به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از مازندران، عیسی محمدی فیروزجائی، مدرس دانشگاه در دوره آموزشی شیوه های حفظ مخاطبان کتابخانه مساجد که در کانون تخصصی کتابخانه فرهنگی و هنری شهید شفیعی قائمشهر برگزار شد، گفت: كتابخانه يك سازمان ارگانيك پويا، متغير و روبه رشد است؛ چرخه فعاليت به همراه انسجام و دوام دارد.
وي با بيان اينكه كتابخانه براي پاسخ به نيازهايي از جوامع بشري تشكيل شده است، اظهار كرد: جايگاه كتابداران نقش ارتباطي است.
فيروزجائي با بيان اينكه كتابخانه بايد با جامعه پيوند بخورد، ادامه داد: كتابدار بايد با برقراري پيوند و ارتباط مستمر با مخاطبان، درصدد حفظ اين ارتباط باشند.
وي مهمترين اصل هر سازماني را برآورده كردن نياز عضو يا مشتري دانست و گفت: تبليغات، تجربه قبلي و تجربه نزديكان از عوامل اثرگذار بر رفتار مراجعه كنندگان به كتابخانه است.
فيروزجائي با بيان اينكه در حفظ مخاطب كتابخانه هاي مساجد بايد موانع رقابتي را بشناسيم و در خدمت خود بگيريم، اظهار كرد: برخورداري از اينترنت، شبكه هاي مجازي و تلويزيون موجب جذب و حفظ مخاطب مي شود.
وي، حلقه مفقوده سيستم آموزشي را عدم توجه به خلاقيت دانست و بيان كرد: كتابخانه يك نهاد اجتماعي است كه بايد جامعه مدافع آن باشد.
فيروزجائي، يكي از عوامل جذب مخاطب كتابخانه هاي مساجد را ايجاد نگرش مثبت اعلام كرد و گفت: اگر نگرش جامعه مثبت شود اقبال عمومي به اينگونه كتابخانه ها نيز محقق مي شود.
وي با بيان اينكه وفاداري مخاطبين و نگرش مثبت رمز بقاي كتابخانه ها هستند، افزود: درك نيازهاي مشتريان يكي از مولفه هاي بازاريابي است.
به گزارش شبستان، 250كتابداركتابخانه هاي كانون هاي فرهنگي و هنري مساجد مازندران با حضور در اين دوره آموزشي و طرح تجربيات و ايده هاي خود در مقوله كتابداري و شيوه هاي نگهداري مخاطب در اين كتابخانه ها به بحث و تبادل نظر پرداختند.
پايان پيام/
نظر شما