اسلام اهل خشونت نیست/ از خدای متعال بخواه حق و باطل را از هم تفکیک کند

خبرگزاری شبستان: مباهله نشانه روشني بر حقانيت و صدق پيامبر اکرم(صل الله علیه و آله) در مسأله دعوي رسالت است چرا که ممکن نيست کسي که به ارتباط خود با پروردگار ايمان قطعي نداشته باشد وارد چنين ميداني شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، امروز مصادف با بیست و چهارم ذی‌الحجه روز مباهله نام دارد. مباهله نشانه روشني بر حقانيت و صدق پيامبر اکرم(صل الله علیه و اله) در مسأله دعوي رسالت است چرا که ممکن نيست کسي که به ارتباط خود با پروردگار ايمان قطعي نداشته باشد وارد چنين ميداني شود از این رو رسول خدا از خداوند متعال خواست حق و باطل را از هم تفکیک کند.

 

ماجرای مباهله

پیامبر اسلام در سال دهم هجرت، نامه‌ای به اسقف نجران نوشت و طی آن مسیحیان نجران را به دین اسلام دعوت کرد. نمایندگان پیامبر اسلام، نامه را به اسقف مسیحیان نجران رساندند. وی پس از خواندن نامه، شورایی مرکب از شخصیت‌های مذهبی و غیرمذهبی تشکیل داد که وارد مدینه شوند و از نزدیک با پیامبر دیدار کنند و دلایل نبوت ایشان را مورد بررسی قرار دهند.

 

هیئت مسیحیان نجران متشکل از ۴۰ تا ۷۰ نفر به مدینه رفتند. نمایندگان نجران پس از دیدار با پیامبر با او به مباحثه و تبادل نظرات و افکار پرداختند و در مورد مسیح و مریم و خدا به گفتگو نشستند، که در نهایت آنان به پیامبر گفتند: «گفتگوهای شما ما را قانع نمی‌کند». در این هنگام جبرئیل آیه مباهله را آورد و پیامبر را مأمور کرد تا با کسانی که با او مجادله می‌کنند به مباهله برخیزد.

 

آیه مباهله، آیه ۶۱ سوره آل عمران است که پیرامون این مناظره، نازل شد.

در این آیه آمده است؛ ﴿فَمَنْ حَاجَّكَ فِيهِ مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَأَبْنَاءَكُمْ وَنِسَاءَنَا وَنِسَاءَكُمْ وَأَنْفُسَنَا وَأَنْفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ﴾

پس هر که در این(باره) پس از دانشی که تو را(حاصل) آمده با تو مجادله کند بگو بیایید پسرانمان و پسرانتان و زنانمان و زنانتان و ما خویشان نزدیک و شما خویشان نزدیک خود را فرا خوانیم سپس مباهله کنیم و لعنت‌خدا را بر دروغگویان قرار دهیم.

 

در ادامه، نمایندگان نجران از پیامبر وقت خواستند و قرار شد فردای آن روز به مباهله بروند. پیامبر و نمایندگان نجران، توافق کردند که مراسم مباهله در نقطه‌ای خارج از شهر مدینه، در دامنه صحرا انجام بگیرد.

 

اسقف مسیحی به نمایندگان نجران گفته بود در مراسم مباهله نگاه کنید، اگر محمد(ص) با فرزندان و خانواده‌اش برای مباهله آمد، از مباهله با او بترسید و اگر با یارانش آمد با او مباهله کنید. پیامبر اسلام به همراه علی، حسن و حسین و فاطمه به سمت صحرا رفت که با دیدن این صحنه مسیحیان از انجام مباهله خودداری کردند.

 

علامه طباطبایی می‌گوید: رسول خدا در مقام امتثال فرمان خدا از «انفسنا» به غیر از علی و از «نسائنا» بجز فاطمه سلام‌اللّه‌علیها و از «ابنائنا» بجز حسنین(ع) را نیاورد، معلوم می‌شود برای کلمه اول بجز علی و برای کلمه دوم بجز فاطمه سلام‌اللّه‌علیها و از سوم بجز حسنین(ع) مصداق نیافت و کانه منظور از «ابناء» و «نساء» و «انفس» همان اهل بیت رسول خدا بوده، هم‌چنان‌که در بعضی روایات به این معنا تصریح شده، بعد از آنکه رسول خدا نام‌بردگان را با خود آورد عرضه داشت: «بارالها اینان‌اند اهل بیت من»، چون این عبارت می‌فهماند پروردگارا من به‌جز اینان کسی را نیافتم تا برای مباهله دعوت کنم.»

 

اهميت آيه مباهله

نخستين چيزي که در اين آيه جلب توجه مي کند اين است که مسأله مباهله را مي توان به عنوان نشانه روشني بر حقانيت و صدق پيامبر اکرم در مسأله دعوي رسالت مطرح کرد، زيرا ممکن نيست کسي که به ارتباط خود با پروردگار ايمان قطعي نداشته باشد وارد چنين ميداني گردد، يعني از مخالفان خود دعوت کند که بيائيد و با هم به درگاه خدا برويم و از خدا بخواهيم دروغگو را رسوا سازد. به طور مسلم ورود به چنين ميداني بسيار خطرناک است، زيرا اگر نفرين به اجابت نرسد و اثري از مجازات مخالفان ظاهر نشود، نتيجه جز رسوايي دعوت کننده نخواهد داشت و هيچ انسان عاقلي بدون اطمينان به نتيجه، قدم در اين ميدان نمي‌گذارد.

به همين دليل در روايات اسلامي مي خوانيم: هنگامي که پاي مباهله به ميان مي آيد،‌ مسيحيان نجران از پيامبر مهلت خواستند تا در اين باره بينديشند، و هنگامي که ديدند پيامبر اکرم تنها کساني را با خود براي مباهله آورد که دعاي آنها مي تواند مستجاب باشد، و خالي از هر گونه جار و جنجال، و تشريفات به صحنه مباهله وارد شده، آن را دليل بر صدق دعوت او دانستند و از مباهله سر باز زدند، که مبادا گرفتار عذاب الهي شوند. آنها چون ديدند پيامبر اکرم(ص) با افراد محدودي از خاصان نزديک خود و فرزندان خردسال و دخترش فاطمه زهرا(س) به ميعادگاه آمده، سخت به وحشت افتادند و حاضر به مصالحه شدند. از سوي ديگر اين آيه سند روشني بر مقام بسيار والايي اهل بيت پيامبر يعني علي، فاطمه و حسن و حسين است.

 

 

دشمنان با تهاجم فرهنگی در تلاشند شعاع و نورانیت فرهنگ دین مبین اسلام را از بین ببرند

حجت الاسلام کمال تجدد، امام جمعه سنگر در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با بیان اینکه همواره دشمن در جنگ فیزیکی با تسهیلات نظامی می‌آید تا به نحوی جلوی اسلام و تمدن اسلام را بگیرد، اظهار کرد: هر چقدر فکر، هوش، درایت و فهم و شعور مردم بالاتر برود بیشتر می‌توانند حق و باطل را از هم تفکیک بدهند.

 

وی افزود: همانگونه که در هشت سال دفاع مقدس دشمن با 80 کشور صدام را با هواپیماها، موشک‌ها و تانک‌ها تجهیز کرد تا شعاع نورانیت این انقلاب را از بین ببرند تا این انقلاب صادر نشود"عدو شود سبب خیر اگر خدا خواهد" می‌بینیم که امروز سلاح‌های تولیدی کشور ما به 40 کشور دنیا صادر می شود.

 

حجت الاسلام تجدد با تاکید بر اینکه جنگ نتوانست جلوی انقلاب را بگیرد و الان دشمن با تهاجم فرهنگی جلو آمده است، به رویداد مباهله در زمان پیامبر اشاره و بیان کرد: در آن زمان هم عین همین ماجرایی که برای انقلاب ما پیش آمد، برای انقلاب و دین رسول خدا پیش آوردند و دشمنان به تهاجم فرهنگی روی آوردند تا شعاع فرهنگی و نورانیت فرهنگ دین مبین اسلام را بگیرند.

 

وی اذعان کرد: رسول خدا(صل الله علیه و اله) 13 سال اول رسالتش تمام فشارها را تحمل کردند اما وقتی وارد مدینه شدند این فشارها مضاعف شده و با توجه به امکانات و ادوات متعددی که داشتند نتوانستند در جنگ‌هایی که علیه اسلام چه از داخل(یهود و نصارا) و چه از بیرون(منافین و کفار)، کاری انجام بدهند از این رو خداوند فرمان مباهله را صادر کرد.

 

حجت الاسلام تجدد تصریح کرد: وقتی مسیحیان نجران نزد رسول خدا نتوانستند از ادله پوچ و یاوه گویی‌های خود در مقابل ادله متین و استوار رسول خدا دفاع کنند شایعه کردند که رسول خدا شکست خورده است از این رو پیامبر مامور شد که با آنان مباهله کند.

 

امام جمعه سنگر با تاکید بر اینکه، دین و اسلام ما اهل خشونت نیست بلکه اهل مدارا است، اظهار کرد: اما با کسی که با عقلانیت و انصاف با این دین مقابله نمی‌کند و حاضر هستند که در مقابل اسلام بایستد، اشداء علی الکفار، است.

 

وی ادامه داد: از این رو پیامبر از جانب خداوند مامور شد با دشمنان مباهله کند، مباهله به این معنا که از خدای متعال بخواهد حق و باطل را از یکدیگر تفکیک کند.

 

دعوت از اهل بیت، حرکت فرهنگی رسول خدا در ماجرای مباهله

حجت الاسلام تجدد با بیان اینکه، وقتی که عدالت رسول خدا نتوانست مسیحیان نجران را هدایت کند مجبور شدند که با شلاق نفرین الهی آنها را ساکت کند، افزود: اما آنها وقتی دیدند که رسول خدا با نزدیکترین افرادش آمده تا در این مباهله شرکت کند در نهایت تسلیم شدند و در مقابل نگاه فرهنگی رسول خدا زانو خم کردند و رسول خدا هم پذیرفت و دیگر نفرینی انجام نگرفت.

 

وی در ادامه با استناد به آیه مباهله که حضرت علی(علیه السلام) جان پیامبر(صل الله علیه و آله) معرفی شدند، اظهار کرد: در این آیه حضرت رسول در مباهله امیر المومنین را نفس خود یعنی جان و روح خود معرفی کرد و این یکی از کمالات حضرت امیر(علیه السلام) و تشیع است.

 

این کارشناس مذهبی با بیان اینکه ما باید به خود ببالیم که شیعه کسی هستیم که او جان و روح پیغمبر، رسول خدا است، تصریح کرد: اینکه حضرت رسول(صل الله علیه و اله) در میان زنان، حضرت فاطمه(سلام الله) و در میان مردان حضرت علی(علیه السلام)، امام حسن(علیه السلام) و حسین(علیه السلام) را انتخاب کردند یک حرکت فرهنگی بود که با آوردن اهل بیت خویش در واقع از حقانیت و درستی دعوتش به اسلام دفاع کردند.

 

 

پایان پیام/

کد خبر 410508

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha