خبرگزاری شبستان: وظیفۀ مهم دیگر ورزشکار نوجوان و جوانی که در مسجد به ورزش می پردازد معرفى و صدور انقلاب اسلامى و همچنین تقویت جمهورى اسلامى در زمان حضور در میادین بین المللى است. به عقیدۀ حضرت امام(ره) این کار مهم و خطیر توسط ورزشکارانى صورت مى گیرد که داراى دو خصوصیت مهم برخورد با ارزشهاى اخلاقى و عمل به رفتار و کردار اسلامى هستند:
«این چهره هاى شما و آن حال بشاشتى که در چهره هاى شما دیده مى شود، این خودش پیروزى است و من امیدوارم که شماها انقلاب ایران را عملاً صادر کنید به کشورهاى دیگرى که مى روید و امیدوارم که در جهان شما پیروز باشید و مهم این است که در کنار این پیروزیها همان طور که توجه داشتید و دارید... با اخلاق خوش خودتان و با رفتار خودتان و با کردار خودتان ان شاء اللّه که این وجهه اسلامى جمهورى اسلامى را صادر کنید به خارج.
وقتى که شما پهلوان هاى عزیز و شما قهرمانان در خارج از کشور رفتید و پیروزى چشمگیر به دست آوردید و دیدند مردم که شما وضع روحى تان هم یک وضع خاصى است، با دیگران فرق دارد، اعمالتان هم با دیگران فرق دارد، این موجب این مى شود که اینهمه بوقهایى که بر ضد اسلام و مسلمین و بر ضد ملت ما هست اینها خنثى بشود.
شما مى دانید که الآن همۀ کوشش هاى قدرت هاى بزرگ این است که ایران را منزوى کنند به کلى و اصلاً از نقشۀ دنیا ساقطش کنند و آنها نمى دانند که خدا را نمى شود منزوى کرد، اسلام را نمى شود منزوى کرد و این جوانهاى اسلام که بحمداللّه در صحنه حاضرند و براى اسلام کوشش مى کنند، براى پیروزى اسلام فداکارى مى کنند اینها را نمى شود منزوى کرد و شما جاى خودتان را در دنیا ان شاءاللّه باز مى کنید و نام ایران و نام اسلام را همه جا مشهور مى کنید و بیرق اسلام را سرافراز مى کنید و ملت مسلمان را مفتخر مى کنید».( همان؛ ج 15، ص 422 )
امام راحل (ره) در این بیانات بر روی رفتار و کردار ورزشکار و وضع روح خاص آنان اشاره می فرمایند تا ثمره کار آنان بیرق اسلام را سرافراز کند، بی شک توجه به مسجد برای تاثیر گذاری معنوی بر روی رفتار و کردار ورزشکار نوجوان و جوان غیر قابل انکار است و ما تبعات دوری رفتار و کردار ورزشکاران از معنویات را در مجامع بین المللی دیده ایم تا آنجا که متاسفانه عده ای قلیل از ورزشکاران ملی که این روحیه الهی در آنان متبلور نبوده است حتی به دشمنان ایران اسلامی نیز پناهنده شده اند، در آسیب شناسی این حرکت غیر ورزشی و غیر الهی آنان بایستی گفت که این همان گسست بین ورزش و رفتار و کردار الهی است و چه مکانی بهتر از مسجد برای پیوند بین این دو در اختیار ما است؟!
مسجد به عنوان بزرگترین موسسه فرهنگی که خدای متعال به ما عنایت نموده با چند ده هزار شعبه در سراسر کشور بیشترین کارکرد را در پیوند بین روحیه ورزشی و رفتار و کردار الهی می تواند دارا باشد، و بتواند یک ورزشکار جوان را به عنوان نمونه اخلاقی و معنوی معرفی نماید، امام راحل در این باره می فرماید:
«شما نمونه باشید در کشورهاى دیگر که شماها از جمهورى اسلامى هستید. ما امروز احتیاج به این داریم که اسلام را در هر جا تقویت کنیم و در هر جا پیاده کنیم و از مملکت خودمان اسلام را به جاهاى دیگر به آن معنایى که در مملکت الآن حاصل شده است صادر کنیم و یکى از وجه صدورش همین شما جوانها هستید که در سایر کشورها مى روید و جمعیتهاى زیادى به تماشاى شما مى آیند، به تماشاى قدرتهاى شما مى آیند.
باید طورى بکنید که این جمعیتهاى زیاد را دعوت کنید عملاً به اسلام. در اعمالتان، در رفتارتان، در کردارتان طورى باشید که نمونه باشد براى جمهورى اسلامى و جمهورى اسلامى با شما به جاهاى دیگر هم ان شاء اللّه برود».( همان؛ ج 16، ص 81.)
«من امیدوارم که در پناه اسلام همۀ قدرتها، همۀ قوه ها قدرتمندتر بشوند، قوّت دارتر بشوند و شماها ان شاء اللّه براى مملکت آبرومندى تهیه کنید و مملکت ما را معروف کنید در همه جا، چنانکه در این نهضت بحمداللّه همه جا معروف شد و همه با چشم احترام به این ملت نگاه مى کنند و عمده این است که از این به بعد هم ما این احترام را حفظ بکنیم، به اینکه همه با اخلاق اسلامى و با آداب اسلامى باشیم تا ان شاء اللّه این قدرت و این قوه در جاى خودش خرج بشود و نهضت اسلامى ما به ثمر برسد».( همان؛ ج 8، ص 250)
امام راحل به ورزشکار متعهد توصیه می کند که همواره در صحمه انقلاب و پاسداری از ارزش های آن باشد:
«همان طورى که در ورزشکارى دارید قدم بر مى دارید، براى ملتتان هم قدم بردارید و این هم براى ملت است، لکن امروز احتیاجات زیادى ملت دارد، پشت جبهه، در خود جبهه و شما بازوان قدرتمند این جامعه هستید... و ایران هم که هستید به خدمت این جامعه باشید. جامعۀ ما احتیاج به جوانها دارد و خدمت جوانها. اسلام امروز احتیاج دارد به اینکه این جوانها که در اینجا هستند و زورمند هستند، قدرتمند هستند و قدرت روحى هم دارند، اینها همه کوشش کنند تا این کشور از شرّ مفسدین نجات پیدا کند. خداوند همه شما را موفق و مؤید و منصور کند و براى ما نگه دارد شما را».( همان؛ ج 16، ص 81 ـ 82.)
قطعا نوجوان ورزشکار ما هیچ جایی را بهتر از مساجد و کانون های انقلاب برای انقلابی شدن و انقلابی ماندن پیدا نمی کند
ورزشکار متعهد هوشیار
امام راحل( ره) بارها ورزشکاران را به هوشیاری در قبال توطئه های دشمنان فرا خواندند، مسجد به عنوان کانون اصلی بیداری و هوشیاری هر محله و شهر چنانچه جوانان پرشور ورزشکار را از دسیسه های دشمنان آگاه سازد در واقع به کادر سازی نیروهای انقلابی دست زده است و از پایه نیروهای ارزشی را تربیت نموده که در آینده بتواند از کیان مقدسات خویش با سلاح قوت و ایمان پاسداری نمایند. امام راحل در این باره می فرمایند:
«در همه قشرهایى که یک احتمالى مى دادند که شاید یک مقاومتى در اینها باشد، به یک وضعى وارد مى شدند و یا آنها را منحرف مى کردند و یا سرکوب مى کردند. قشر شما پهلوانها هم مستثنا نبود، قشر ورزشکارها هم مستثنا نبودند از این، براى اینکه اینها هم یک جمعیت متدین بودند، علاقه مند به اسلام بودند و قدرتمند اینها را هم به یک جورى سرگرم مى کردند، نمى توانستند از اسلام منحرفشان کنند، گوش نمى دادند به حرفشان در آن باب اما منحرف مى کردند از مسائل اصلى. یک بساطى درست مى کردند که سرگرم بشوند به آن بساط و از مسائل اساسى مملکت غفلت بکنند».( همان؛ ج 9، ص 78)
جدا از تمام مسائلى که بیان گردید حضرت امام(س) همیشه نسبت به ورزشکاران ابراز علاقه مى کردند و ایشان را دعا مى فرمودند:
«من وقتى که شما جوانها را مى بینم، ماشاءاللّه جوانهاى برومند و پهلوان، خیلى خوشم مى آید و افتخار مى کنم به اینکه این جوانها علاوه بر برومندى بدنى توجه به دیانت و اسلام دارند».( همان؛ ج 7، ص 541.
نبایدها در ورزش مساجد
با توجه به اینکه ما در این مقاله با دلایل مختلف قرآنی و روایی در صدد پیوند بین مسجد و تربیت بدنی نوجوان و جوان بودیم نباید از نظر دور داشت که قطعا بعضی از موارد نباید در این راستا اتفاق بیفتد زیرا که مسجد، مكانی است برای تمرین و ممارست خلق و خوی و رفتار و كردار پسندیدهی انسانی و محل مناسبی است برای پیاده كردن و عملی ساختن ارزشهای والای اخلاقی و رفتاری در ابعاد گوناگون زندگانی و سكّوی پرواز است به ملكوت،برای فراهم شدن عبادت در مسجد ، به شرایط و عوامل فراوانی نیاز هست كه مكان عبادت، یكی از آن هاست.
عدم هتک قداست مسجد
حال با توجه به اینکه لازم است که پیوندی بین تربیت بدنی و تربیت دینی ( مسجد) صورت گیرد آیا جایز است که این ورزش در فضای مسجد انجام شود؟
پاسخ مراجع بزرگوار بدین صورت است که : خیر چون این کار باعث وهن و هتک حرمت مسجد است جایز نیست.
در این باره حضرت آیت الله خامنه ای مد ظله العالی می فرمایند:
مسجد جاى ورزش و تمرین ورزشى نیست و از کارهایى که با شأن و منزلت مسجد منافات داشته و با جهت وقف مخالفت دارد، باید پرهیز شود.( وب سایت معظم له)
حضرت آیت الله مکارم شیرازی( مد ظله ) نیز بیان می دارند: ورزش براى همگان، مخصوصاً براى جوانان و نوجوانان امر لازمى است؛ ولى مناسب مساجد و حسینیّه ها نیست. لازم است مکان مناسب دیگرى براى آن در نظر گرفته شود.
حضرات آیات سیستانی و صافی( حفظه الله علیهما) به ترتیب بیان می دارند که:
مناسب مسجد نیست. و انجام این امور در مسجد جایز نیست.( وب سایت معظم له)
بنابراین نباید ورزش در محیط مسجد انجام شود و بایستی در محیط کناری یا پیرامونی آن انجام شود.
مانع ذکر الله نشدن
فعالیت بدنی ورزشکار نوجوان و جوان نباید در حین نماز جماعت ادامه پیدا کند و باید مربی در ساعاتی قبل از نماز کلاس را تعطیل و از ورزشکار بخواهد خود را برای اقامه نماز محیا کنند ، زیرا در غیر اینصورت این امر خود مانعی جدی در راستای تحقق وحدت بین تربیت بدنی و دینی نوجوان و جوان به حساب می آید و مصداق جلوگیری از یاد خداست و بنابراین مسجد باید از هرچه که جلوی یاد خدا را می گیرد پیراسته باشد قرآن کریم در این باره می فرماید:
وَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّن مَّنَعَ مَسَاجِدَ اللّهِ أَن یُذْکَرَ فِیهَا اسْمُهُ وَسَعَی فِی خَرَابِهَا أُوْلَـئِکَ مَا کَانَ لَهُمْ أَن یَدْخُلُوهَا إِلاَّ خَآئِفِینَ لهُمْ فِی الدُّنْیَا خِزْیٌ وَلَهُمْ فِی الآخِرَةِ عَذَابٌ عَظِیمٌ
و کیست ستمکارتر از کسانی که از ذکر نام خدا در مساجد او جلوگیری می کنند؟ اینان برایشان روا نیست که در آنها درآیند جز در حال ترس; برای آنان در دنیا ذلّتی در آخرت عذابی بزرگ خواهد بود(بقره/114).
زیرا ادامه فعالیت ورزشی در حین نماز از مصادیق مسلم باز داشتن از یاد خداست.
عدم پخش موسیقی در مسجد
در تعدادی از باشگاه های ورزشی برای تهییج بیشتر جوان و نوجوان از موسیقی استفاده می شود که تاثیر هم دارد اما این تحریک بیرونی بوده و خودجوش و متاثر از روحیات درونی نیست ضمن انکه مضرات روحی نیز در پی دارد مثل عادت به موسیقی و در صورت نشنیدن موسیقی دلخواه بوجود آمدن حالت یاس در ورزشکار، که این امر در جای خود قابل بحث و بررسی است، اما در مورد مسجد اصولا روح مسجد که فضای روحانی و قدسی است با موسیقی برگرفته از فضای مادی و زمینی همخوانی ندارد، و پخش موسیقی نیز به مصداق آیه فوق الذکر در مسجد جایز نیست و خود غفلت از یاد خدا را در پی دارد، البته جایگزین آن برای ایجاد تهییج می تواند جملات حماسی همراه با شور ورزشکار نوجوان و جوان ما باشد ، در برخی ورزش های رزمی بومی شده خودمان بیان اسامی ائمه اطهار، فرستادن صلوات، بیان سرودهای متوالی و هماهنگ ورزشکاران و.. جایگزین خوبی است .
جمع بندی
ما در این نوشته درصدد اثبات این مطلب بودیم که پیوند بین تربیت بدنی و تربیت دینی در مسجد با حفظ حدود و شرایط مسجد امکان پذیر است ، این امر نه تنها منافاتی با قداست مسجد ندارد بلکه اگر در محیط پیرامونی مسجد باشد برکاتی چون پیوند بین روح و جسم ورزشکار نوجوان و جوان، تقویت روحیه سلحشوری، تقویت روحیه دشمن ستیزی و ... را نیز در پی دارد، اما در این بین باید توجه شود که ورزش که خود هدف نیست و ابزاری فرهنگی برای رسیدن به مقاصد عالیه است مانع از ذکر خدا نشود و خود در مسیر دوری نوجوان و جوان از یاد الهی قرار نگیرد.
پایان پیام/
نظر شما