از تمام خط قرمزهای طبیعت عبور کرده ایم

معاون رییس جمهور با بیان اینکه در عصر حاضر کل جامعه جهانی دچار این توهم شده که در سامانه طبیعت رفتار مداخله جویانه کند و ما نیز ناخودآگاه در این ماجرا سهیم شده ایم، اظهار داشت: از تمامی خط قرمزهای طبیعت عبور کرده ایم.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، مسعودسلطانی فر، رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در مراسم هم اندیشی نقاشی ایرانی و محیط زیست در آثار فاخر استاد فرشچیان گفت: مناسبات ایرانی و محیط زیست ایران در بستر تاریخی و فرهنگی از سه منظر قابل بررسی است.

 

وی ادامه داد: فلات ایران به خاطر قرار گرفتن در محل اتصال سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا ناخواسته به یک پل وسیع تبدیل شده است که هم بخشی از خصوصیات هر یک را به عاریت گرفته و هم به زمینه آمیزش طیف متنوعی از ویژگی های طبیعی آنها تبدیل شده است.

 

سلطانی فر افزود: این ویژگی باعث شده تا محیط زیست ایران هم به آنها شبیه باشد و هم خصوصیات منحصر به فرد و بدیعی داشته باشد.

 

وی با بیان اینکه ایران اصولا در کمربند بیابانی کره زمین واقع شده است اما به واسطه موارد مزبور چهره ای یکدست بیابانی مثل صحرای شمال آفریقا یا شمال شرقی آسیا ندارد به طوری که در ایران جنگل های هیرکانی قاره اروپا و هم پلنگ آسیایی وجود دارد.

 

معاون رییس جمهور یادآور شد: ورود کوهستان به معادلات زیستی ایران تأثیر عمیقی بر کیفیت طبیعی سرزمین مان گذاشته است و کوه های ایران به اعتبار صفات شان به مولفه ای بسیار مهم و جدایی ناپذیر از مسئله حیات طبیعت و انسان تبدیل شده اند و همین امر باعث اختلاف ارتفاع و درجه حرارت و ایجاد تنوع بافت حیوانی، پوشش گیاهی و منابع آب و خاک در سرزمین های اطراف آن کوه ها شده است.

 

سلطانی فر با بیان اینکه در ایران با محیط زیستی بسیار متنوع و غنی مواجه هستیم که ناشی از تلاقی سه قاره، پوشیدگی با کوهستان و غنای ناشی از قرارگیری در میانه جهان و مشخصه های زمین شناختی کوه ها هستیم، اذعان داشت: فلات ایران از دیرباز به محلی برای سکونت انسان تبدیل شده است.

 

وی با بیان اینکه تنها 12 درصد کره زمین مسکون شده است، تاکید کرد: سرزمین ایران به دلیل تنوع زیستی و جانوری و امکاناتی که تلفیق کوهستان و بیابان ایجاد کرده همواره محل سکونت انسان بوده است به طوری که قدمت زیست آدمی در ایران کمتر از قدمت مهاجرت اجداد هوشمند ما از مسقط الرأس خود نیست.

 

سلطانی فر با بیان اینکه میراث فرهنگی ما تنیده در میراث طبیعی ما است، تاکید کرد: قدمت هر دو به اندازه قدمت نشر بشر بر روی زمین است.

 

رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: قرار گرفتن فلات ایران در منطقه جغرافیایی گرم و خشک نه تنها آن را به سرزمینی بیابانی تبدیل نکرده بلکه به دلیل اجتماع بیابان با کوهستان صاحب استعداد شده و کوه ها استعداد اعتدال و راه ها استعداد جهانی شدن را پدید آورده است.

 

وی افزود: هنر ایرانی در طول دوران سکونت شان در این سرزمین این بوده که پرده از استعدادهای محیط زیست شان کنار زده و ظرفیت های بالقوه آن را با تلاش و توسعه بالفعل کرده اند و در این مسیر ناچار بوده اند که به دقت حال و احوال آن را مطالعه کنند، زیر و بم های آن را متوجه شوند و حساسیت هایش را به جا آورده و مراعات کنند.

 

سلطانی فر تاکید کرد: چه صفتی بهتر از پرستاری می تواند سراغ گرفت برای این الگوی فکر و عمل ایرانی ها چرا که ایرانی با دقت و ظرافت از کشور ایران پرستاری کرده و سرزمین ایران به ازایش خود را و ظرفیت های خود را بر او آشکار ساخته است.

 

وی تاکید کرد: میراث فرهنگی ما شاهدی بر این مدعاست که ایرانی ها هیچ گاه در پی مداخله سلطه جویانه و تصرف جبری بر محیط زیست نبوده اند و انسان در حضور چند هزار ساله اش در ایران هیچ گاه باعث برانگیختن واکنش های نامطلوب طبیعت نسبت به حضور انسان نشده است.

 

سلطانی فر با بیان اینکه انسان نگاره های ایرانی همواره زانوی ادب در برابر طبیعت به خاک زده است، اظهار کرد: این هنرها هم از کیفیت منحصر به فردی در تاریخ بشر برخوردارند چرا که زاییده کیفیت تعامل ایرانی با طبیعت است.

 

وی تاکید کرد: در دوران حاضر به دلایل مختلف کل جامعه جهانی دچار این توهم شده که می توانند در طبیعت خود تصرف جبری و در سامانه طبیعت رفتار مداخله جویانه کنند و ما نیز ناخودآگاه در اجرای این برنامه سهیم شده ایم و از تمامی خط قرمزهای طبیعت عبور کرده ایم بنابراین مادر بخشاینده طبیعت به دفع عامل مخل تعادل خود یعنی انسان تصمیم گرفته است.

 

سلطانی فر تصریح کرد: انسان باید رفتار خود را جبران کند و چه راهکاری بهتر از رجوع به سنت پرستاری از محیط و درس آموختن از میراث فرهنگی چند هزار ساله مان ما چاره ای جز رعایت نداریم و اصول و راهکارهایی که رعایت آنها در آثار ارزشمند و منحصر فرشچیان کاملا واضح است.

 

پایان پیام/

کد خبر 405736

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha