به گزارش خبرنگار حوزه احزاب خبرگزاری شبستان، پس از آنکه جمهوری اسلامی ایران یکی دیگر از یاران با وفای بنیانگذار انقلاب اسلامی را از دست داد بحثها بر سر انتخاب جانشین آیت الله مهدوی کنی در مهمترین مجلس کشور یعنی مجلس خبرگان رهبری بالا گرفت.
از آنجایی که مجلس خبرگان رهبری از اهمیت بسزایی در کشورمان برخوردار است تلاشها برای انتخاب رئیس این مجلس از میان نمایندگانش همواره مورد توجه بوده تا جایی که در دور اخیر افکار عمومی بیش از دورههای گذشته توجه خود را به امر جلب کرده بودند.
اندر اهمیت این مجلس برای نظام جمهوری اسلامی ایران میتوان گفت: مجلس خبرگان رهبری مجلسی متشکل از فقیههای «واجد شرایط» است که بر اساس اصل ۱۰۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مسئولیت تعیین و نظارت بر ولی فقیه (رهبر جمهوری اسلامی) را دارد. مدت هر دورهٔ این مجلس که اعضای آن به وسیلهٔ انتخابات و توسط رأی مستقیم و مخفی مردم انتخاب میشوند، هشت سال است.
ریاست دورههای مختلف مجلس خبرگان رهبری از ابتدای انقلاب اسلامی به ترتیب بر عهده آیت الله مشکینی، آیت الله هاشمی رفسنجانی و آیت الله مهدوی کنی بوده است که حال با فوت وی باید از میان افراد داوطلب یکی از سوی نمایندگان این مجلس به عنوان رئیس انتخاب شود.
در همین خصوص، آیت الله احمد خاتمی عضو هیات رئیسه مجلس خبرگان رهبری، در گفتوگوی اختصاصی با شبکه خبری العالم، گفت: طبق آئین نامه، در اولین اجلاس مجلس خبرگان پس از فوت یکی از اعضای هیئت رئیسه، جانشین وی انتخاب خواهد شد. ان شاء الله در اجلاس اسفند امسال رئیس مجلس خبرگان انتخاب خواهد شد و این در حالیست که مجلس خبرگان هر دو سال یک بار اجلاسی را برای انتخاب رئیس جدید خود برگزار میکند و اگر آیت الله مهدوی کنی هم رحلت نمیکردند، اجلاس انتخاب رئیس جدید برگزار میشد. در اجلاس انتخاب رئیس مجلس خبرگان، کاندیداها مطرح میشوند و اعضای مجلس یکی از آنها را به عنوان رئیس انتخاب میکنند.
امام جمعه موقت تهران درباره نحوه نامزد شدن برای ریاست خبرگان گفت: شیوه کاندیدا شدن در مجلس خبرگان به این نحو است که اعضای مجلس یک نفر را به عنوان کاندید انتخاب میکنند و آن فرد کاندیدا شدن را قبول میکند یا نمیکند؛ و شیوه دیگر اینست که یکی از اعضای مجلس میتواند خود را به عنوان کاندیدا معرفی کند. مجلس خبرگان یک ویژگی دارد و آن این است که کسی دنبال ریاست نیست و من در این ۱۶ سالی که عضو مجلس خبرگان هستم، ندیدم که کسی خود را به عنوان کاندید معرفی کند. به عنوان مثال آیت الله مشکینی چند دوره رئیس مجلس خبرگان بود و هر دوره میفرمودند که مرا انتخاب نکنید، اما اعضای مجلس نَه تنها ایشان را انتخاب میکردند بلکه هیچ رقیبی هم برای ایشان نبود و آیت الله مهدوی کنی هم همینطور بودند و ایشان با تحمیل و اصرار دوستان ریاست مجلس را پذیرفتند.
آیت الله خاتمی در ادامه در مورد ویژگیهای رئیس مجلس خبرگان اظهار داشت: ویژگیهایی که در آیت الله مشکینی و آیت الله مهدوی کنی بود، بهترین معیار است برای انتخاب رئیس بعدی. اولا باید جایگاه علمی او جایگاه مورد قبولی باشد. هم جامعه و هم خبرگان، او را در این حد و جایگاه بشناسند، ثانیا از جهت اخلاقی وارسته باشد. ثالثا وجهه فقاهتی او قویتر از وجهه سیاسی او باشد، این مجلس، میخواهد رهبر تعیین کند و در کنار اینها باید تدبیر شایسته برای نگهداشتن خبرگان در جایگاه بایستهاش داشته باشد. این ویژگیها را هم مرحوم مشکینی داشت، هم مرحوم مهدوی کنی. امیدوارم در اجلاس بعدی کسی را که مجلس خبرگان رهبری انتخاب میکند، این ویژگیها را داشته باشد و هستند کسانی که این ویژگیها را داشته باشند.
به گفته وی، معلوم نیست تا ایام انتخابات چه کسانی خود را کاندیدا میکنند، الان چند تا اسم سر زبانها هست، یکی آیت الله هاشمی شاهرودی که الان نایب رئیس اول مجلس خبرگان است، یکی آیت الله یزدی است که الان نایب رییس دوم است و دیگری آیت الله جنتی که الان دبیر فقهای شورای نگهبان است. یکی هم آیت الله موحدی کرمانی است که الان امام جمعه موقت تهران است.
وی در ادامه افزود: شبکههای بیگانه اسم مرا هم ذکر کردهاند و البته من میبینم که این کار مغرضانه است و به صراحت اعلام میکنم که خودم را درشان ریاست خبرگان نمیبینم و مطلقا خودم را کاندیدا نخواهم کرد و بعید میدانم که با وجود چهرههایی که همه برای اینجایگاه شایستگی دارند، این را از من بخواهند. اما اینکه شبکههای بیگانه میگویند «خاتمی رای ندارد»، این طور نیست بنده خودم نمیخواهم در این میدان باشم. حتی به من پیشنهاد شده که در صورت انتخاب آیت الله شاهرودی، نیابت را بپذیرم که من گفتم برای این کار هم چهرههای شایسته وجود دارند. من زاهد نیستم، اما عشقم به درس و بحثم است، نه مناصب سیاسی. شبکههای بیگانه طوری مرا ترسیم میکنند که گویی دارم به سرعت پلههای ترقی را طی میکنم در حالی که بنده یک قدم در این مسیر برنداشتهام. مردم بدانند، وقتی آیت الله یزدی از امامت جمعه تهران کنار رفت، گروههای مختلف به مقام معظم رهبری لیست میدادند که در اکثر آنها اسم من بود و من به دو نفر از آقایان برجسته در دفتر ایشان یعنی آقای گلپایگانی و آقای حجازی گفتم که من نمیخواهم امام جمعه تهران باشم. دو سال طول کشید تا آقای محمدی گلپایگانی به خانه ما در قم آمدند و گفتند که آقا میل دارند شما قبول کنید. من هم گفتم مطیع آقا هستم و اگر ایشان میخواهند میپذیرم.
آیت الله خاتمی در ادامه تصریح کرد: آن طور که من خبر دارم جناب آقای هاشمی رفسنجانی در برخی جلسات گفتهاند که تمایلی به ریاست ندارند، الان نیز در فضای عمومی خبرگان اسم ایشان مطرح نیست، اما سیاستمداران ما هر لحظه ممکن است تصمیم جدیدی بگیرند و اگر ایشان هم تصمیمی بگیرد، میشود یکی از کاندیداها و مجلس خبرگان رهبری مانند بقیه برای ایشان تصمیم میگیرد.
امام جمعه موقت تهران ادامه داد: انتخابات در کشور ما با جاهای دیگر تفاوت دارد و تا شب انتخابات نمیشود پیش بینی کرد. آقای هاشمی شاهرودی در حال حاضر نایب اول است و از نظر فضل فقاهتی مورد قبول همگان است و سخنرانی خوبی هم در اجلاس اخیر درباره ولایت فقیه داشت که مورد توجه واقع شد، اما باز نمیتوان دقیق پیش بینی کرد که حتما ایشان رای بیاورند. در کشوری مثل ایران ما که آزاد است قهرا رقابتهای سیاسی هست که بعضی از این بابت نگرانند، اما من هیچ نگرانی ندارم زیرا اگر شما نظام آزاد را پذیرفتید، باید رقابت را هم بپذیرید و بپذیرید کسانی برای گرفتن صندلی ریاست و برای اینکه رأی آنها در خبرگان زیاد شود، رقابت کنند.
پس از اظهارات آیت الله خاتمی، یک منبع نزدیک به رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام، اظهارات یک عضو مجلس خبرگان رهبری را که گفته است «آقای هاشمی رفسنجانی تمایلی به کاندیدا شدن برای ریاست مجلس خبرگان رهبری ندارند» تکذیب کرد.
این منبع اظهار داشت: آیت الله هاشمی رفسنجانی درباره کاندیدا شدن برای ریاست مجلس خبرگان رهبری نه تنها چنین مطلبی نگفتهاند، بلکه در پاسخ به سؤالی در همین زمینه گفتهاند درصورتی که بعضی افراد که آنها را برای ریاست خبرگان صالح نمیدانم قصد کاندیدا شدن داشته باشند، آمادگی خود را برای کاندیداتوری ریاست این مجلس اعلام خواهم کرد.
به گزارش شبستان این تنها اظهارات رسمی بود که برای تعیین جانشین آیت الله مهدوی کنی بیان شد و پس از آن محافل سیاسی و رسانهای دیگر بحثی در این خصوص را مطرح نکردند و این سکوت شاید علامت رضایی برای کاندیدا شدن و رای آوردن آیت الله هاشمی شاهرودی به عنوان رئیس دور چهارم مجلس خبرگان رهبری باشد.
پایان پیام/
خبرگزاری شبستان: زمزمه ها برای انتخاب رئیس جدید مجلس خبرگان رهبری این روزها در حالی کمرنگ می شود که تحلیلگران و افکارعمومی تقریبا به این نتیجه رسیده اند که آیت الله شاهرودی جانشین آیت الله کنی خواهد شد.
کد خبر 417139
نظر شما