جایگاه رفیع مسجد «قبا» در شاکله روایات شیعه و سنی در بیان آیت الله اراکی

خبرگزاری شبستان: آیت الله اراکی در ادامه جلسات درس خارج «فقه المسجد» با اشاره به جریان ساخت مسجد قبا، در مورد جایگاه رفیع این مسجد در شاکله روایات شیعیان و اهل سنت به سخنرانی پرداخت.

به گزارش خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان: درس خارج «فقه المسجد» با محوریت مسجد «قبا» در ادامه سلسله این نشست ها از سوی آیت الله «اراکی» با حضور جمعی از طلاب و فضلا ارایه شد.

 

بر پایه این گزارش، آیت الله «اراکی»، دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در ابتدای سخنان خود با اشاره به برخی مطالب مطرح شده در بخش اول سلسله جلسات فقه المسجد شامل مفهوم، تاریخ و جایگاه مسجد در نظام اسلامی، به مسجد «قبا» به عنوان اولین مسجد ساخته شده اسلام، اظهار کرد: اولین مسجد اسلام مسجد «قبا» محسوب می شود که سیره رسول الله در ساخت آن از اهمیت بالایی برخوردار است.

 

وی ادامه داد: مسجد قبا بنا بر آنچه که در منابع تاریخی ما آمده است اولین مسجدی است که رسول خدا در مدینه ساختند و جریان از این قرار بود که وقتی رسول اکرم(ص) در اول ربیع الاول از مکه هجرت کردند روز دوازدهم این ماه به محله عمرو بن عوف در مدینه رسیدند، در واقع اولین منزل از منازل مدینه این محل بود و رسول خدا(ص) در روز دوازدهم ربیع الاول وارد خانه عمرو بن عوف شد و منتظر حضرت امیر(ع) ماند.

 

آیت الله اراکی در این راستا تصریح کرد: در این مدت صحابه ای که در مکه بودند به تدریج به رسول اکرم (ص) می پیوستند اما حضرت همچنان در همین محله ماند تا روزی که حضرت علی(ع) وارد شد، بنابراین پیامبر(ص) چند روزی را در این محله ماند و طبق روایت مرحوم «کلینی» پیامبر(ص) به مدت افزون بر 10 روز در آنجا مانده و در انتظار حضرت علی(ع) بوده است و در این مدت مسلمین به ایشان می پیوستند ولی پیامبر(ص) به مدینه وارد نمی شد و هرچه اصرار می کردند که اینجا برایتان خانه یا مسجدی بسازیم حضرت نمی پذیرفت و می فرمود منتظر هستم تا علی(ع) بیاید.

 

وی ادامه داد: و قتی حضرت علی(ع) رسید و به پیامبر(ص) پیوست حضرت آمد و در محله عمرو بن عوف، مسجد «قبا» را  تاسیس کردند، ظاهرا روز جمعه بوده است و گویا روز پنج شنبه حضرت امیر(ع) به پیامبر(ص) می پیوندد و روز جمعه ساخت مسجد را شروع می کنند، بر مبنای روایات اهل سنت پیامبر(ص) ابتدا به ابوبکر می گویند که سوار شتری بشو و دور این زمین بزن و مرزی که راه رفتن این شتر بر روی زمین ایجاد می کند مرز مسجد می شود.

 

دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی گفت: ابوبکر سوار بر شتر می شود اما شتر به حرکت در نمی آید، بعد دستور می دهند که خلیفه دوم سوار شتر شود و شتر را براند تا بر مبنای راه رفتن شتر خط مسجد را بکشند و باز شتر به راه نمی افتد و بار سوم پیامبر(ص) به علی بن ابی طالب دستور می دهد و شترراه می افتد و طبق آن حرکت نقشه مسجد قبا با شتری که مرکب امیرالمومنین علی(ع) بوده است مشخص می شود.

 

وی گفت: بعد از اینکه خط و نقشه مسجد مشخص شد رسول اکرم(ص) آغاز بنای مسجد را شروع می کند اما مسجد به دست عمار یاسر ساخته می شود، حضرت در محل زمین این مسجد نماز جمعه را اقامه می کنند و بعد از نماز جمعه مسجد قبا را رها کرده و وارد مدینه می شوند و دخول حضرت به مدینه بعد از آن بود و همراه حضرت علی(ع) وارد مدینه می شوند.

 

آیت الله اراکی تصریح کرد: نکته این است که حضرت در طول مدتی که در آن محل حضور داشتند تا قبل از رسیدن حضرت امیر(ع) نه مسجدی ساختند و نه منزلی و این نشان می دهد که رسول اکرم(ص) در هر فرصتی مساله امامت امیرالمومنین را گوشزد می کرد و مساله عدم امامت غیر او را با عمل خود نشان می داده است.

 

دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، با اشاره به روایتی در جلد دوم تاریخ موسوعة التاریخ الاسلامی نوشته آیت الله یوسف غروی، گفت: در این کتاب از تاریخ خمیس و وفاء الوفا نقل شده است، بر این مبنا که گویا رسول اکرم(ص) بعد از آنکه قبله به سمت کعبه منتقل شده است پیامبر(ص) به دوباره به مسجد قبا آمده است و دیوار آنجا را عوض کرده و دیوار جدیدی ساختند و مسجد را توسعه دادند.

 

وی افزود: آنچه که یاد شد خلاصه ای از روایاتی است که در مورد تاریخ تاسیس و کیفیت مسجد قبا آمده است، اما در مورد این مسجد موارد قابل تامل دیگری نیز وجود دارد از جمله اینکه اولین نماز جمعه در این مسجد اقامه شده است و رسول اکرم(ص) اولین سنگ بناهای این مسجد را گذاشته اند همچنین در کشیدن نقشه این مسجد این حادثه بوده است که ابتدا پیامبر به ابوبکر و بعد عمر دستور می دهد که با ناقه خود نقشه مسجد را تعیین کنند ولی ناقه هیچ کدام حرکت نمی کند اما وقتی که حضرت امیر(ع) سوار می شود حرکت می کند و اینگونه نقشه مسجد ریخته می شود.

 

آیت الله اراکی در پایان گفت: مساله دیگر در مورد فضل این مسجد و اهمیت آن در شرع اسلام است، روایات زیادی داریم که تاکید بر نماز در مسجد قبا دارد و روایاتی داریم که رسول اکرم(ص) هر هفته به مسجد قبا می آمده است و آنجا نماز اقامه می کرده است که نشان از اهمیت و جایگاه این مسجد دارد.

پایان پیام/

 

 

کد خبر 411226

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha