آموزش باورهاي ديني اولين گام براي مقابله با اعتياد

خبرگزاری شبستان:یک روانشناس معتقد است، كمبود برنامه‌هاي فرهنگي و عدم كارآيي آموزش‌ها در زمينه ارتقاي فرهنگ ديني و مذهبي بويژه از دوران كودكي، معضل گرايش افراد به اعتياد را در جامعه افزايش مي‌دهد و براي پيشگيري از اين معضل بايد باورهاي ديني را تقويت كرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان،صديقه محبي، روانشناس و استاد دانشگاه شهيد بهشتي با اشاره به تاثیر باورهای دینی در مقابله با اعتیاد گفت : براي اجتماعي كردن مبارزه با مواد مخدر نخست بايد بر روي اعتقادات ديني و مذهبي مردم از طريق آموزش درست و اساسي سرمايه‌گذاري كرد، ضروريست در مهدكودك‌ها، مدارس، دانشگاه‌ها، فضاهاي فرهنگي و غيره كه بيشتر كودكان، نوجوانان و جوانان با اين مكان‌ها سر و كار دارند، برنامه‌هايي در اين جهت طراحي و آموزش داده شود زيرا تقويت و يادگيري اصول مذهبي، افراد را از گرايش به مصرف مواد مخدر صنعتي و روانگردان‌ها مصون نگه مي‌دارد.

وي با بيان اينكه استفاده از ظرفيت روحانيون و مبلغان ديني از راهكارهاي مهم در پيشگيري و مبارزه با مواد مخدر است، اظهار کرد: آنان مي‌توانند از طريق آگاهي و متقاعدسازي افراد نقش موثري در پيشگيري از افزايش تعداد معتادان در جامعه داشته باشند.

محبي، آسيب‌هاي رواني مصرف مواد مخدر صنعتي و روانگردان‌ها را بيش از عوارض جسمي دانست و ادامه داد: در واقع پرورش باورهاي ديني و مذهبي در كودكان و نوجوانان و اولويت دادن به ارزش‌هاي اجتماعي به جاي ارزش‌هاي فردي مهمترين راهكار اجتماعي كردن مبارزه با مواد مخدر است كه وزير كشور و دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر نيز در تحقق اين رويكرد، تقويت مذهب را مهمترين اصل قرار داده‌اند.

اين استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به اينكه مصرف مواد مخدر صنعتي و روانگردان‌ها از سوي نوجوانان و جوانان با نوع روابط والدين رابطه مستقيم دارد، گفت: والديني كه فرزندان خود را با اصول مذهبي و ديني آشنا كرده، آنان را در تقويت اين اصول تشويق كرده و امكان رشد تدريجي و استقلال را در آنها فراهم مي‌كنند، نسبت به ساير والدين، كمتر فرزندانشان در برابر خطر گرايش به اعتياد قرار مي‌گيرند.

محبي افزود: بي بندوباري، عدم پايبندي به اعتقادات مذهبي ، بي توجهي به فرزندان، رفتارهاي اقتدارآميز و خصمانه از سوي والدين، زمينه را براي روي آوردن فرزندان به مصرف مواد مخدر صنعتي و روانگردان‌ها فراهم مي‌كند.

وي با بيان اينكه تلاش براي رهايي از تنش‌ها و فشارهاي رواني زندگي از مهمترين علل نوجوانان به سمت مصرف مواد مخدر است، اظهار داشت: اگر مصرف مواد مخدر براي گريز از وظايف و تعهدات دوران نوجواني، عدم برخورد با فشارها و عدم كسب‌هاي مهارت‌ها باشد، همين عوامل نيز مانع پديد آمدن توانايي‌هاي لازم در نوجوانان معتاد در مواجهه با مسايل دوران بزرگسالي خواهد شد.

اين روانشناس با تاكيد بر اينكه سلامت معنوي در مقابله با اعتياد بسيار موثر است، تصريح كرد: تقويت باورهاي ديني در سطوح مختلفي مي‌تواند مانع از مصرف مواد مخدر باشد، اولين تاثير آن شامل فعاليت‌هاي پيشگيرانه است كه مي‌تواند براي تحريم شروع مواد مخدر بكار گرفته شود و مي تواند در برگيرنده آموزش مستقيم مردم درباره منع مصرف اين مواد و هدفمندكردن زندگي باشد كه در اين صورت مصرف مواد عملي پسنديده نيست.

محبي ادامه داد: تاثير ديگر تقويت باورهاي ديني در مقابله با اعتياد شامل برنامه‌هايي است كه براي كمك به افراد معتاد به منظور ترك و پرهيز از بازگشت مجدد آنان فراهم مي‌شود.

وي با بيان اينكه شواهد علمي و تجربي ثابت كرده باوردهاي ديني نه تنها بيمارهاي رواني را شفا مي‌بخشد، بلكه در تسكين دردهاي جسمي نيز مفيد است، اضافه كرد: افراد متدين كمتر از ساير افراد به اعتياد، مصرف الكل، خودكشي و ساير آسيب‌ها روي مي‌آورند.

محبي خاطرنشان كرد: مشاهدات عيني در جامعه نشان مي‌دهد كه نقش مذهب در بسياري از خانواده‌ها به دلايل مختلف از جمله دغدغه‌هاي زياد زندگي و فشارهاي اقتصادي، كمرنگ شده و فرزندان نيز به تبعيت از والدين خود توجه چنداني به مسايل ديني و مذهبي نمي‌كنند كه اين مهمترين عامل در افزايش اعتياد است.

به گفته وي، اعتياد ريشه همه اعتقادات و باورها را مي‌سوزاند، دست‌اندكاران مبارزه با مواد مخدر توجه داشته باشند كه هر قدر پايه‌هاي اين اعتقادات سست شود، مصرف مواد مخدر صنعتي، روانگردان‌ها و الكل نيز افزايش مي‌يابد، باز كردن گره اصلي اجتماعي كردن مبارزه با مواد مخدر، تقويت باورهاي ديني است.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 422317

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha