به گزارش خبرنگار سینمایی شبستان، نشست خبری فیلم سینمایی «شیار 143» بعد از اکران این فیلم در سینما فلسطین، با حضور «نرگس آبیار» کارگردان، «ابوذر پورمحمدی و محمد حسین قاسمی» تهیه کنندگان، «مریلا زارعی» بازیگر، «آرش قاسمی» صداگذار، «مهدی آذرپندار» منتقد، و «محسن یزدی» مجری و کارشناس حضور داشتند.
در ابتدای این نشست مهدی آذرپندار، گفت: قبل از برگزاری جشنواره فیلم فجر در سال گذشته شیار 143 در دفتری کوچک و با امکانات کم برای ما اکران خصوصی شد که در این اکران با وجود اینکه تعداد محدودی حضور داشتند اما پس از پایان نمایش بسیار تحت تاثیر قرار گرفته و راجع به ان صحبت کردند. فیلم «شیار 143» در عین اینکه فیلمی رئال است و فضایی مستندگونه دارد اما در انتقال احساسات بسیار موفق عمل کرده است و این در شرایطی که فیلم های رئال ما بسیار سخت و سرد هستند بسیار اتفاق خوشحال کننده ای است و در واقع معجزه این فیلم هم این است که با این حجم از احساسات اصلا دچار آفت سانتی مانتالیزم نشده است.
آذرپندار تصریح کرد: سوالی که در اینجا می شود بیان کرد این است که چرا فیلمی با این حجم از موفقیت پیش از جشنواره سی و دوم اسمش از میان فیلم ها به دلیل بالا بودن حجم فیلم های دفاع مقدس برداشته شد و با اینکه از ان زمان گذشته است اما فکر می کنم که هنوز هم قابل بحث است.
اشاره قاسمی به اصلاحیههای دولت قدیم و جدید بر فیلم
در ادامه این نشست محمد حسین قاسمی در پاسخ به این پرسش که آیا در ساخت این فیلم شریکی هم حضور داشته است، گفت: تولید این فیلم را من و ابوذر پورمحمدی انجام دادیم و البته باید از شرکت مس تشکر کنم که بخشی از هزینه های ما را کمتر کرد اما غیر از آن از انجمن دفاع مقدس گرفته تا سایر نهادها هیچ کمکی به ما نکردند و البته شاید حق هم داشته باشند چون در کشور ما اسم ها خیلی مهم هستند و این چیزی بود که عوامل شیار 143 در ان زمان نداشتند.
وی ادامه داد: قبل از ساخت فیلم در زمان گرفتن پروانه ساخت نیز ما اذیت شدیم و آنها به ما چهار اصلاحیه داده بودند که شرط آنها برای ساخت فیلم نیز حذف آنها بود اما ما این اصلاحات را انجام ندادیم. بخشی از این فیلم در دولت قبلی و بخش دیگری نیز به قولی در بین الدولتین ساخته شد.
آبیار: حس فیلم به مخاطب، ملاک جنگ یا ضدجنگ بودن اثر است
نرگس آبیار نیز در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا این فیلم ضد جنگ است، گفت: من تعریف دقیقی از جنگ و ضدجنگ ندارم و به نظرم تعریف دقیقی هم در این رابطه وجود ندارد چه بسا آثاری است که جنگی هستند اما آنها را اثر ضد جنگ تعبیر کرده اند. من فکر می کنم به عنوان ملتی که قربانی جنگ بوده ایم باید تبعات جنگ را نشان بدهیم. برای من حسی که پس از دیدن یک فیلم به مخاطب دست می دهد ملاک جنگ و یا ضد جنگ بودن است اگر این حس ناامیدی باشد ضدجنگ و اگر وجه حماسی و امیدواری باشد اثری درخور توجه است.
وی تصریح کرد: فیلم شیار143براساس کتاب چشم سوم ساخته شده است که البته حجم کتاب بیش از آنچیزی است که در فیلم به نمایش درآمده است، این کتاب در سال 85 منتشر شده است اما چهارسال مرحله نگارش تا چاپ ان طول کشیده است و در جشنواره ادبیات دفاع مقدس به عنوان چهاراثر برتر شناخته شده است.
آبیار در رابطه با سکانس های حذف شده در این فیلم بیان کرد: در شیار 143 جز چند سکانس کوتاه که تاثیرگزار بودند سکانس دیگری حذف نشد همچنین چند دیالوگ نیز بومی شد.
زارعی: حواشی فیلم نمی تواند من را آزار بدهد
در ادامه مریلا زارعی با بیان اینکه هر سکانسی که در این فیلم وجود داشت برایش سخت بوده است، بیان کرد: من با الفت شیار143 زندگی کردم و قطعا همه عوامل در این حسی که من در فیلم به نمایش گذاشته ام موثر بوده اند. من معتقدم نیرویی فراتر از انچه می شنویم بر این فیلم احاطه داشت و من سعی کردم که همانند یک شیرژیان از الفت حفاظت کنم و این به دلیل مسئولیت بزرگی بود که برگردنم بود.
این بازیگر ادامه داد: قبول کاراکتر الفت به دلیل اینکه مقاطع سنی مختلفی داشت کار پرخطری بود و من نقش مادری را بازی می کردم که به نوعی در جامعه امروز ما انقدر این مادران معصوم هستند که کمتر از آنها صحبت می شود به همین دلیل دلم نمی خواست که در سکانس اخر طوری عمل کنم که شرمنده این مادران بشوم.
وی در رابطه با حواشی این فیلم نیز بیان کرد: صحبت در مورد حواشی خودش باعث ایجاد حاشیه می شود اما من انقدر دوران خوبی را در این فیلم گذراندم که تا الان که یک سال و نیم است مقابل دوربین نرفته ام حالم خوب است. این حواشی نمی تواند من را آزار بدهد. من برای بار اولی که این فیلم را دیدم احساس تماشاگران مرا به وجد آورد به طوری که نتوانستم خودم را کنترل کنم.من منتظرم از مردم سرزمینم پس از اکران این فیلم بازخوردها را بگیرم و فکر می کنم دیدن این فیلم بر تمام زنان سرزمین من واجب است چون از عنصری به نام صبر زنان و مادران این سرزمین صحبت می کند.
زارعی در پاسخ به این پرسش که چرا برخی از افراد نمی خواهند شما را در این نوع از نقش ها ببیند، گفت: اگر هرچیزی بگویم قضاوت در مورد اتفاقاتی است که افتاده اما بعید می دانم این چنین باشد زیرا من در سرزمین هستم که هشت سال از آن دفاع شده است و از این جنس زنان و مادران در این کشور کم نیستند ما نباید از این جنس ادم ها دور باشیم و چرا نباید چنین نقش هایی را بازی کنم و این درست نیست. من سعی کردم که صبوری را با الفت تمرین کنم و اگر کسی حس ناخوشایندی در مورد این فیلم دارد می تواند پس از اکران نتیجه اش را در میان مردم ببیند.
وی در رابطه با ترس خود از بازی در نقش الفت دراین فیلم بیان کرد: الفت برای من به عنوان یک بازیگر نقش متفاوتی بود و ترس من به خاطر این بود که الفت یک شخصیت روستایی بود و اینکه در دوره های سنی متفاوتی به تصویر کشیده می شد که هر بازیگری این مسئله را قبول نمی کند. همچنین چون بارعاطفی داستان در عین سادگی بالا بود باید خیلی حساب شده نقش را بازی می کردم و این برایم ترس داشت. من همزمان با این فیلم دوسناریو دیگر را نیز می خواندم اما احساس کردم که باید با ایشان همراه شوم.
زارعی خاطرنشان کرد: خانم ابیار دومین تجربه شان را پشت سرمی گذاشتند و من نسبت به ایشان کمی تجربه ام بیتشر بود اما هردوهدفمان یکی بود و ان الفت بود که الفت برای ما مهمترین چیز در جهان بود. من می گفتم این فیلم یا مورد توجه قرار می گیرد یا نمی گیرد اما برای من مسلم بود که حضورم در شیار143 برایم یک کشف و یک تجربه جدید خواهد بود.
وی در ادامه در رابطه با همکاری خود با نرگس ابیار در فیلم های بعدی این کارگردان گفت: اگر شرایط پیش بیاید و قرار باشد دوباره با ایشان همکاری کنم این کار ما یک تفاوت اساسی خواهد داشت و ان هم این است که ما هردو این بار با شناخت بهتری نسبت به یکدیگر کار خواهیم کرد همانطور که در تجربه های قبلی که با کارگردان هایی که چند فیلم با انها کار کرده بود این شناخت برای ما بیشتر شد به خصوص با کارگردان های خانم. و این موجب افتخار من است که با خانم ابیار یا هرکارگردان متعهد دیگری که بخواهد به هدف خود برسد کار کنم و انرژی خودم را برای ایفای نقشم بگذارم. من می گویم آنهایی که از فیلم شیار143 دفاع کردند شهید شده اند و شهید محسوب می شوند.
کسانی که «شیار 143» را ضدجنگ میدانند دیدگاه مایوسانه به جنگ داشتند
در پایان این نشست نرگس آبیار نسبت به انتقاد یکی از حاضرین مبنی بر اینکه شیار143 یک اثر ضدجنگ و مایوس کننده است، گفت: می گویند هرکسی از ظن خود شد یار من و اگر شما فکر می کنید که فضای این فیلم خاکستری، ضدجنگ و ناامید کننده است به این دلیل است که دید شما نسبت به دفاع مقدس اینطوری بوده است، من در اکران هایی که این فیلم داشته است حتی نشده یک بار بشنوم که یک مادر شهید بگوید این فیلم فضای ناامید کننده دارد و یا با واقعیت منطبق نیست بلکه برعکس همه آنها بر به فضای امیدوارانه فیلم گواه می دادند.
پایان پیام/
نظر شما