کتابی که هم به فرهنگ اسلامی ایرانی و هم به تاریخ انقلاب نظر دارد

کتاب «فرهنگ روزها» جستاری به مناسبت‌های ملی، مذهبی و فراملی است که به قلم حجت‌الاسلام هادی‌منش و به همت روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی روانه بازار کتاب شده است.

خبرگزاری شبستان_ فرهنگ و ادب: کتاب فرهنگ روزها گریزی به مناسبت‌های ملی و مذهبی و فراملی است که حجت‌الاسلام ابوالفضل هادی‌منش آن را نوشته است.

 

مجموعه فرهنگ روزها ره‌آوردی در دو بخش مناسبت‌های شمسی و مناسبت‌های قمری که هر یک دربردارنده مناسبت‌های مربوط به خود هستند، مناسبت‌های فراملی (جهانی) به دلیل سازگاری با تقویم شمسی در لابه‌لای بخش مناسبت‌های شمسی آمده است، چیدمان مناسبت‌های این مجموعه بر اساس تاریخ نامه مورد تأیید وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تنظیم شده است. اگرچه در این تاریخ نامه نیز مشکلاتی وجود دارد و برخی مناسبت‌های آن با تاریخ دقیقی که در کتاب‌های معتبر تاریخی آمده هم‌خوانی ندارد،  اما به جهت حفظ وحدت رویه و دسترسی به مناسبت‌ها و مطابقت آن با تقویم‌های عمومی ملاک بر آنچه این وزارتخانه تأیید کرده است، قرار گرفته، همچنین امکان دارد به دلیل گردش ایام سال و تفاوت سال‌های میلادی شمسی و قمری به ویژه در سال‌های کبیسه در برخی مناسبت‌ها، ناهماهنگی دیده شود، بدان معنی که امکان دارد برای یک مناسبت هم تاریخ شمسی، هم قمری و هم میلادی ذکر شده باشد.

 

 کتاب در دو فصل مناسبت‌های شمسی و مناسبت‌های قمری نگاشته شده است، نویسنده در بخش مناسبت‌های شمسی علاوه بر مناسبت‌های ایرانی به مناسبت‌های جهانی نیز نظر داشته است. در همین بخش علاوه بر معرفی مناسبت‌های ملی به مناسبت‌های فراملی توجه شده است.

 

کتاب فرهنگ روزها با معرفی اجمالی مناسبت‌ها به منظور فراهم آوردن دست‌مایه اطلاع‌رسانی و تبلیغی هر مناسبت در شش سرفصل تنظیم شده است. در ابتدا برگی از دفتر ایام که توضیحی درباره مناسبت و دلیل نام‌گذاری آن مناسبت آمده است، سپس «گلبرگی از آفتاب»که آیات و روایات متناسب با مناسبت در ان گنجانده شده است. همچنین «سخن جانان» جملات قصار حضرت امام خمینی (ره) درباره مناسبت مورد نظر و نیز « زلال ولایت» جملات قصار رهبر معظم انقلاب اسلامی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای درباره مناسبت مورد نظر آمده استف پس از این سر فصل ها «در کوچه باغ خاطره» آمده که متن ادبی متناسب با مناسبت مورد نظر است و در پایان مناسبت «پیام واره»آمده که چند جمله کوتاه در قالب پیام متناسب با مناسبت است.

 

در بخش درآمد کتاب فرهنگ روزها درباره میل بشر به تاریخ‌نگاری آمده است تاریخ‌نگایر و درج رویدادها مرز مشترک بین دوره باستان و تاریخ به شمار می‌رود، پیدایش تاریخ و پیدایش تقویم، تقویم پارسیان به طلیعه اسلام آمده است.

 

اگرچه این فرهنگ در اصطلاح به معنی دانش‌نامه و کتابی شامل لغات یک یا چند زبان است، اما با توجه به ارتباط مفهومی بین برخی مترادف‌ها و متشابهات لفظی می‌توان گفت این کتاب بر دو گام فرهنگ و تاریخ استوار است.

 

دکتر منفرد در مقدمه این کتاب می‌گوید: از گذشته‌های بسیار دور و دوران شکل‌گیری تمدن در فلات ایران گاه‌شماری برای ایرانیان اهمیت ویژه داشته است. درباره تقدس این روزها، ماه‌ها و فصل‌ها در آیین‌های رایج در ایران و جشن‌های ایرانیان باستان که در روزهای مقدس و مبارکی از هر ماه برگزار می‌شده، روایت‌های تاریخی بسیاری نقل شده است.

 

وی می افزاید: برخی از این آیین‌ها نظیر نوروز منطبق بر تحول و تغییر در طبیعت و برخی ریشه در اعتقادات مردمان آن روزگار دارد. هر چند روند تاریخی دانش گاه‌شماری در ایران روند تفضیلی است و در هر دوره‌ای نسبت به دوره ماقبل آن دانش در بین ایرانیان کاسته نشده است و در دوره اسلامی به اوج خویش رسیده است، آمیختگی فرهنگ شیعی و عشق و علاقه ایرانیان به اهل بیت عصمت و طهارت (ع) و رویدادهای صدر اسلام با فرهنگ ایرانی سبب شده است هم مناسبت‌های خورشیدی و هم مناسبت‌های قمری برای مردمان این سرزمین با اهمیت باشد و عیدها و رویدادهای در دو نوع گاه‌شمار پاس داشته باشد. پاسداشت مناسبت‌های خورشیدی و قمری در کشور ما همچنان رایج و یادآور تاریخ پرشکوه ایران اسلامی و روند شکل‌گیری تدریجی آیین اسلامی در این سرزمین است که بعد از انقلاب اسلامی در سال 1357 شکل محتوایی و متعالی به خود گرفته، مناسبت‌های انقلاب اسلامی و رویدادهای بعد از آن نیز بر آن افزوده شده است، انقلابی که شاید بتوان آن را بزرگ‌ترین تحول هزاره اخیر به شمار آورد.

  

گفتنی است، کتاب فرهنگ روزها نوشته حجت‌الاسلام ابوالفضل هادی‌منش به همت روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در یک هزار و 136 صفحه منتشر شده است.

پایان پیام/
 

کد خبر 40739

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha