به گزارش خبرگزاری شبستان، درباره مختصری از تاریخچه آیین ضاله بابی باید،گفت:آئین بیانی و یا آیین بابی به فرقه ای مذهبیای گفته میشود که از سال ۱۲۵۹ قمری به رهبری علیمحمد باب و با حمایت جمعی از پیروان شیخیه در ایران پدید امد. این جنبش در ادامه و پس از ایجاد شورش و ترور در چند شهر کشور و اعدام علی محمد باب به عثمانی تبعید شد و توسط جانشین وی صبح ازل ادامه یافت .اما جانشین صبح ازل ( حسینعلی نوری) خود را من یظهره الله که باب بشارت داده بود دانسته و بهائیت را بنیان گذارد. نزاع روز افزون بین دو گروه موجب تبعید صبح ازل و بابیان به قبرس حسینعلی نوری و اطرافیان را به عکا تبعید کرد.پس از مرگ صبح ازل وی میرزا یحیی دولت آبادی را به جانشینی برگزید و وی نیز همه سران بابی را به تشیع بازگرداند. بدین ترتیب از میان بابی ها جز چند هزار تن باقی نمانده است.
علی محمد باب در ابتدا ادعای باب بودن و سپس ادعای امام زمان بودن داشت و پس از چندی ادعای پیامبری و کرد و سخنانی گفت که بی شباهت به ادعای الوهیت نیست.ریشه دیدگاههای او را در برخی عقاید صوفیه ، نقطویه و شیخیه دانسته اند که مسبوق به سابقه نیز بوده است و...
ازویژگی کتاب «شیخیه و بابیه در ایران» این است که این اثر تحقیقی و تاریخی، بهرهگیری از اسناد و منابع منتشر نشده است که بر جذابیت آن افزوده است. برخی از مطالب این کتاب برای اولین بار است که به چاپ میرسد. برای مثال، مندرجات فصل 1 و 11 (شیخ احمد احسایی و طاهرۀ قرهالعین)، از جمله مطالبی است که کمتر در کتب دیگر به این گستردگی و تفصیل به آنها پرداخته شده است.
البته باید گفت:با توجه به اینکه فرقههای شیخیه و بابیه، مقدمه تشکیل فرقه بهائیت به شمار میروند، از این دو فرقه بیشتر در کتب مربوط به نقد و رد بهائیت سخن رفته و کتابی جامع در این خصوص، کمتر به چاپ رسیده، اما به نظر میرسد این نقیصه در کتاب حاضر، جبران شده و به طور مستقل به چگونگی پیدایش فرقههای شیخیه و بابیه پرداخته شده است.
همچنین بعد از فصل دوازدهم و در پایان کتاب، تعداد 56 قطعه عکس و سند به چاپ رسیده که از آن میان میتوان به عکس و دستخط شیخاحمد احسایی، سیدکاظم رشتی، سیدعلیمحمد باب، طاهره قرهالعین و عکس خانۀ قرهالعین در قزوین، صحرای بدشت، باغ ایلخانی (محل قتل قرهالعین) و محل ضربت خوردن شهید ثالث توسط بابیان، اشاره کرد.
این کتاب که در 551 صفحه تنظیم شده، دارای 12 فصل است: 1- شیخ احمد احسایی، 2- شهید ثالث (ره)، 3- سیدکاظم رشتی،4- شیخیه بعد از سیدکاظم، 5- سیدعلیمحمد باب، 6- آثار و احکام باب، 7- شورش قلعۀ طبرسی، 8- فتنۀ دارابی، 9- شورش بابیان در زنجان، 10-قتل عام بابیان، 11- طاهره قرهالعین، 12- بابیان پس از باب.
چاپ دوم کتاب «شیخیه و بابیه در ایران» از سوی انتشارات نگاه عرضه شده و در کلیۀ کتابفروشیها در دسترس دوستداران کتاب است.
پایان پیام/
نظر شما