به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی بیست و دومین هفته کتاب، وزیر آموزش و پرورش با اشاره به اهمیتی که مکتب اسلام به خواندن و نوشتن میدهد گفت: «درقرآن کریم 255 بار واژه کتاب به اشکال مختلف ، 582 بار واژه علم، 2 بار واژه قلم و 3 بار واژه خواندن ذکر شده است ، این به خوبی نشاندهنده اهمیتی است که اسلام به علمآموزی میدهد.»
فانی اضافه کرد:«در سند تحول نظام آموزشی کشور و فلسفه تعلیم و تربیت اسلامی هم اشاره شده که تربیت باید در بخشهای مختلف انجام شود، بخشهای اعتقادی، اخلاقی، علمی، زیباشناسی، اقتصادی، حرفهای، سیاسی، اجتماعی، تربیت بدنی و زیستی باید در نظر گرفته شوند که لازمه همه آنها، دانشاندوزی، علم و مطالعه است. لازمه علمآموزی این است که مطالعه و تحقیق به عنوان فرهنگ در دانشآموزان ما نهادینه شود.»
به گفته فانی در سند تحول بنیادین آموزش و پررش، ایجاد، توسعه و غنیسازی منابع مطالعاتی نیازمند وجود کتابخانه در مدارس است. او افزود : « وجود کتابخانه در مدرسه مهم است، اما مهمتر از آن، استفاده از کتابخانه است. از سالهای قبل فعالیتها در این زمینه آغاز شده و با قوت در حال پیگیری است. تاسیس کتابخانههای کلاسی به خصوص در مدارس ابتدایی به طور جدی در حال انجام است. در این راه همکاری معلمان هم نقش مهمی دارد. معلمان میتوانند این فرهنگ را در دانشآموزان تقویت کنند و به این ترتیب در آینده جامعهای داشته باشیم که سرانه مطالعه بالاتری دارد و نسلی مانوس با کتاب در آن زندگی میکنند.»
فانی با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری بر لزوم وجود ساعت کتابخوانی در برنامه مدرسهها گفت : « رییس جمهور هم در آغاز سال تحصیلی قبل به این نکته مهم اشاره کردند. امیدوارم با تلاش بیشتر و تمهید مقدمات لازم، زمینهسازی لازم را برای ترویج فرهنگ مطالعه انجام دهیم.» وزیر آموزش و پرورش از همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حوزه کتاب اظهار کرد : « مشارکتجویی یکی از سیاستهای پنجگانه وزارت آموزش و پرورش است و خوشحالیم که با همکاری سایر نهادها، به خصوص وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، توانستیم تجهیز کتابخانهها و غنیسازی بخش فرهنگی مدارس را به خوبی پیش ببریم.»
حال کتاب با اهتمام مسئولان بهتر میشود
دکتر سید عباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در این مراسم گفت : « با اهتمام مسئولان و برنامهریزیهای انجام گرفته حال کتاب بهتر خواهد شد.»
صالحی با اشاره به فعالیتهایی که برای ترویج فرهنگ کتابخوانی انجام گرفته گفت : « در حوزه کتاب اتفاقات خوب زیادی رخ داده است، از نظر تولید کمی، در سال 92 بیش از 65 هزار کتاب روانه بازار شد که نیمی از آنها چاپ اول بودند. در این تعداد کتاب، تنوع موضوعی قابل توجهی هم وجود داشته است. در حال حاضر دغدغه اصحاب فرهنگ، افزایش سرانه مطالعه، ترویج فرهنگ کتابخوانی و گسترش مطالعه خوب است.» او اضافه کرد:«بخشی از اهتمام وزارتخانهها، نهادها و سازمانها و مجموعههای مدنی در دهه چهارم انقلاب باید معطوف به ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی شود. در این مورد سه نهاد هستند که میتوانند نقش بزرگی ایفا کنند، خانواده، رسانه و مدرسه.»
او، آموزش و پرورش را را ضلع مهم تحقق اهداف در حوزه کتاب دانست و گفت : « بیش از 12 سال از عمر فرزندان ما در مدرسه میگذرد، 13 میلیون دانشآموز در مدارس کشورمان تحصیل میکنند و از طریق آنها، خانوادهها هم با مدرسه پیوند دارند بنابراین مدرسه میتواند جایگاهی مهم در نهادینهسازی فرهنگ مطالعه در جامعه داشته باشد. مدرسه میتواند سرانه مطالعه را بالا ببرد، عادت به مطالعه را ریشهدار کند و لذت مطالعه را به بچهها بچشاند.» او با بیان اینکه چشیدن لذت مطالعه یک امر روحی است اظهار کرد : « ما بیش از آنکه فقر سرانه مطالعه داشته باشیم، فقر عادت مطالعه داریم و بیشتر از هر دوی این موارد، فقر لذت مطالعه. آموزش و پرورش در از بین بردن این فقر در میان مردمانی که سابقه فرهنگی و تمدن رشکبرانگیز دارند و همواره پیوندی تاریخی با کتاب داشتهاند، نقشی اساسی دارد.»
صالحی با اشاره به لزوم وجود همکاری میان نهادهای فرهنگی گفت : « خوشبختانه تعاول مثبتی میان دو وزارتخانه آموزش و پرورش و فرهنگ و ارشاد اسلامی شکل گرفته، تفاهمنامهای میان این دو نهاد امضا شده و گامهایی برای ترویج فرهنگ کتابخوانی برداشته شده است. مقدمات تفاهمنامهای کلان هم در جریان است.» معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد از آموزش و پرورش به عنوان دریایی از ایدههای فرهنگی نام برد و اظهار کرد : « از این ظرفیت میتوان برای تحقق ایدهها بهره برد، ما با فرهنگیانی روبهرو هستیم که شغل انبیا را ادامه میدهند و دانشآموزانی که نسل آینده ما هستند، این سرمایه کم بدیل اجتماعی است که میتوان در راه رسیدن به اهداف فرهنگی از آن استفاده کرد.»
تجهیز کتابخانههای کلاسی مدارس با اعتبار دو میلیارد تومانی
حمیدرضا کفاش، معاون فرهنگی و پرورشی وزارت آموزش و پرورش نیز در این مراسم به ارائه گزارشی از فعالیتهای این وزارتخانه در حوزه کتاب پرداخت و گفت: «توسعه و تجهیز کتابخانههای 401 پژوهشسرای دانشآموزی، تجهیز کتابخانه دانشگاه فرهنگیان در مناطق محروم، برگزاری 32 دوره جشنواره ادبی دانشآموزی برخی از برنامههایی است که این وزارتخانه تاکنون انجام داده است. » کفاش اضافه کرد : « از 103 هزار و 772 مدرسه در کشور، 67 هزار و 501 مدرسه دارای کتابخانه هستند، 36 هزار و 271 مدرسه هم همچنان فاقد کتابخانه مستقل هستند.»
کفاش با اشاره به فعالیتهایی که در هفته کتاب صورت گرفته گفت: « درهفته کتاب امسال با همکاری معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ستاد بزرگداشت هفته کتاب، فعالیتهایی مانند تجهیز کتابخانههای کلاسی مدارس با اعتباری به مبلغ دو میلیارد تومان، تجهیز کتابخانههای آموزشگاهی از طریق مشارکت وزارت ارشاد و پیشبینی صدور کارت الکترونیکی برای مدارس روستایی و عشایری به مبلغ 500 میلیون تومان،برگزاری مراسم تجلیل از 35 نفر از خادمان عرصه کتاب و کتابخوانی شامل 25 فرهنگی فرهیخته و 10 دانشآموز و افتتاح 50 هزار نمایشگاه کتاب در 50 هزار مدرسه با 8 هزار عنوان کتاب، بخشی از برنامههای هفته کتاب است. او اضافه کرد : « احیای کتابدار رسمی در مدارس کشور که در دوره گذشته بدون دلیل علمی و منطقی حذف شده بود، توسعه و تجهیز کتابخانههای آموزشگاهی و رساندن شاخص کتاب در مدارس کشوربه سطح جهانی در برنامه 5 ساله ششم، تصویب رسمی زنگ کتاب و کتابخوانی در شورای عالی آموزش و پرورش، راهاندازی تشکل خیرین کتابخانهساز برای توسعه و جلب مشارکتهای مردمی، برنامههایی است که در دولت تدبیر و امید برای حوزه کتاب در نظر گرفته شده است.»
پایان پیام/
نظر شما