عروس دیروز خوزستان در کما

کوتاهی کسانی که از سوم خرداد 1361 تاکنون مسئولیت آبادانی خرمشهر را بر عهده داشته اند به طرز شگفت انگیزی موقعیت های این شهر را با چالش جدی مواجه ساخته است.

خبرگزاری شبستان: شاید با شنیدن نام خرمشهر، جنگ ایران و عراق و آزادی آن در سوم خرداد 1361 در خاطرات دیروز و دیوارهایی با سوراخ های ترکش و گلوله در زندگی امروز به یاد ما بیاید. اما اینکه این شهر از نظر جغرافیایی و اقلیمی در چه شرایطی قرار گرفته و در گذشته و حال چه موقعیتی داشته، مسئله ای است که این روزها کاملاً به فراموشی سپرده شده است.

 

موقعیت جغرافیایی
بندر خرمشهر در منتهی الیه جنوب غربی جلگه خوزستان در محل ملتقای رود کارون و اروند در نزدیکی منطقه  استوایی قرار گرفته است. این شهر از شمال با اهواز، از شرق با بندر ماهشهر، از جنوب با آبادان و از غرب با کشور عراق مرز مشترک دارد و ارتفاع آن از سطح دریا 8 متر است.

 

جایگاه تاریخی
گفته می شود که از راه شهری که اردشیر در خوزستان و بین النهرین ساخته است، امروز سرزمین خرمشهر و آبادان را دربرمی گیرد و رودی به نام بهمن شیر از میان آن می گذرد.

 

محققان عمر تمدن در خوزستان را با عصر عیلامی ها مرتبط می دانند. در دوران حکومت ساسانی شهری به نام جبان (بندگان) بین خرمشهر و آبادان کنونی وجود داشته است، تا از پیش از جنگ تحمیلی؛ خرمشهر به دلیل موقعیت جغرافیایی و تجاری و ارتباط با دریای آزاد، ثروت عظیمی را در خود جای داده بود. وجود تجارت خانه و نمایندگی شرکت های بزرگ کشتیرانی از آن بندری بین المللی ساخته بود.

 

ساکنان این شهر با زبان فارسی، عربی و سایر زبان ها آشنا بودند. از مناطق تاریخی منطقه می توان به بندر شرق که مرکز صادرات شیشه و مصنوعات سفالی و دستی است اشاره کرد. دیگر آثار دینی خرمشهر را مکان هایی از جمله کاخ فیلیه، مسجد جامع و مسجد ولیعصر تشکیل می دهند. شغل اهالی بومی خرمشهر، به بافت حصیر، سبد خرما و عبا مشغول هستند.

 

صنایع و منابع طبیعی
تا پیش از جنگ تحمیلی، خرمشهر به دلیل موقعیت جغرافیایی و ارتباط با دریای آزاد، ثروت زیادی را در خود جای داده بود. وجود تجارت خانه و کنسولگری کشورهای بزرگ، موجب شده بود که این شهر وجهه بندری بین المللی را به خود بگیرد.

 

ساکنان منطقه در بخش خدمات، کشاورزی و صنایع مختلف مشغول به کار بودند، به علاوه با راه اندازی تأسیسات نفتی درخوزستان، رونق اقتصادی زیادی را از شهر به راه انداخته بود. اما با آغاز جنگ در سال 1980، چهره خرمشهر که زمانی عروس شهرهای خوزستان لقب داشت به کلی تغییر داد. اما هم اکنون پس از 29 سال از پایان جنگ، شهر همچنان رنجی را که برده به دوش می کشد و قادر نیست مثل سابق روی پای خود بایستد.

 

کشاورزی و دامداری
محصول عمده کشاورزی خرمشهر را خرما و مرکبات تشکیل می دهد و محصولات دایمی آن لبنیات، پشم و پوست است.

 

خرمشهر بعد از سوم خرداد 1361
برخی بر این باورند که خرمشهر می توانست با تلاش و حمایتی که سزاوار آن بود، به منطقه ای آزاد برای تبادل کالا در خلیج فارس و حتی جانشین دبی امروز شود، اما با وجود تبلیغات گسترده ای که درباره بازسازی این شهر در رسانه های مختلف صورت می گیرد، تنها یک کلیک روی تصاویر دیروز و امروز خرمشهر، گویای فرو افتادن آن از عرش به فرش است.

 

کلام آخر
اگرچه خرمشهر از نظر موقعیت جغرافیایی، تاریخی، صنایع و معادن طبیعی و کشاورزی و دامداری در شرایط مساعدی قرار دارد، کوتاهی کسانی که از سوم خرداد 1361 تاکنون مسئولیت آبادی آن را بر عهده داشته اند به طرز شگفت انگیزی این موقعیت ها را با چالش جدی مواجه ساخته است.

 

در این میان استعدادهای خرمشهر و خاک حاصلخیز آن است که روزبه روز به فراموشی سپرده می شود و مردمانی که با خاطرات خوب دیروز و زندگی دشوار امروز، عمر خود را سپری می کنند.

 

منابع: وب سایت Top Iran Travel

وبلاگ ایرانگردی- گردشگری- نقشه- ایران- تور- سفر

وب سایت آرمان ایران

 

پایان پیام/
 

کد خبر 40794

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha