مساجد،فاقدجاذبه های لازم برای جذب جوانان است/لزوم گسترش طرح های بصیرتی در مساجد

خبرگزاری شبستان:یک استاد دانشگاه گفت:برخی از مساجد ما از لحاظ زیبایی های محیطی و جغرافیایی و طرز برخوردهای امام جماعت از جاذبه های لازم برای نسل جوان برخوردار نیستند.

حجت الاسلام سیدمحی الدین میرمرشدی، استاد حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبستان با اشاره به نقش مساجد در دوران دفاع مقدس گفت: از ابتدای  تولد اسلام که رسول اکرم (ص) برنامه های تبلیغی خود را علنی کرد از همان زمان بحث مسجد به عنوان محور فعالیت های دینی و تصمیم گیری مسایل کلیدی و بین المللی برای اسلام خواهان مطرح شد و پایگاه مسجد، هم به عنوان مرکز تصمیم گیری مدیریتی و هم به عنوان مرکزی برای حل و فصل مشکلات و مسایل مردم در جامعه اسلامی قرار گرفت.

وی اظهار کرد:نخستین اقدام پیامبر اکرم (ص) بعد از آغاز هجرت خود به مدینه منوره، ساختن مسجدی بود که امروز به عنوان بزرگترین پایگاه عبادی جهان اسلام و مرکز وحدت ساز همه مسلمین جهان شناخته می شود.

 

محراب مسجد محلی برای خودسازی

وی با بیان اینکه کمتر جنگی در طول اسلام رخ داده است که تصمیم گیری اولیه آن در مسجد صورت نگرفته باشد، تصریح کرد:دلیل نامگذاری محراب در مساجد این است که دو جنگ در این خانه رخ می دهد.یکی جنگ با شیطان درون که محراب محلی برای خودسازی و ساختن روحیه انسانی، دینی و مقاومت دربرابر شیطان است دیگری مرکزی برای فرمان جهاد اسلامی می باشد، بنابراین باید گفت مسجد صرفا برای عبادت بنده با پروردگار ازحیث بندگی فردی نیست بلکه مرکزی برای ساماندهی و مدیریت بندگی اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی نیز است.

 

وی با بیان اینکه مساجد درطول تاریخ اسلام به عنوان یک پایگاه عظیم شناخته می شدند،اظهار کرد: ساختن و توسعه مساجد،سرلوحه برنامه ریزی های کلیه قومیت هایی بود که به نوعی با دین ارتباطات سازمان یافته داشتند یا عنوان دین را یدک می کشیدند.

 

مساجد محور فعالیت انقلابیون بعد از پیروزی انقلاب بود

وی با بیان اینکه بلافاصله بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مساجد به عنوان محور فعالیت انقلابیون قرار گرفت،افزود:قبل و بعد از انقلاب،مساجد مرکزی برای تدارک انقلابیون برای مبارزه و ساماندهی عملیات و طرح ریزی آنها برای مبارزه بود به همین دلیل،مساجد بیشتر شهرها مورد تعرض رژیم پهلوی قرار می گرفت و شاه به شدت از آن(مساجد) واهمه داشت.

 

حجت الاسلام میرمرشدی با بیان اینکه نخستین کمیته های رفاه شهری بعد از انقلاب در مساجد شکل گرفت،خاطرنشان کرد:تشکیل این کمیته ها مرکزی در جهت حفظ امنیت شهرها،جلوگیری از اقدامات اشرار،کمک رسانی به مجروحان، فقرا و محرومان و همچنین عاملی در تأسیس شوراهای محلی، تعاونی ها ،موسسات قرض الحسنه و مراکز خیریه در مساجد شد که نقش مهمی در رسیدگی به امور اقتصادی مردم داشتند.

 

وی با بیان اینکه امروزه سازماندهی نیروهای مسلح و بسیجیان در مساجد انجام می شود،خاطرنشان کرد:درحال حاضر پایگاه های مقاومت بسیج به آموزش  های رزمی و رفاهی می پردازند که همه اینها گویای کارکرد و توانمندی مساجد برای ساماندهی امور هستند.

 

مساجد مرکزی مهم در حفظ روحیه رزمندگان بود

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه مساجد یگان های رزم، مرکزی مهم در حفظ روحیه رزمندگان در دوران دفاع مقدس به شمار می رفتند، اظهار کرد:در دوران دفاع مقدس نمازهای یومیه در مساجد یگان های رزم برگزار می شد در واقع عبادت در این یگان ها به عنوان یک هدف بسیار ارزشمند تلقی می شد، نمازهای شب و عبادت های شبانه رزمندگان زمینه ساز روحیه بالا برای مقابله با دشمن بود.

 

وی ادامه داد:بنابراین مساجد چه در پشت جبهه و چه در درون جبهه در دوران دفاع مقدس هم به عنوان پشتیبان، سنگر و محل تصمیم گیری دفاعی و رزمی و هم محلی برای عبادت رزمندگان شناخته می شد.

 

کمرنگ شدن کارکردهای مساجد را نمی پذیرم

حجت الاسلام میرمرشدی با بیان اینکه کمرنگ شدن کارکردهای مساجد بعد از دوران دفاع مقدس را نمی پذیریم، تصریح کرد: وجود هزاران پایگاه بسیج بیانگر نقش مساجد در سازماندهی امور است ولی نکته قابل توجه این است که تعداد مساجد در نقاط مختلف کشور بعد از انقلاب رو به فزونی گذاشته و همچنین به لحاظ پراکندگی جمعیتی تعداد حاضران در مساجد نیز متفاوت شده است.

 

وی با بیان اینکه حضور مردم در لحظه سال تحویل، ماه مبارک رمضان، ایام محرم ،صفر و سایر مناسبت های دینی در حرم ها، زیارتگاه ها و مساجد بیانگر نقش و کارکرد مهم مساجد در جامعه است، خاطرنشان کرد: درست است که جمعیت افزایش یافته ولی به میزان رشد جمعیت،گرایش به مساجد و ارتباط با مراکز عبادی نه تنها کاهش بلکه گسترش هم یافته است و اصلا قابل مقایسه با قبل از انقلاب نیست.

 

وی وجود برخی سرگرمی ها و گرفتاری ها را از عوامل حضور کمرنگ افراد جامعه در مساجد عنوان کرد و افزود: امروز افراد برای تامین معاش خود مجبور به کار کردن در چند جای مختلف هستند که این امر مانع حضور آنها در مسجد و شرکت در نماز جماعت می شود ولی از سوی دیگر ما شاهد برگزاری نماز جماعت در نمازخانه های ادارات و حتی پاساژهای مرکز خرید هستیم که همه اینها بیانگر کارکرد مساجد می باشند.

 

استفاده از فضای مجازی از عوامل کمرنگ شدن حضور مردم در مساجد

وی استفاده از فضای مجازی و اینترنت را از دیگر عوامل کمرنگ شدن حضور مردم در مساجد خواند و گفت: این عوامل دل مشغولی زیادی برای مردم جامعه ایجاد کرده است که نتیجه آن حضور کمرنگ مردم در مساجد است. ناگفته نماند که برخی از مساجد ما از لحاظ زیبایی های محیطی و جغرافیایی و طرز برخوردهای امام جماعت از جاذبه های لازم برای نسل جوان برخوردار نیستند.

 

وی با اشاره به نقش مساجد در مقابله با جنگ نرم اظهار کرد: امروزه بسیاری از بسیجیان در فضای مجازی حضور فعالی دارند (وبلاگ نویسی) به گونه ای که حتی افسران جنگ نرم و حضور در برنامه های بسیج سایبری نیز از طریق همین مساجد مدیریت و هدایت می شوند.

 

وی با بیان اینکه امروزه شرایط و نوع  عمل ها کاملا فرق کرده است، افزود: بالاخره دشمن بیکار نمی نشیند و برای بی اعتبار کردن مساجد، دین، روحانیت و حکومت دینی از هر توانایی که در اختیار دارد، استفاده می کند ولی مساجد ما نباید ایجاد بهانه برای دشمن کنند بلکه باید در هر شرایطی پاسخگوی نیازها و سوالات نسل جوان باشند.

 

لزوم گسترش طرح های بصیرتی در مساجد

وی بر لزوم گسترش طرح های بصیرتی در مساجد تاکید کرد و افزود: قطعا بایستی هیئت امناهایی که در مساجد حضور دارند افراد ذی صلاح، مردم مدار و جوان دوست باشند و از گماشتن برنامه ها و اداره کنندگان مساجدی که فاقد این توانمندی ها هستند، خودداری شود.

 

پایان پیام/

 

 

کد خبر 406158

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha