خبرگزاري شبستان-مازندران؛ نظريه وحدت حوزه و دانشگاه از یادگارهای ارزشمند و برکات وجودی بنيانگذار كبير انقلاب اسلامي ايران است. كه باعث پیشرفت های علمی توام با پیشرفت تقوا و رعایت اخلاق در جامعه اسلامي شده و می شود.
به مناسبت سالروز وحدت حوزه و دانشگاه، خبرنگار خبرگزاري شبستان در ساري امروز(27آذر) در گفتگو با حجت الاسلام مهدی خوبانی، معاون تهذیب و تبلیغ حوزه علمیه مازندران به بیان اهداف و لزوم توجه به پیوند حوزه و دانشگاه پرداخته است.
شبستان؛ به نظر شما حوزه و علماي دين در بحث توليد علم چه نقشي دارند؟
در گام اول بايد جايگاه علم در علوم انساني بررسي كنيم از آن جهت كه خالق ما خداوند متعال است و خدا به مصالح و مفاسد انسان آگاهي دارد و دستورات دين اسلام براساس سعادت بشريت است. لذا پيامبران را فرستاد تا دستورات دين اعم از اعتقادي، رفتاري، عاطفي و... را به مردم ابلاغ نمايند. انسان هايي مي توانند علوم الهي را ياد بگيرند كه زبان و معارف قرآن كريم و اهل بيت(عليهم السلام) را يادبگيرند و بتوانند اين معارف را به صورت يك شاخص رفتاري درآورند و توليد علم كنند. حوزه مي تواند در مباحث مختلفي نظير اصولي، اخلاقي، تربيتي و روانشناختي توليد علم داشته باشد. شاخص مهمي را در علوم انساني از نگاه ديني داريم كه مورد پردازش قرار نگرفته است. بطور مثال متخصصان حوزه اين توانايي و استعداد را دارد كه در زمينه سبك زندگي ديني كه مدنظر مقام معظم رهبري است، با استخراج و آماده سازی توليد علم كند. حوزه از قوت علمي برخوردار است و اساس كار حوزه تحقيق و پژوهش است؛ علماي دين از صدراسلام تا كنون در زمينه توليد علم نقش مهمي را ايفا كردند. حوزه هاي علميه زمينه مساعدي براي توليد علم دارند.
شبستان: حوزه و دانشگاه در تحول علوم انساني چه وظايفي دارند؟
خداوند متعال تمامي بندگانش را به حيات طيبه دعوت مي فرمايد و اين بشارت پروردگار بلند مرتبه با داشتن دوبال علم و تقوا محقق مي شود. دانشگاه به مانند حوزه يك مركز توليد علم معنوي است و بايد فرآيند تحول علوم انساني به گونه اي در اين دو مركز علمي طي شود كه خروجي آنها افرادي فرهيخته باشند. وظیفه حوزه، ساختار سازی و تولید فکر دینی است و وظیفه دانشگاه تولید و توسعه علم و پاسخگویی به نیازهای مادی است. انسان يك موجود دوبعدي است و نگرش در دانشگاه و حوزه بايد انسان سازشناسي، خداشناسي و هستي شناسي باشد و اساتيدي كه در دانشگاه ها فيزيك، شيمي، زيست و پزشكي درس مي دهند بايدبا نگاه توحيدي باشد و حوزويان نيز فقه را با نگاه توحيدي بخوانند. تعامل و دوستي دانشگاه و حوزه كه وحدت را درپي دارد به معناي حرکت پابهپای علم و دین، موجب گام برداشتن در راستاي توليد علم با نگاه توحيدي مي شود.
شبستان: به نظر شما چه مقدار اهداف و آرمان هاي امام خميني(رحمت الله عليه) درخصوص وحدت حوزه و دانشگاه محقق شده است؟
بايد ديد چرا حضرت امام امام خميني(رحمت الله عليه) اين نظريه را مطرح كردند. در زمان قبل از پيروزي انقلاب اسلامي ايران در دانشگاه هاي اين مرز و بوم كه شكل گرفت، تفكر غربي حاكم بوده است و موسسين دانشگاه هاي آن زمان افرادي با تفكرات غربي بودند. دانشگاه ها در جامعه اسلامي به عنوان مراكز مهم اسلامي كه نبض جامعه را در دست دارند نبايد تفكرات و ساختار غربي داشته باشند. در زمان طاغوت حوزويان، دانشگاه را جزء مظاهر غرب و بیدینی و در مقابل دانشگاه نیز حوزه را یک مجموعه عقب مانده، عامل بدبختي اسلام و به مانند رنسانس مسيحيت قرون وسطي میدانست. امام خمینی(رحمت الله عليه) نظريه جدیدی را مستقر کرد و با قرار دادن شهيدان مفتح، بهشتي و مطهري بر كرسي دانشگاه نشان دادند که حوزه و دانشگاه بدون تعامل با یکدیگر نمي توانند، توليد علم و عالم با نگاه توحيدي داشته باشند. بحمدالله بعد از پيروزي انقلاب اسلامي تاكنون نتايج مثبتي از وحدت حوزه و دانشگاه حاصل شده است كه پديد آمدن نگاه توحيدي در دانشگاه ها بين 50تا60درصد در جامعه امروزي بسيار ارزشمند است. بايد رايزني شود تا دانشگاه و حوزه در زمينه هاي مختلف علمي و مهارتي ياري رسان يكديگر باشند و وحدت نسبي ايجاد شود.
شبستان: چطور مي توان دانشجويي آراسته به علم، اخلاق و ايمان داشت؟
آراسته شدن دانشجويان به علم و ايمان يك فرآيندي را مي طلبد و اگر بخواهيم در حوزه و دانشگاه يك دانشجو و طلبه فرهيخته داشته باشيم نيازمند يكسري مباحث مقدماتي است. بايد ديد نگرش اساتيد و رياست دانشگاه به عنوان مغز دانشگاه نسبت به انسان چيست. فضاي دانشگاه، كارگران خدماتي، اساتيد، و...در شخصيت انسان اثرگذارند. و نقش الگويي اساتيد بر دانشجويان نسبت به سايرين پررنگ تر است و چه بخواهند يا نخواهند اثرگذار هستند. يك استاد كه وارد كلاس مي شود صرف درس دادن نيست بلكه دانشجويان از رفتار و پوشش استاد نيز الگو مي گيرند. از آنجايي كه فطرت انسان الگو پذير است، دانشگاه و حوزه بايد مباحث رشد انسان را جامع ببينند و اگر استاد تك محور باشد، دانشجو و طلبه كه فرغ التحصيل مي شود جامع نيست. براي زينت دانشجويان به علم و اخلاق و ايمان بايد در ساختارهاي علمي و تربيتي تجديد نظر شود.
پايان پيام/
نظر شما