حجتالاسلام و المسلمین داود زارع معاون امور خانواده جامعه المصطفی العالمیه در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم عنوان کرد: انسانها طبق قوانین دینی و ببینالمللی حقوقی نسبت به یکدیگر دارند که هر چه ارتباط انسان در جامعه وسیع تر میشود حقوق متفاوتی پیدا میکند.
حق الناس با توبه برطرف نمیشود
معاون امور خانواده جامعه المصطفی العالمیه بیان داشت: از جمله حقوق انسانها حق زوجیت، حق پدر و مادر و همچنین حقوق همسایگان میباشد، همچنین وقتی انسان وارد جامعه میشود رعایت حقوق شهروندی برای افراد پیش میآید که همه این موارد زیرمجموعه حقالناس است.
وی با بیان این که در دین اسلام اهمیت زیادی به حقالناس داده شده است گفت: کسانی که بحث توبه را مطرح میکنند، سه نوع گناه را بر میشمرند که اولین آن، گناهی است که فرد در رابطه با خداوند انجام داده است و تعبیر به حقالله میشود مانند انجام عبادات و برخی از مسائل که خداوند ما را از آن نهی کرده است، برخی موارد حقالله معصیت است و باید توبه کرد و برخی دیگر مانند نماز و روزه باید ادا شود.
حجت الاسلام و المسلمین زارع با بیان این که دومین گناه، گناهی است که فرد در رابطه با خود انجام میدهد عنوان کرد: حقالنفس آن چیزی است که به خود فرد ضرر برساند مانند خوردن شراب و یا استعمال دخانیات که برای قبول توبه باید از آن اجتناب کند.
معاون امور خانواده جامعه المصطفی العالمیه ابراز کرد: گناه سومی هم وجود دارد که تنها با توبه برطرف نمیشود بلکه راه پذیرش توبه این است که صاحب حق را راضی کرد که به حقالناس تعبیر میشود.
همه گناهان شهید به جز حقالناس بخشیده میشود
حجت الاسلام و المسلمین زارع با اشاره به این که در میان طبقات اجتماعی، بالاترین مقام را شهیدان دارند خاطرنشان ساخت: اولین قطرات خون شهید که بر روی زمین میرسد همه گناهان وی به جز حقالناس بخشیده میشود؛ و این امر نشان میدهد که دراسلام حقالناس در چه جایگاهی قرار دارد.
معاون امور خانواده جامعه المصطفی العالمیه تصریح کرد: حضرت سید الشهداء (علیه السلام) زمانی که به کربلا رسیدند، زمینی که در آن به شهادت رسیدند را از مردم آن منطقه خریداری کردند و وقف زائران خود کردند.
وی افزود: امام حسین (علیه السلام) در روز عاشورا، در حالی که یاران اندکی داشتند، به افراد کاروان خود فرمودند که هر کس حقی به گردن دارد حق جنگیدن در کنار ما را ندارد.
حجت الاسلام و المسلمین زارع بیان داشت: پیام حضرت سیدالشهداء (علیه السلام) در روز عاشورا اهمیت حقالناس را نشان میدهد به طوری که شهیدی را که بدهکار باشد قبول نکردند، آیا بدهکاری را که عزادار است قبول میکنند؟.
رعایت قوانین اجتماعی نیاز به کار حکومتی و جمعی دارد
حجت الاسلام و المسلمین زارع با بیان این که در روایات، قبولی اعمال را در حلال بودن پول میدانند گفت: پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) در این رابطه فرمودند که ورشکستهی امت من کسی است که در قیامت با تمام واجبات وارد میشود ولی به مردم بدهکار است، دراین حال از حسنات او بر میدارند و به طلبکاران میدهند و زمانی که تمام حسنات تمام میشود میگویند که از گناهان طلبکاران بردارید و در پرونده بدهکار بگذارید.
وی با بیان این که متأسفانه در جامعه حقالناس به درستی رعایت نمیشود عنوان کرد: بعضی از قوانین اجتماعی مانند قوانین راهنمایی و رانندگی نیاز به کار حکومتی و جمعی دارد، یعنی هر ابزاری که وارد جامعه میشود ابتدا باید فرهنگ استفاده از ابزار در جامعه گسترش پیدا کند سپس آن ابزار وارد جامعه شود.
معاون امور خانواده جامعه المصطفی العالمیه با اشاره به این که سبقت غیرمجاز توسط برخی مراجع عظام حرام اعلام شده است اظهار داشت: در اسلام هر چیزی که به انسان آسیب برساند حرام است ولی ما در این زمینه، فرهنگسازی نکردیم در حالی که باید با جدیت لازم برخورد شود.
حجت الاسلام و المسلمین زارع تصریح کرد: در برخی کشورها اگر فردی در رانندگی تخلف کند به سنگینترین وجه مجازات میشود، در این صورت هم فرهنگسازی میشود و هم باعث میشود که به مرور زمان، افراد به این وضعیت عادت کنند و به قوانین احترام بگذارند.
هر چه باورهای دینی بالاتر رود مردم حقالناس را بیشتر رعایت میکنند
معاون امور خانواده جامعه المصطفی العالمیه با بیان این که مسائل شخصی مانند حقوق زن و شوهر و یا والدین و فرزندان در جامعه خوب تفهیم نشده است گفت: در مسائل شخصی و خانوادگی، عرق دینی و ایمان ناظر است و هر چه باورهای دینی بالاتر رود مردم حقالناس را بیشتر رعایت میکنند.
حجت الاسلام و المسلمین زارع بیان داشت: در اسلام محبت و رعایت حقوق دیگران اجر اخروی دارد ولی متأسفانه در جامعه کمتر به این مسائل پرداخته میشود به عنوان مثال در روایات آمده است که هر زنی که در خانه شوهرش چیزی را برای سامان دادن وضع خانه جابه جا کند، خداوند نظر رحمت به وی میاندازد.
وی با اشاره به این که روایات اسلام بسیار غنی است ادامه داد: همچنین امام صادق (علیه السلام) میفرماید: «اگر زنی هفت روز به همسرش خدمت کند، خداوند تمام هشت درب بهشت را برایش میگشاید تا از هر دری که میخواهد وارد شود».
ایجاد واحدهای درسی در خصوص حقالناس در حوزهها و مدارس
حجت الاسلام و المسلمین زارع تصریح کرد: رسانهها، روحانیت، حوزههای علمیه و همچنین آموزش و پرورش باید به موضوع حقالناس بیشتر اهمیت دهند تا افراد جامعه بدانند که نسبت به یکدیگر چه حق و حقوقی را باید رعایت کنند.
معاون امور خانواده جامعه المصطفی العالمیه عنوان کرد: در اسلام علاوه بر حقوق انسانها، در رابطه با حقوق حیوانات نیز موارد بسیاری گفته شده است به عنوان مثال، تا چه مقدار میتوان بار مرکب کرد و یا این که زمانی که انسان سوار بر مرکب است حق سخن گفتن بر روی مرکب را ندارند بلکه باید از مرکب پیاده شوند و سپسس سخن بگویند.
وی با بیان این که اگر فرهنگ دینی ضعیف شود حقوق اجتماعی کاهش مییابد گفت: مسئولین فرهنگی میتوانند در حوزهها و مدارس، واحدهای درسی در خصوص حقالناس و همچنین حقوق حیوانات ارائه دهند.
پایان پیام/
نظر شما