روزهای سیاه و سفید پناهجویان ایرانی در استرالیا/تهران چه کمکی می تواند به آنها کند؟

خبرگزاری شبستان: طبق اخبار رسیده از سوی رسانه های خارجی پناهجویان ایرانی در استرالیا روزهای سختی را پشت سر می گذارند که جمهوری اسلامی ایران می تواند در برخی از موارد کمک هایی برای حل مشکلات فعلی آنها ارایه کند.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، به گزارش رسانه های استرالیایی تعدادی از پناهجویان دراردوگاه پناهندگی نارو به روزنامه فایرفکس و همچنین سناتور سارا هنسون یانگ از حزب سبزهای استرالیا گفته اند که مامورین گارد حفاظتی آنان را بارها تهدید به تجاوز و سوء استفاده جنسی کرده اند.

این مامورین به تعدادی از زنان پناهجو گفته اند که بعد از رسیدگی به درخواست پناهندگی و آزاد شدن آنان برای زندگی در جامعه نارو ، آنها و همچنین نوجوانان مورد تجاوز جنسی قرار خواهند گرفت. در مواردی نیز این مامورین تلاش نموده اند که نوجوانان پناهجوی مستقر در اردوگاه را مورد تجاوز جنسی قرار دهند.

سناتور سارا هنسون یانگ در رابطه با این اظهارات کتباً مطالبی را برای وزیر مهاجرت استرالیا اسکار موریسیون ارسال داشته و از وی خواسته که یک کمیسیون مستقل مسئول رسیدگی به ادعای پناهجویان از جمله فروش مواد مخدر در برابر سوء استفاده جنسی از آنان و همچنین مزاحمتهای فراوان به هنگام استحمام آنان تشکیل گردد .

در حال حاضر 1233 پناهجو در اردوگاه پناهندگان در نارو اسکان داده شده اند که تعدادی از آنان را نوجوانان و کودکان خردسال تشکیل می دهند. این دسته از پناهجویان از میان گروهای هستند که بعد از 19 جولای 2013 (28 تیر ماه 1392) بصورت غیر قانونی و با قایق وارد آبهای استرالیا شده اند.

همچنین به گزارش روزنامه سیدنی مورنینگ هرالد ، هفته گذشته یک نوجوان پانزده ساله در اردوگاه پناهندگان در نارو اقدام به خودکشی کرد که به دنبال آن مسئولین اردوگاه وی را به همراه خانواده اش به بیمارستانی در شهر بریزبن انتقال دادند که از سرنوشت وی اطلاعی در دست نیست.

کمک های قانونی ایران به پناهجویان گرفتار در استرالیا

اما سیامک تیمور پور کارشناس رژیم حقوقی در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان از نظر حقوق بین الملل راه هایی که ایران می تواند از آن طریق به پناهجویان گرفتار در استرالیا کمک کند را بر شمرده است.

گفتگوی مشروح شبستان با تیمورپور به شرح زیر است

ایران از لحاظ حقوقی می تواند چه اقداماتی برای بازگرداندن این پناهجویان انجام دهد؟

از لحاظ حقوقی اگر آن عده از افرادی که پناهجو به کشور استرالیا هستند دچار جرمی از نظر قانونی شده باشند طبق قانون ایران می تواند تقاضای استرداد آنها را نماید ولیکن درغیر این صورت دولت ایران نمی تواند چنین تقاضایی را از کشور استرالیا یا هیچ کشور دیگری نماید.

اما در سال 2013 حکومت استرالیا که پناهجویان غیر قانونی یکی از معضلات این کشور محسوب می شده اقدامات جدیدی را برای جلوگیری از این معضل پیشنهاد کرد که عبارتند از:

  1. عملیات حفاظتی از مرزهای استرالیا
  2. انتقال پناهجویان به کمپ های نارو و مانوس
  3. بازگشت اجباری پناهجویان

که قسمت سوم آن به این مسئله توجه دارد که افرادی که به صورت غیرقانونی به استرالیا می روند مستحق پناهندگی در استرالیا شناخته نشوند دوباره به کشورهای اصلی شان بازگردانده می شوند.

آیا ایران می تواند برای پناهجویان به استرالیا وکیل بگیرد؟

با توجه به اینکه دولت استرالیا قوانین سخت گیرانه ای برای مهاجران در نظر گرفته است و طی ماه های گذشته حداقل 81 پناهجوی ایرانی از استرالیا اخراج شده اند و آنان در طبق قوانین جدید این حق را دارند که در پایوآکینه تا مدت زمان نامعلوم بازداشت شوند یا به کشوری بازگردند که در آن اجازه اقامت دارند و هر کدام از این دو حالت می تواند تبعات سخت و خطرناکی را برای این پناهجویان دربرداشته باشد و با توجه به اینکه اینان تابعیتی دوگانه دارند(به فرض اینکه تابعیت استرالیا را هم اخذ کنند) دولت ایران می تواند کمک هایی را به این افراد نماید که یکی از آنها شامل گرفتن وکیل می باشد.

از نظر حقوقی آیا ایران می تواند رایزنی هایی با دولت استرالیا به منظور پذیرش این پناهجویان و یا ایجاد برخی تسهیلات برای آنها انجام دهد؟

مفروضات مختلفی متصور است ولی به طور کلی طبق معاهده 1963 وین راجع به روابط کنسولی دولت استرالیا موظف است در خصوص پناهجویان ایرانی به کنسولگری ایران اطلاع دهد و دولت ایران نیز می تواند با توجه به روابط دیپلماتیک بر روند پذیرش و تسهیلات لازم برای پناهجویان ایرانی دولت استرالیا را تحت فشار قرار دهد.

آیا کشوری چون اندونزی که قاچاقچیان انسان از آنجا برای انتقال پناهجویان با استرالیا استفاده می کنند، مسئولیتی در قبال پناهجویان دچار صدمه می شوند را برعهده دارند؟

کشوری چون اندونزی و ... قاعدتا در این رابطه هیچ گونه مسئولیتی ندارند فقط دولت های مهاجر و دولت مهاجر پذیر می توانند درخواستی از آن دولت تقاضا نمایند که تسهیلات بیشتری برای جلوگیری از مهاجرت توسط مرز آن کشور اعلام نماید.

پایان پیام/

 

کد خبر 415177

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha