ضرورت انتشار کتابی مستقل از پیشوای مردم گیلان در عصر مشروطه

خبرگزاری شبستان: یکی از مولفین کتاب شهید حاج "ملا محمد خمامی"، اظهار کرد: این کتاب اولین اثر مکتوب مستقل برای تبیین وجوه شخصیتی و اجتماعی، سیاسی ملا محمد خمامی، پیشوای مردم گیلان در عصر مشروطه و رهبر جریان مشروطه خواهی است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان، حجت الاسلام محمد عبدالهی، یکی از مولفین کتاب شهید حاج ملا محمد خمامی، پیشوای مردم گیلان در عصر مشروطه و رهبر جریان مشروطه خواهی، شب گذشته(1 آبان) در مراسم رونمایی از این کتاب که در سالن الزهرا(س) رشت برگزار شد: گفت: این کتاب اولین اثر مکتوب مستقل برای تبیین وجوه شخصیتی و اجتماعی، سیاسی ملا محمد خمامی، است.

 

وی اظهار کرد: این کتاب در نتیجه چهارسال تلاش جمعی از پژوهشگران و بررسی 300 منبع تاریخی در سال 1393 توسط موسسه مبارزات اسلامی گیلان به زیور طبع آراسته شده است.

 

حجت الاسلام عبدالهی تصریح کرد: این کتاب در هشت فصل ابتدایی به تبیین و بررسی ویژگی‌های شخصی ملا محمد، گستره مرجعیت ایشان، مواضع سیاسی، اجتماعی و عملکرد این بزرگوار در جیان مشروطه و مشروطه خواهی و چگونگی شهادت ایشان می‌پردازد.

 

وی ادامه داد: در فصل‌های بعدی نیز علاوه بر معرفی سران جریان سکولار مشروطه در گیلان و توصیف عملکرد آنها، سایر رهبران مشروطه خواه گیلان را معرفی می‌کند.

 

حجت الاسلام عبدالهی با بیان اینکه بخش مفصلی از این کتاب به طرح و بررسی آرای دیگران در مورد آیت الله العظمی شهید حاج ملا محمد خمامی اختصاص یافته است، افزود: این کتاب در 13 فصل نگاشته شده است.

 

وی در ادامه با مروری بر فصل‌های کتاب اذعان کرد: فصل اول به ولادت و تحصیلات آیت الله خمامی در نجف اختصاص دارد، فصل دوم به بازگشت به گیلان و خانواده و فرزندانش می‌پردازد و فصل سوم ویژگی‌های شخصی  همچون عبادت، سعه صدر، بینش عمیق سیاسی، تاکید بر امر به معروف و نهی از منکر را بیان می‌کند.

 

حجت الاسلام عبدالهی اضافه کرد: فصل چهارم این کتاب مربوط به مرجعیت عامه وی در گیلان، تقلید مردم از وی، تدریس، محکمه قضاوت و برخورد با زورمندان است و فصل پنجم مواضع و عملکردهای سیاسی اجتماعی ایشان پیش از مشروطه را بیان می‌کند مواردی چون تقابل با دولتی‌ها، حمایت از مردم مستضعف، حمایت از اقتصاد ملی، جلوگیری از اختلافات داخلی و مقابله با افراد و فرقه‌های منحرف است و فصل ششم که از مهم‌ترین فصل‌های کتاب است به مواضع و عملکردهای ایشان در جریان جنبش مشروطه تا پیش از تاسیس جریان مشروعه‌خواهی پرداخته است.

 

وی در ادامه گفت: فصل هفتم این کتاب در مورد کارنامه ایشان در جریان مشروعه‌خواهی را مورد واکاوی قرار داده  وفصل هشتم مختص به شهادت سران مشروعه‌خواهی است ودر فصل نهم به فعالیت‌های سایر سران مشروطه گیلان می‌پردازد و فعالیت‌های آنها در زمان مشروطه را بیان می‌کند.

 

حجت الاسلام عبدالهی اذعان کرد: فصل دهم به جریان خزنده اختصاص دارد که در بدنه نهضت نفوذ کرده و موفق شد مشروطه را از مسیرش منحرف کند و علمای بزرگ را به شهادت برساند و در فصل یازدهم به زندگی و مبارزات سه تن از سران مشروعه‌خواهی گیلان پرداخته شده است.

 

وی با اشاره به اینکه مخاطب در فصل دوازدهم که مربوط به کلام دیگران درباره آیت الله خمامی است و توصیفاتی که سایرین درباره ایشان نوشته‌اند، گفت: آخرین فصل، پاسخ به بعضی نویسندگان است و کتب گذشتگان را مورد نقد و بررسی قرار می‌دهد.

 

حجت الاسلام عبدالهی یادآور شد: در جای جای این کتاب از اسناد و عکس‌هایی استفاده شده است که پاره‌ای از آنها، برای اولین بار است که منتشر می‌شود.

 

پایان پیام/

کد خبر 411968

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha