بین پوپولیسم صادقانه و ریاکارانه تفاوت است

خبرگزاری شبستان: بین پوپولیسم صادقانه و ریاکارانه تفاوت هایی وجود دارد یک زمان کسی فکر می کند، مردم توده بی شکل هستند اما یک وقت کسی وانمود می کند که مردم گرا است در حقیقت قسم دوم پوپولیسم ریاکارانه است.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، عماد افروغ، استاد دانشگاه و جامعه شناس در مراسم رونمایی از کتاب "پوپولیسم" با انتقاد به سخنان پرویز امینی، تحلیلگر سیاسی گفت: اگر قرار است برخورد شکلی با پوپولیسم نکنیم برخورد محتوایی چه معنایی دارد؛ پوپولیسم یعنی برخورد توده وار و بی شکل با مردم و اینکه توجه نکنیم مردم به رغم وجه انسجامی که دارند، تفکیک نیز دارند.

 

وی ادامه داد: آقای امینی در سخنان خود اشاره کرد که در جهان بینی لیبرال، دولت شر ضروری است که به نظر من در مارکس نیز دولت با این تلقی شر ضروری است و مارکس نیز نگاه خوبی به هر حال به دولت ندارد، در جای دیگری استاد امینی در سخنان خود بیان کرد اگر نگاه غیر اصیل به دولت داشته باشیم راه نجات پیدا می کنیم و اگر این قدرت اصیل نباشد این مسئله مهارشدنی است اما در جای دیگر بیان می کنند ما حکومت را امری حقیق می دانیم، در حقیقت چطور این دو مسئله اعتقادی و حقیقی را می توان در سخنان وی جمع کرد و چه کسی گفته است در اسلام قدرت، حقیقی و غایت است بلکه در اسلام ولایت نیز یک امر اعتباری بوده و حکومت وسیله است.

 

وی بیان کرد: پوپولیسم از یک منظر به معنای بی توجهی به تفاوت ها و تخصص ها و عقلانیت در امور است و اینکه دیگران را به حساب نیاورد و تنها خود را تصمیم گیرنده دانست؛ این مفهوم پوپولیسم است که هر جایی چه در شرق و چه در غرب باشد اتفاق می افتد و اتفاقا همان لیبرالیسم مفرد زمینه را برای پوپولیسم فراهم می کند.

 

این جامعه شناس تصریح کرد: بین پوپولیسم صادقانه و ریاکارانه تفاوت هایی وجود دارد یک زمان کسی فکر می کند، مردم توده بی شکل هستند اما یک وقت کسی وانمود می کند که مردم گرا است در حقیقت قسم دوم پوپولیسم ریاکارانه است که باید از آن به ماکیاولیسم یاد کرد.

 

وی ابراز کرد: پوپولیسم تلاش می کند همیشه یک غیر بسازد هر چند ریشه های مستحکمی نداشته باشد در واقع هر جا غیری درست شد که از طریق آن غیر خود را اثبات کردند و آن را سر بزنگاه انتخاباتی از کشو درآوردند این پوپولیسم است.

 

افروغ با اشاره به اینکه بنابراین نسبتی میان پوپولیسم و غیری سازی های کاذب وجود دارد، عنوان کرد: نکته دیگر آنکه اگر مقداری از این پوپولیسم جاری و مصطلح دور شویم و مردم را به ماهو مخاطب قرار دهیم اتفاقا خوب است و از جنس خطاب قرار دادن انبیا است که وقتی مردم را خطاب قرار می دادند ثروتمند و فقیر، کوچک و بزرگ و ... همه در کلمه انسان خطاب قرار می گرفتند.

 

وی بیان کرد: انسان ها یک نیاز اولیه دارند که باید برآورده شود همان پیامبر (ص) وقتی می خواهد زمام حکومت را به دست کسی بدهد به هر فردی نمی دهد و این همان عقلانیت و توجه به نخبگی است.

 

این نویسنده و استاد دانشگاه با بیان اینکه یک سری عوامل مستعد پوپولیسم است، خاطرنشان کرد: وقتی پیوندهای عاطفی میان انسان ها از بین رود زمینه برای پوپولیسم فراهم می شود. از سوی دیگر تفکر مبنی گرایانه و کاریزماتیک در تاریخ ما سابقه داشته و شاهان را ذریه خدا می دانستند.

 

وی در پایان سخنان خود یادآور شد: این مبنی گرایی در هر جایی باشد یعنی زمینه برای ظهور و بروز پوپولیسم در حال فراهم شدن است.

 

شایان ذکر است، در ادامه این نشست پرویز امینی بخش عمده ای از ادعاهای وارد شده از سوی عماد افروغ را به خود وارد ندانسته و مردود اعلام کرد؛ همچنین در پایان این نشست از کتاب پوپولیسم نوشته عبدالوهاب فراتی رونمایی شد.

 

پایان پیام/

 

 

 

 

 

کد خبر 422703

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha