تعزیه عزاداران تاسوعای حسینی جای جای کشور در ایران کوچک

خبرگزاری شبستان: استان سرافراز البرز(ایران کوچک) با بهره مندی از قومیت های مختلفی فرهنگی از جای جای ایران در تاسوعای حسینی به عزاداری پرداختند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از البرز، عزاداران تاسوعای حسینی هم اکنون با حضور در آئین های مختلف که برگرفته از قومیت های ایران زمین است، تاسوعای حسینی را به سوگ نشسته اند.

کرد، لر، فارس و ترک و.... این ها قومیت های مختلف مردمان سراسر کشور ایران هستند، که هم راستا با یکدیگر تاسوعای حسینی را ارج می نهند و به رسم آئین کیش و قبیله خود در سطح ایران کوچک، البرز سرافراز عزاداری می کنند.

آئین نخل برداری مراسم مذهبی یزدی ها در کرج

مردم مومن، مذهبی و دیندار یزدی با اجرای حرکت و آئین مذهبی نخل برداری سنت قدیمی مذهبی عزاداری را که متعلق به مردم یزد است، اجرا می کنند.

واما، نخل برداری مراسم خاصی است، که با یک سازه چوبی که قسمت جلو و عقب آن از قطعات کوچک چوب به شکل نخلی بزرگ و شبکه شبکه ساخته شده و وسط آن با چوب اسکلت بندی شده است و بر پایه های آن، چهار قطعه چوب به صورت عمودی در چهار طرف قرار گرفته است.

به منظور بلند کردن آن چند قطعه چوب به صورت افقی تعبیه شده است و هم زمان با ایام محرم و عزاداری سالار شهیدان آن را سیاهپوش می کنند.

چوب نخل به عنوان نماد جنازه سیدالشهدا با قرار گرفتن پارچه سیاه روی جنازه، شمشیر و نیزه ها به علامت تیر و نیزه های وارد شده بر بدن امام حسین (ع)، سرو نخل به عنوان قد و قامت علی اکبر (ع)، آیینه به عنوان نور وجود مبارک امام حسین (ع)، علم هایی که بر نخل بسته می شود به عنوان علمدار امام حسین (ع)، پارچه های زینتی که بر نخل می بندند به عنوان حجله حضرت قاسم (ع)، زنگ هایی که در قدیم بر آن می بستند به عنوان زنگ کاروان امام حسین (ع)، عزادارانی که نخل را بر می دارند به عنوان تشییع کنندگان شناخته شده است.

این مراسم در چند نقطه از استان البرز، به ویژه محله دولت آباد کرج و در محله آسیاب برجی برگزار می شود.

گفتنی است، در این آئین نخلی مشابه نخل موجود در شهر یزد در حسینیه باب الحوائج که متعلق به یزدی های مقیم کرج می باشد وجود دارد که خادمان آن با تعویض تیرک های زیرین نخل هر ساله توسط عاشقان و عزاداران حسینی در محوطه حسینبه به گردش در می آید .

مراسم نخل گردانی یکی از پرشور ترین مراسمات عزاداری امام حسین (ع) در این حسینیه می باشد ، به طوری که از تمام نقاط استان البرز وحتی استان های اطراف برای شرکت در این آیین به این حسینیه می آیند.

در این آئین عزاداری هر بار 7 دور کامل با ذکر یا حسین ( ع) در شب تاسوعا و شب عاشورا چرخانده می شود.

اجرای تعزیه در تکیه اعظم برغان کرج آئین فارسی زبانان

یکی از آئین های ایران زمین که در سازمان یونسکو ثبت شده است، آئین اجرای تعزیه در تکیه اعظم برغان کرج می باشد.

تعزیه‌خوانانی با نام های حسن برکتی، احمدی، اصغر یوسفی و سید هاشمی از تعزیه خوانان این آئین هستند.

این تعزیه ها شامل تعزیه شهادت حضرت حمزه سید‌الشهدا(ع)، شهادت حر بن یزید ریاحی، شهادت حضرت مسلم ابن‌عقیل(ع)، دو طفلان مسلم، شهادت حضرت علی‌اکبر(ع)، شهادت حضرت عباس(ع) و شهادت امام حسین (ع) است.

در خصوص مهندسی تکیه اعظم قدمی برغان که قدمتی غریب 500 سال دارد، می توان گفت که از دو طبقه تشکیل شده است، طبقه همکف یا اول، دارای 10 حجره است مخصوص عزاداران(ضلع شمالی بنا نقطه مقابل در) فضای ورودی مردانه و زنانه، اتاق تعزیه‌خوان‌ها، رخت کن، انبار، راه‌پله‌ها، تخت تعزیه‌خوان‌ها و کف بنا. این طبقه ویژه مردان است.

طبقه دوم معجرها و راهروهایی دارد، که مختص بانوان طراحی شده است.

 ساختمان حسینیه تیروچوبی است و دیوارها همه از خشت خام و کاهگل، سقف حسینیه از سال 1374 شمسی دارای یک پوشش دایمی با ستون‌ها و خرپاهای سنگین آهنی و پی‌بتنی شده است.

آئین تعزیه در کلاک بالای کرج ویژه آذری زبان ها

آذری زبان ها نیز از جمله قومیت هایی هستند، که در استان البرز، ایران کوچک زندگی می کنند، آنان همواره با همت و سعی بی نظیر خود برای عزاداری سالار شهیدان حضور فعال داشتند و با تشکیل هیئات مذهبی پرشور سینه زینی و زنجیر زنی حال و هوای روزهای عاشورا و تاسوعا ی حسینی را در سطح استان دگرگون ساخته اند.

ترک زبانان قزوینی، اهوازی و سایر قومیت های دیگر ترک زبان نیز از این شور حسینی مستثنی نیستند، آنان نیز در برپایی شور عزاداری زنجیرزنی در شب های ماه محرم و در دهه اول و دوم ادب و احترام ویژه ای خود را به خاندان اهل بیت عصمت و طهارت نشان داده اند.

یکی از آداب و رسوم آذری زبانان آذربایجان، آئین تعزیه است، که با ذکر مصیبت شهدای کربلا در منطقه کلاک بالای کرج ایام محرم را ارج می نهند و به عزاداری می پردازند.

ایران کوچک، استان البرز به برکت وجود مردمان جای جای ایران زمین عزادار سالار شهیدان امام علی بن الحسین(ع) در روز تاسوعا است.

پایان پیام/

کد خبر 414628

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha