بازسازی مناطق زلزله زده و رعایت اخلاق رسانه ای از دیگرنقاط قوت پوشش رسانه ای این رویداد بود.
وی با اشاره به برقراری امنیت در مناطق زلزله زده عنوان کرد: حاکم بودن امنیت کامل در این مناطق، در مقایسه با زلزله بم پس از وقوع حادثه و تلاش نیروهای امنیتی و انتظامی در راستای تامین این امنیت به همراه همکاری های رسانه ای در خصوص القای این امنیت به مخاطبان مناطق زلزله زده از دیگرنقاط قوت عملکرد رسانه ها در این زلزله بود.
نقاط ضعف مدیریت بحران رسانه ها
محمدی در بخش دیگری با اشاره به نقاط ضعف مدیریت بحران زلزله آذربایجان شرقی در رسانه ها گفت: مهم ترین ضعف ها حضور با تاخیر خبرنگاران رسانه ها در مناطق زلزله زده، انتشار با تاخیر تصاویر و نحوه پرداخت خبر در ساعات اولیه پس از حادثه بود.
وی با اشاره به اینکه تا سه ساعت پس از وقوع زلزله هیچ تصویری در رسانه ملی پخش نشد، اظهار داشت: تصویر مناطق زلزله زده با لوگوی صداو سیمای آذربایجان شرقی،نخستین بار در بخش خبری ساعت 20 شبکه خبر ارائه شد، نکته مهم اینکه همین تصاویر اندک در بخش خبری ساعت 22 پخش نشد و به جای آن، گرافیک پخش شد.
این کارشناس رسانه ادامه داد: مهم ترین ضعف رسانه ها در پوشش اخبار زلزله اخیر، نه در سرعت بلکه در چگونگی انتشار، پرداخت ناکافی اخبار متناسب با اهمیت رویداد، نبود رسانه در محل حادثه و مسایلی از این دست در 24 ساعت اول بود.
محمدی ادامه داد: تمرکز توجه به شهرها و غفلت از روستاهایی که کانون بحران و تلفات بودند، نرسیدن و دیر رسیدن تجهیزات امدادی مثل چادر و اقلام بهداشتی، تعلل و اختلال در امدادرسانی به خاطر مشکلات در ساختار مدیریتی و ... از جمله مشکلات مهمی بود که حتی بعد از حادثه، رسانه ها می توانستند با روحیه انتقادی و منصفانه به آن بپردازند اما این مهم، محقق نشد.
مشکل رسانه ها در انتشار اخبار و تصاویر بحران در 24 ساعت اول
وی همچنین با اشاره به عدم تسلط رسانه ها بر مباحث ارتباطات در بحران گفت: آموزش های چندانی در رابطه با زلزله و لزوم آمادگی در مقابل آن در مطبوعات و شبکه های سراسری برای مخاطبان صورت نگرفته است.
مولف کتاب نقش رسانه ها در مدیریت بحران در ادامه نبود یک ستاد فعال حوادث غیرمترقبه با دستورالعمل ها، امکانات و بودجه مناسب با مدیریت واحدهای درگیر و عملیاتی به طور آماده در کشور، روبه رو بودن عملیات امداد و نجات با ضعف های اساسی و کمبود و ناکارآمدی وسایل امداد و نجات نیز نقطه ضعف دیگری بود که رسانه ها جسته و گریخته به این موارد اشاره کردند اما تاثیرگذار نبود.
محمدی در پایان تاکید کرد: بررسی عملکرد رسانه های مختلف اعم از مکتوب و تصویری نشان می دهد که از لحاظ سرعت اطلاع رسانی در ساعات اولیه پس از حادثه شاید تا حدودی از ضعف های خود کاسته ایم ولی از لحاظ انتشار با تاخیر تصاویر و نحوه پرداخت خبر بحران و مسائلی از این دست در 24 ساعت اول همچنان با مشکلاتی روبه رو هستیم.
پایان پیام/
نظر شما