20درصد در مصارف خانگی صرفه جویی شود/میزان هدر رفت آب در شبکه تهران بیش از 11 درصد است

خبرگزاری شبستان: مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با تاکید بر ضرورت صرفه جویی 20 درصدی آب در مصارف خانگی خاطرنشان کرد: میزان هدر رفت آب در شبکه تهران بیش از 11 درصد است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، حمیدرضا جانباز، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه 2 سیما گفت: در سال آبی 92-93 حدود هشت درصد کاهش بارش داشتیم که استمرار خشکسالی در کشور و کمبود منابع آب چالش هایی برای برخی منابع آبی به وجود آورده است.

 

وی با اشاره به نحوه توزیع بارش در کشور اظهار داشت:طبق پیش بینی سازمان هواشناسی امسال یک و نیم درجه افزایش متوسط دما را داشتیم که این موضوع باعث تشدید خشکسالی در کشور شد.

 

جانباز با بیان اینکه میزان مصارف آب در شهرها و روستاهاتوسط وزارت نیرو و شرکت آب و فاضلاب بررسی شد، خاطرنشان کرد: در سال 93 پانصد و 17 شهر خواهیم داشت که میزان تولید و مصرف آب در آنها برابری می کند و در مرحله تنش آبی در این شهرها قرار داریم و اگر تغییراتی در میزان مصرف یا کاهش تولید آب داشته باشیم دچار بحران خواهیم شد.

 

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور خاطرنشان کرد: طبق قولی که به مردم داده بودیم سعی کردیم تقریبا در هیچ کدام از شهرهای کشور جیره بندی آب نداشته باشیم در واقع جیره بندی به عنوان آخرین راهکار از سوی وزارت نیرو در نظر گرفته شده بود.

 

وی با بیان اینکه با همکاری مردم تابستان سخت را سپری کردیم، تاکید کرد: به 12 کلان شهر کشور با توجه به جمعیتی که داشتند به صورت ویژه به آنها پرداخته شد که از میان آن کلانشهرها کرمان و اصفهان در وضعیت قرمز آب رسانی و تهران در وضعیت زرد قرار دارد اما اگر بارش های پاییزه را نداشته باشیم و مردم در نحوه مصرف آب تغییرات جدی انجام ندهند به مشکل برمی خوریم.

 

جانباز اظهار داشت: ضعف و فقر منابع و سفره های آب زیرزمینی و اضافه برداشت از سفره های آب زیرزمینی به ویژه در بخش کشاورزی باعث شده تا در مورد آب شرب دچار مشکل شویم.

 

وی ادامه داد: الزاما آبی که در بخش کشاورزی استفاده می شود مناسب شرب نیست اما در برخی از نقاط آبی که مورد نیاز بخش شرب است را نمی توانیم از محل برداشت آب کشاورزی تامین کنیم.

 

جانباز با بیان اینکه 92 درصد مصرف آب کشور به بخش کشاورزی اختصاص یافته است، اظهار داشت: باید راندمان سیستم آبیاری نوین در بخش کشاورزی را افزایش دهیم و اگر به استانداردهای جهانی نزدیک شویم می توانیم حجم زیادی از آب را ذخیره کرد.

 

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور یادآور شد: در حال حاضر سفره های آب زیرزمینی در مرحله کمبود شدید آب هستند و سفره توانایی بازیابی را ندارد و در اکثر محدوده های کشور افزایش بهره برداری از منابع آب زیرزمینی در حال وقوع است.

 

وی اظهار داشت: با توجه به جمعیت زیاد شهر تهران استان تهران یک چهارم آب کل کشور را مصرف می کند که از نظر تناسب میزان مصرف با جمعیت شهرهای مشهد، شیراز و اصفهان در رتبه های بعدی قرار دارند.

 

جانباز با بیان اینکه سرانه مصرف آب در استان های کویری پایین است، خاطرنشان کرد: در برخی از استان ها متوسط سرانه مصرف آب پایین تر از نرم کشور است که استان های کرمان و خراسان جنوبی از آن جمله هستند.

 

وی با بیان اینکه مشترکانی که الگوی مصرف آب را رعایت نکنند مازاد میزان مصرف را جریمه می شوند، تاکید کرد: الگوی مصرف در کشور 22 متر مکعب و در تهران 20 مترمکعب به ازای هر نفر است.

 

جانباز گفت: برای تامین آب شرب تهران 70 حلقه چاه حفر و تجهیز شده و تسویه خانه جنوب شرق تهران برای انتقال آب سد ماملو در دست ساخت است که امیدواریم پاییز امسال وارد شبکه شود.

 

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه پیش بینی می شود میزان بارش ها در سال آبی 94 نیز وارد سال 93 و حتی کمتر از آن باشد، تاکید کرد: اگر الگوی مصرف مردم تهران تغییر نکند و مصرف به همین گونه باشد در اواسط پاییز شرایط آب تهران از وضع زرد به قرمز تبدیل می شود.

 

جانباز خاطرنشان کرد: میانگین مصرف آب در جهان 150 لیتر به ازای هر نفر در روز است که این میانگین در کشور ما بیش از 250 لیتر است.

 

وی با بیان اینکه آب بدون درآمد (هدررفته) بر اساس بررسی های سال 92، 24 و هفت دهم درصد است، اظهار داشت: از این میزان 13 و هفت دهم درصد میزان هدر رفت واقعی از شبکه های آب رسانی کشور و بیش از 11 درصد در تهران است.

 

جانباز اضافه کرد: منطقه شرق تهران وضع بحرانی تری نسبت به غرب آن دارد و تلاش می کنیم سامانه غربی را به تسویه خانه های شرق تهران متصل کنیم که قول تامین بودجه آن داده شده است.

 

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور افزود: برای مدیریت وضع بحرانی آب جداسازی شبکه آب بهداشتی و آب آشامیدنی را برنامه ریزی کرده ایم که اکنون یک شهر در هر استان برای نمونه به کار گرفته شده است.

 

جانباز گفت: در کشورهای پیشرفته اقدامات پیشگیرانه ای را برای مقابله با خشکسالی مانند نوبت آبیاری فضای سبز و ممنوع شدن شستشوی ماشین انجام می دهند که در برخی موارد موجب کاهش 35 درصدی آب می شود.

 

وی با بیان اینکه کشور ایران دارای اقلیم گرم و خشک و کم آب است، خاطرنشان کرد: در بخش عمده کشور با چالش جدی آب مواجه هستیم به طوری که برای تامین آب برخی استان ها نظیر یزد که از اصفهان تامین آب می شود و یا استان های جنوبی کشور است که لوله 750 کیلومتری سد کوثر واقع در استان کهگیلویه و بویراحمد منتقل می شود.

 

جانباز تصریح کرد: باید بررسی کنیم در کشورهای دارای اقلیم مشابه ایران چگونه با پدیده کم آبی و خشکسالی برخورد می کنند و با الگوگیری از آن کشورها بتوانیم آب را مدیریت کرده و از وقوع بحران جلوگیری کنیم.

 

وی با بیان اینکه باید مصرف آب را 10 تا 35 درصد کاهش دهیم، اذعان داشت: رسیدن به این نقطه به قوانین پیشگیرانه و آگاهی رساندن به مردم همچنین فرهنگسازی نیاز دارد.

 

مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور خاطرنشان کرد: همه باید در استانداردسازی ابزارهایی نظیر سردوش ها، سرشیرها و فلش تانک ها اقدام کنیم و با ارتقای آگاهی مردم در صرفه جویی مصرف آب قدم برداریم.

 

جانباز خاطرنشان کرد: علیرغم اینکه در بخش های عمده ای از شرق تهران قرارنامه ای برای تامین آب از سایر سدها داریم به همراهی مردم در صرفه جویی از مصرف آب نیاز داریم که باید صرفه جویی در مصارف خانگی به 20 درصد برسد.

 

وی اذعان داشت: باید آب را بهینه مصرف کنیم زیرا آب جزء اقلامی است که در سلامت نقش حیاتی دارد و از شاخص های سلامت محسوب می شود.

 

پایان پیام/

کد خبر 403543

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha