ضرورت تبین الگوی مصرف در خانواده‌ مسلمان از منظر فرهنگ رضوی

خبرگزاری شبستان: یکی از منتخبین سومین همایش علمی پژوهشی منزلت خانواده و سبک زندگی در فرهنگ رضوی به تبین الگوی مصرف در خانواده مسلمان از منظر فرهنگ رضوی پرداخت.

علی اکبر صیدی، دانش آموخته حوزه علمیه و یکی از برگزیدگان سومین همایش منزلت خانواده و سکب زندگی از منظر رضوی به خبرنگار خبرگزاری شبستان در زنجان اظهار کرد: مصرف، از مؤلفه‌های اساسی زندگی بشر است و جدا کردن انسان از آن، کاری ناممکن است.

 

وی با اشاره به اینکه پیوند انسان با مسئله مصرف تا آنجاست که حتی در روز رستاخیز نیز سخن از مصرف انسان است، ادامه داد: در صورت بی‌توجهی به الگوهای اسلامی، در فرایند مصرف، خسارات جبران‌ناپذیری به مسلمین وارد شده و بخش عظیمی از منابع آن‌ها هدر می‌رود، آن‌ها از توسعۀ اقتصادی بازمانده دچار فقر می‌ شوند.

 

این پژوهشگر ادامه داد: در فرهنگ رضوی (قرآن کریم و روایات) به مصرف درست، تأکید فراوان شده است.

 

وی با بیان اینکه بحث اقتصاد اسلامی، با عناوین گوناگون مانند اقتصاد اسلامی، اسلام و اقتصاد، دیدگاه‌های اقتصادی اسلام در سه دهه اخیر رواج گسترده‌ای یافته است، یادآور شد: استاد شهید مطهری، در کتاب «نظری به‌نظام اقتصادی اسلام» با نگاهی فلسفی، نظام اقتصادی اسلام را تبین کرده است.

 

صیدی افزود: در دین مبین اسلام، ثروت و امور دنیوی، اگر به‌عنوان وسیله، برای رسیدن به قرب الهی از راه مشروع به دست آید، مطلوب و مورد تأکید است.

 

وی با تاکید بر اینکه اسلام، پیروانش را به تقویت بنیه‌ اقتصادی فراخوانده و آن‌ها را از فقر و نداری بر حذر کرده است، گفت: حضرت امام حسن(علیه السلام) در آخرین لحظات عمر شریفشان فرمودند: «برای دنیا چنان کارکن که گویا در آن جاودانه خواهی ماند و برای آخرت آن‌گونه عمل کن که فردا خواهی مرد».

 

صیدی ادامه داد: ولی اگر ثروت، به‌عنوان هدف، مدنظر قرار گیرد، یا از راه غیر مشروع کسب شود و یا این‌که انسان را از یاد خداوند متعال و زندگی معنوی غافل کند؛ مذموم تلقی می‌گردد.

 

این پژوهشگر با بیان اینکه در اسلام، ثروت و متاع دنیا به‌اندازه‌ی نیاز، سفارش شده است، افزود: آموزه‌های اسلامی، ثروت بیش‌ازحد نیاز را مایه اصلی شهوات و باعث سرکشی و طغیانگری انسان می‌داند.

 

به گفته وی، از دیدگاه اسلام، چگونگی و مقدار مصرف، بر اساس معیارها و اصولی مشخص می‏ گردد که اصل نیاز، تأمین نیازمندی‌های مادی و دستیابی به رفاه نسبی (به‌دوراز اسراف و تجمل‏گرایی) از مهم‏ترین اصول حاکم بر مصرف است.

 

این دانش آموخته حوزه علمیه افزود: يكی از اصول مصرف در نظام اقتصادی اسلام، اصل قناعت است، قناعت، به معنای راضی بودن و قانع بودن به حاصل سعی و تلاش و پرهيز از حسادت و رقابت و چشم‌وهم‌چشمی نسبت به مال و دارايی ديگران است.

 

صیدی افزود: برخی از كاركردهای اصل قناعت، عبارت از احساس رضايت و آرامش، دوری از غم و اندوه و اعتدال در رفتار اقتصادی است؛ و گواراترين زندگی، زندگی‌ای است كه در آن قناعت باشد، زندگی‌ای كه در آن قناعت باشد، ثمره‌اش كم شدن غم و اندوه است و در مقابل، زندگی‌ای كه از قناعت بهره‌ای نبوده است، آرامش و آسایش را از دست می‌دهد برخلاف دنيای غرب كه رضايتمندی را در مصرف زياد و اهتمام به آن می‌داند.

 

وی ادامه داد: دو اصل حلال و حرام، از اصول مهم فقه و احكام اسلام و ناظر بر مجوز یا منع استفاده در اموری هستند كه شرع اسلام نحوه تعامل با بسياری از مسائل جاری را از اين طريق صادر كرده است.

 

به گفته این برگزیده، زهد و ساده زیستی، یکی از ارزش‌های اخلاقی است که در فرایند مصرف، تأثیر به سزایی دارد، زیرا یکی از مهم‌ترین عواملی که بحران اقتصادی و غیره را دنبال دارد، تجمل‌گرایی و مصرف‌گرایی هست.

 

صیدی تصریح کرد: از مؤلفه‌های مهم در مصرف، تقدیر معیشت در زندگی است، یعنی تدبیر امور اقتصادی و انضباط مالی با توجّه به سه محور «نیازها»، «تناسب درآمدها با هزینه‏ها» و «شرایط اقتصادی جامعه و عموم مردم».

 

پایان پیام/

 

کد خبر 402263

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha