به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام و المسلمین شیخ محمد علی جاودان استاد حوزه تهران در جمع عزادران حسینی گفت: همه انواع گناه نحس است و نحسی به بار می آورد؛ هر گناهی به همان اندازه بزرگی اش، نحس است.
وی ادامه داد: گناه از شرک شروع می شود؛ یعنی اینکه انسان خدا را قبول نداشته باشد یا یک دانه خدا و خدای واحد را قبول نداشته باشد. این بدترین درجات شرک است تا برسد به یک گناه صغیر. این گناه صغیر به اندازه خودش و همه گناهان به اندازه خودشان نحوست دارند.
استاد جاودان اظهار داشت: در برابر گناه، اطاعت، مبارک است: «وَ لَیسَ لِبَرَکَتی نهایَة». آدم به یک مبارکی بی نهایت می رسد. خدایی نکرده اگر در گناه غرق شود چه می شود؟ نحوست بی نهایت می شود.
وی افزود: خداوند در آیه 278 سوره مبارکه بقره می فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَذَرُوا مَا بَقِيَ مِنَ الرِّبَا إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ». شاید اواخر عمر پیامبر بود که دستور حرام بودن ربا آمده است. آیه می فرماید ای کسانی که ایمان آورده اید تقوا داشته باشید و هرچه تا به حال ربا خورده اید و گرفته اید هیچ. اما از این به بعد دیگر رها کنید. دیگر یک ذره هم اجازه ندارید. وَذَرُوا مَا بَقِيَ مِنَ الرِّبَا باقی مانده های ربا را رها کنید. اگر آدم مساله بلد نباشد، ممکن است در کار و کسبش گرفتار شود. اگر مساله کسب بلد نباشد، ممکن است گرفتار شود.
استاد برجسته اخلاق تهران خاطرنشان کرد: در آیه بعد می فرماید: «فَإِن لَّمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ»؛ اگر این دستوری که ما دادیم را عمل نکردید، «فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ». با خدا و رسولش اعلان جنگ کنید؛ لذا نتیجه هر گناهی اعلان جنگ با خداست. در واقع، خاصیت گناه جنگ با خداست.
وی ادامه داد: ما گناهان را با هم می سنجیم و می گوییم این گناه بزرگ است و آن کوچک است و این صغیره است و آن کبیره. در حالی که می گویند شما اینگونه حساب کن، داری گناه چه کسی را می کنی و جلوی چه کسی ایستاده ای. «فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِّنَ اللَّهِ وَرَسُولِهِ»: گناه، جنگ با خداست.
حجت الاسلام و المسلمین جاودان با بیان اینکه اطاعت یعنی قرار گرفته تحت سلطنت خدا اظهار داشت: در آنجا رفته ایم به جنگ با سلطنت الهی و در اینجا رفته ایم زیر بار سلطنت خدا. اگر کسی زیر بار سلطنت خدا برود، به سعادت بی نهایت می رسد.
وی در همین ارتباط گفت: این بی نهایت ها را اینجا احساس نمی کنیم. ما لغت بی نهایت را می فهمیم اما نمی توانیم احساس کنیم. چون در بند زمان هستیم و نمی توانیم احساس بی نهایت را داشته باشیم. احساس بی نهایت بعد از مرگ است.
استاد جاودان ادامه داد: از حضرت رضا علیه السلام روایت است که خدای تبارک و تعالی به یکی از انبیاء خودش وحی فرمود: «إذا عُطِئتُ رَضیتُ». اگر من اطاعت شوم، راضی خواهم شد. از اطاعت بندگانم راضی می شوم. از آنها اطاعت خواستم و آنها هم اطاعت کردند. خب من از آنها راضی می شوم.
وی تصریح کرد: معنای سخن این است که خدای متعال مرا خلق نکرده که به جهنم ببرد. اتفاقا برعکس خلق کرده که به جهنم نبرد و اصلا بنا و ساختمان جهان بر رحمت است.
استاد برجسته اخلاق تهران خاطرنشان کرد: ساختمان قیامت هم بر رحمت است. همه آنچه که جهان را به پا کرده و تا پایان عالم به پا نگاه می دارد، رحمت خداست لذا فرموده اند: سَبقَت رَحمَتی غَضَبی. رحمت من بر غضب من سبقت دارد.
وی در تشریح این کلام گفت: حتی اگر غضب می شود هم بر اساس یک رحمتی است. مثلا فرض کنید این ناخن من طوری است که می رود داخل گوشت. خب باید ناخن را درآورد. آقا ناخن درآوردن زجر و زحمت دارد. اگر درنیاوری دچار بیماری ای می شوی که نهایتش می شود، قطع کردن پا. پس پا را قطع می کنند اما رحمت است. قطع کردن پا گویا نشانه غضب است اما رحمت است.
استاد جاودان افزود: همه غضب های خدا هم بر اصل رحمت است. رحمت اصل جهان است. در آیه 119 سوره مبارکه هود می فرماید: «وَلِذَلِكَ خَلَقَهُمْ». اصلا برای رحمت خلق کرده ام. پس تا امکان رحمت هست، رحمت است. اگر من همه راه ها را بسته ام، خب دیگر خودم بسته ام. اگر من همه راه ها را بسته ام، سیل رحمت الهی از هر راهی که می آید، نمی رسد. بسته شده است. خب این دیگر تقصیر خودم است.
وی بیان کرد: خدای تبارک و تعالی به یکی از انبیاء خودش وحی فرمود: «إذا اُطِعتُ رَضیتُ»: اگر از من اطاعت کنند، راضی می شوم. از آن بنده ای که اطاعت مرا می کند راضی می روم. ذره ذره اطاعت خدا که شما می کنید، مثلاً شما به یک نامحرم برخورد کردید اما چشمت را بستی؛ این یک اطاعت است. اینجا می دانیم و قطع و یقین داریم که خدا راضی شد.
حجت الاسلام و المسلمین جاودان اظهار داشت: اگر من یک کاری کرده ام که قطعا می دانم خدا راضی است آنگاه برکت خواهم یافت. به عبارت دیگر، اگر این بنده اطاعت کرد من از او راضی می شوم؛ و اگر راضی شدم، برکت عطا می کنم.
وی افزود: ساختمان جهان بر رحمت رحمانی حق است و الان غرق ر رحمت رحمانی حق هستیم؛ مثلاً بنده بر اساس رحمانیت خدا اینجا نشسته ام و دارم با شما حرف می زنم. اینکه شما به سلامت نشسته اید، همینطور. همه جهان را رحمت رحمانی حق می گرداند.
استاد جاودان تصریح کرد: یک رحمت رحیمی داریم که از اطاعت برمی خیزد؛ یعنی هرکس اطاعت کرد مورد رحمت رحیمی حق قرار می گیرد که از ایمان شروع می شود. به این معنا که تا شما مومن شدی، مورد رحمت رحیمی حق هستی. تا آدم ایمان آورد، به محض اینکه ایمان آورد، یک ذره ایمان آورد، رحمت رحیمی حق بر سر او نازل خواهد شد. حالا هرچه اطاعت کند، این بیشتر می شود.
وی ادامه داد: اگر کسی که مومن است، گناه کند چطور؟ یک بخشی از رحمت رحیمی خدا را از دست می دهد. اینجاست که فرموده اند لعنت می کنند؛ یعنی از رحمت دورش می کنند.
استاد حوزه تهران در پایان خاطرنشان کرد: اگر انسان یک ذره معصیت کند، یک ذره به جنگ رفته و اگر بیشتر، بیشتر. حالا اگر یک ذره معصیت کرده، یک ذره از رحمت خدا بیرون رفته. اگر هیچ معصیتی نکند، سراپای وجودش رحمت خداست. آن بنده ای که هیچ معصیت نمی کند و سراسر وجودش را رحمت خدا گرفته، اگر به این مجلس بیاید، این مجلس را رحمت می گیرد و ما از او برکت می گیریم و استفاده می کنیم.
پایان پیام/
نظر شما