طاهر خوش در مورد علل کپی کاری آثار ادبی به خبرنگار شبستان گفت: مهمترین علت کپی آثار ادبی در کشورمان نبود قانون کپی رایت است. وقتی قانون نباشد هرج و مرج به وجود می آید و افراد هر کاری که دلشان بخواهد انجام می دهند و تنها منافع خود را در نظر می گیرند. متأسفانه ما در این زمینه متولی و قانون داریم و همین امر زمینه آشفتگی در بازار نشر را فراهم می کند.
خوش ادامه داد: با نبود قانون کپی رایت هر کس می تواند به راحتی کتابی را دانلود کند و با تغییراتی در آن، کتابی به اسم خود چاپ کند. جوان 17 ساله ای دیدم که می خواست ترجمه 6جلدی اصول کافی را به قیمت 450 هزار تومان به ناشری بفروشد. گفتم مگر درس حوزه خواندی گفت نه دانلود کردم. متأسفانه کپی کار آثار ادبی رواج زیادی یافته است.
وی یکی دیگر از علل کپی کاری آثار ادبی را ناشران دانست و افزود: 95 درصد ناشران تجاری هستند و فقط می خواهند کتاب بفروشند و دیگر برایشان مهم نیست کتاب کپی است یا نه، هدف آنها فروش کتاب و سود است نه چیز دیگر.
این نویسنده تصریح کرد: وقتی ناشر صرفا بازاری باشد، نویسندگان هم راحت ترین راه را انتخاب می کنند و به جای 5 ماه و یا یکی دو سال وقت گذاشتن برای نوشتن و یا ترجمه کتاب با صرف یک ماه کتابی را کپی می کنند، اسامی و موضوعات را تغییر می دهند، اضافه و کم می کنند و کتاب را تحویل ناشر می دهند.
خوش نداشتن خلاقیت را عامل دیگر کپی کاری ذکر کرد و گفت: اگر نویسنده خلاقیت داشته باشد از خلاقیت و ذهن و تخیل خود کمک می گیرد و هرگز آثار نویسندگان دیگر را کپی نمی کند.
وی معتقد است اکثر نویسندگانی که حرفه ای نیستند و بد می نویسند، مجبورند برای ادامه راه از کتاب های دیگر نویسندگان برداشت داشته باشند زیرا از خود چیزی ندارند.
خوش با بیان اینکه متولیان ارشاد باید دلسوز باشند، اظهار داشت: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید برای حمایت از نویسندگان و مترجمان قوانینی برای کپی رایت پیشنهاد دهد که به تصویب برسد. چرا یک نویسنده باید چندین ماه و سال وقت صرف کند، انرژی بگذارد، سردرد و چشم درد و کمردرد بگیرد تا کتابی به دست ناشر بسپارد و فرد دیگر به راحتی از او کپی کند؟
وی تصریح کرد: در شرایط بی قانونی، وجدان ما باید متولی ما باشد، وقتی متولی و مدافعی برای نویسندگان وجود ندارد، خود ما باید وجدان داشته باشیم و اخلاقی و وجدانی عمل کنیم، در این صورت جلوی کپی کاری آثار هنری و ادبی گرفته خواهد شد.
پایان پیام/
خبرگزاری شبستان: «طاهرخوش» نبود قانون کپی رایت را مهمترین علت کپی آثار ادبی در کشورمان دانست و گفت: در چنین شرایطی وجدان باید متولی نویسندگان باشد.
کد خبر 397773
نظر شما