حجتالاسلام والمسلمین یحیی جهانگیری سهروردی مبلغ بینالمللی دینی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به این که امام خمینی (ره) فرمودندکه انقلاب اسلامی باید به دنیا صادر شود گفت: صدور انقلاب به معنای صدور فرهنگ و ارزشهای فرهنگی انقلاب است و همچنین در چشمانداز فرهنگی بیست ساله ایران در افق 1404هجری شمسی، مقام معظم رهبری (مد ظله) فرمودند که ایران باید الهامبخش امت اسلامی و مستضعفان با تعامل فرهنگی مؤثر و سازنده در سطح جهانی باشد.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که در حوزه فرهنگ، اقدامات انفعالی بیشتر از فعالی بوده است افزود: معمولا ما به این فکر میکنیم که بر اساس عوامل بیرونی و درونی، آینده دینداری در ایران به چه صورت خواهد بود ولی این که در آینده میخواهیم دینداری مردم در ایران چگونه باشد برنامهای نداریم.
در آیندهپژوهی، آینده ساخته امروز ماست
حجتالاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی با اشاره به این که تصمیمات امروز ماست که آینده را رقم میزند عنوان کرد: متأسفانه ما آیندهنگری میکنیم و مطالعه میکنیم که در آینده، دینداری چگونه است در صورتی که باید آیندهنگاری کنیم و آینده را بسازیم.
وی با بیان این که در آیندهپژوهی، آینده ساخته امروز ماست اظهار داشت: امروزه غرب با اقداماتی که انجام میدهد میتواند بر اساس خواسته خود دین مردم را در آینده تغییر دهد؛ ما نیز میتوانیم بر اساس فرمول و خواسته خود و با اقدامات پیشرفتانه و پیشگیرانه، دینداری را در جامعه تغییر و رواج دهیم.
استاد حوزه و دانشگاه عنوان کرد: چند سال پیش، صحبت از تهدیدات جنگ نرمافزاری در ایران بود ولی در یک سال و نیم گذشته چنان شبکههای اجتماعی متعدد، فرهنگ ارتباطی مردم را تحت تأثیر خود قرار داده است که ما نمیدانیم در یک یا دو سال بعد چه تکنولوژیهای جدیدی فرهنگ ما را تهدید و یا عوض میکند.
کارشناس نهاد رهبری در دانشگاههای قم با بیان این که فرهنگ و سبک زندگی در جامعه ما تغییر کرده است تصریح کرد: ما باید نگاه آیندهپژوهانه داشته باشیم و برای مواجهه با آن، اقدامگرایانه وارد شویم.
پاسخگویی و واکنش ما به دینداری باید نسبت به دهههای گذشته متفاوت باشد
حجتالاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی با اشاره به این که فرهنگ جامعه ایرانی دوره گذرایی را طی میکند گفت: جامعه ما از دوره سنتی به سمت مدرن و پستمدرن پیش میرود که این دوره به سرعت طی میشود و از آنجایی که سرعت توسعه در ایران تند است عملا فرهنگ مردم را تحت تأثیر قرار داده است.
استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: اگر جامعه دهه 60 و 70 را با دهه 80 و 90 مقایسه کنیم، تغییر زیادی در دینداری مردم مشاهده میکنیم که متناسب با این تغییرات، پاسخگویی و واکنش ما به دینداری نیز باید متفاوت باشد.
این مبلغ بینالمللی ابراز داشت: در دوران انقلاب، زمانی که مارکسیسم در ایران رواج یافت شهید مطهری کتابی را در این رابطه مینویسد که پاسخگوی جامعه است، به همین خاطر شهید مطهری ماندگار میشود، بنابراین پاسخگویی و واکنش ما هم باید بر اساس نیاز جامعه باشد.
حجتالاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی با بیان این که پاسخگویی ما باید به روز باشد تصریح کرد: منظور از به روز شدن ابزار نیست که البته این ابزار لازم و ضروری است، بلکه به روز شدن متد و روش است.
جامعه دینی به دنبال کتابهای معنوی است
حجتالاسلام والمسلمین جهانگیری سهروردی با اشاره به این که جامعه ما جامعه دینداری است عنوان کرد: در گذشته طیف پرسشهایی که جامعه داشت سوال بود و جامعه دینی در مقابل این نوع سوالها، جواب میدادند ولی در دهههای 80 و 90، جوانان ما دیگر سوال ندارند بلکه مسئله دارند و عالمان دینی به جای این که به این مسائل پاسخ دهند باید راه حل نشان دهند.
این مبلغ بینالمللی با بیان این که در گذشته دوران سوال و پاسخ یا دوران معرفتی بود گفت: ما امروزه در دوره معنویت به سر میبریم، یعنی در برابر هر مسئله ای باید راه حل نشان دهیم؛ به عنوان مثال کتابهای دینی ما در دهههای 60 و 70 نوشته شده است که همچنان به جای این که راه حل نشان دهد، پاسخ میدهد و به همین خاطر کلاسهای دینی ما خستهکننده شده است.
حجتالاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی اظهار داشت: متأسفانه منبرها، کتابها و رسانهها از جمله تلویزیون و رادیو به صورت معرفتی کار میکنند و به همین خاطر جوانان ما به سمت کتابهای عرفانهای کاذب از جمله اوشو، دالایی لاما و پائولو کوئیلو که در حوزه معنویت هستند، میروند.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که مردم دیندار هستند ولی سنخ دینداری تغییر کرده است ابراز داشت: کتابهای معرفتی زیادی در حوزه دین تولید میشود ولی جامعه دینی به دنبال کتابهای معنوی است.
حجتالاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی تصریح کرد: در دین اسلام معنویت زیاد است اما چون تا کنون فضای آن مشاهده نشده است همچنان معرفت رواج یافته است.
مسئولین فرهنگی آیندهپژوهی فرهنگی و دینی داشته باشند
وی با اشاره به این که ما با پدیده بحران در دینداری مواجه هستیم عنوان کرد: ما باید بدانیم نیاز جامعه چیست، وقتی نیاز جامعه عوض میشود باید بر اساس آن واکنش دهیم و این مهم، فقط بر عهده حوزه و رسانه نیست بلکه همه مردم باید در این امر مشارکت داشته باشند.
حجتالاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی تأکید کرد: همه باید بر اساس نیاز جامعه، سریع خود را آماده کنیم وگر نه سیل عظیمی از مردم در معنویتهای غیراسلامی غرق میشوند.
این مبلغ بینالمللی تصریح کرد: بزرگترین مطالبه ما از مسئولین فرهنگی این است که آیندهپژوهی فرهنگی و دینی داشته باشند و سناریوهایی را تعریف کنند و برای رسیدن به آن سناریوها یک نقشهراهی بیاندیشند و راهبردهای آن را عملی کنند.
وی با بیان این که آیندهپژوهی فرهنگی و دینداری بسیار مهم است اظهار داشت: متولیان فرهنگی، شورای عالی انقلاب حوزه و رسانهها باید سیگنالهای ضعیف و قوی را که در حوزه فرهنگ میآیند بگیرند و بر اساس آن نقشهراههایی را اعمال کنند و واکنش مناسبی نشان دهند.
حجتالاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی در پایان گفت: مقام معظم رهبری (مد ظله) بحث آیندهپژوهی را خیلی جدی گرفتند و ما نیز باید آینده را رصد کنیم و نقشه راه خوبی برای آن بسنجیم.
پایان پیام/
نظر شما