توجیهات اجتماعی مجوز تصرف موقوفه نیست/قانون وقف جامع تر شود

خبرگزاری شبستان: مدیرکل دادگستری گیلان توجیهات اجتماعی و خیرخواهانه را از نقاط ضعف حوزه وقف دانست و گفت: با این توجیه که بهره‌بردار از زمین وقفی، فقیر و نیازمند است، نمی‌شود موقوفه را تصرف کرد.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، احمد سیاوش پور، مدیرکل دادگستری گیلان در همایش استانی یاوران وقف که صبح امروز ( 29 آذر) در بقعه متبرکه خواهر امام (س) رشت برگزار شد با بیان اینکه راه‌های رسیدن به سعادت و رستگاری زیاد است، گفت: واقفان افرادی باهوش و زیرک هستند که با انتخاب راه میانبری به نام وقف زودتر از دیگران به سعادت و رستگاری می‌رسند.

 وی وقف را انتخاب افراد با درک و بینش بالا دانست و گفت: امروز بیش از گذشته به سنت وقف در جامعه نیازمندیم.

مدیرکل دادگستری گیلان اضافه کرد: در جامعه اسلامی ما باید کار خیر بیشتر رواج داشته باشد، از جامعه اسلامی انتظار می‌رود که انسان‌های که در آن زندگی می‌کنند، بیشتر به سمت کار خیر حرکت کنند.

 وی اذعان داشت: وقف در قانون مدنی حبس عین مال و تسبیل منفعت آن تعریف شده است و منفعت مال وقف شده نیز باید در راهی که واقف تعیین کرده هزینه شود.

وقف در اسلام تقریری است

سیاوش‌پور با اشاره به وجود وقف در ادیان دیگر، اظهار کرد: وقف در اسلام امضایی و تقریری بوده و تاسیسی نیست. در بسیاری از کشورهای خارجی با ادیان مختلف، نهادهای خیریه و سازمان‌های عام‌المنفعه وجود دارد.

وی با بیان اینکه وقف در اسلام ویژگی و جایگاهی خاص دارد، گفت: از گذشته وقف‌های بزرگ با گستره فراوان در جوامع اسلامی رواج داشته است.

رژیم پهلوی آغازگر تجاور به موقوفات بود

مدیرکل دادگستری گیلان در خصوص پیشینه وقف در ایران نیز گفت: در اواخر دوران رضا شاه و اردیبهشت 1320 قانونی تصویب شد که زمینه دست‌درازی و تجاور به موقوفات را فراهم کرد.

وی اعلام کرد: این قانون مجوزی برای نقل و انتقال اموال وقفی و ابطال استناد موقوفات شد که در نتیجه آن موقوفات بسیاری تصرف شد.

سیاوش‌پور ادامه داد: بعد از انقلاب و در سال 1358 قانون جدید وقف تصویب شد که تا 1365 به قوت خود باقی بود و در همین سال نیز سازمان اوقاف تاسیس شد.

وی یادآور شد: با وجود مفید و کامل بودن قانون وقف مصوب سال 1365، این قانون هم از جامعیت کامل برخوردار نیست و بعد از انقلاب و تصویب این قانون نیز موضوعاتی برای حوزه وقف پدید آمد.

مدیرکل دادگستری گیلان تاکید کرد: قانون‌گذار باید با توجه به پیشنهادات سازمان اوقاف و واقفان قانونی جامع‌تر تصویب کند.

وی با اشاره به اختلافات بین اراضی وقفی و سازمان منابع طبیعی، گفت: 90 درصد اراضی ملی به نفع دولت ثبت شده است و لازم است بین سازمان‌های اوقاف، منابع طبیعی و جهاد کشاورزی توافقاتی صورت گرفته و طی نشست‌های مشترک مشکلات حوزه وقف حل شود.

سیاوش‌پور، رواج موقوفه‌خواری و زمین‌خواری با توجیهات اجتماعی و خیرخواهانه را از نقاط ضعف حوزه وقف دانست و  گفت:  کسی نمی‌تواند مجوز عمل کردن برخلاف نیت واقف را بدهد و با این توجیه که بهره بردار از زمین وقفی، فقیر و نیازمند است نمی‌شود موقوفه را تصرف کرد.

وی تصریح کرد: بخشی از آسیب‌ها متوجه امین و متولی موقوفه و بخشی دیگر نیز متوجه سازمان اوقاف بوده که طی سال‌های تصرف موقوفات باید عمل می‌کردند.

مدیرکل دادگستری گیلان، خدشه‌دار شدن برخی از اسناد وقفی را از دیگر آسیب‌های متوجه حوزه وقف و موقوفات اعلام و اظهارکرد: برخی اسناد وقفی خوب نگهداری و حفظ نشده و در طول تاریخ مورد خدشه قرار گرفته و ناپدید شده است.

فرهنگ اعتماد به نوع استفاده از وقف تقویت شود

وی در بخشی دیگر از سخنان خود افزود: یکی از ضروریات جامعه امروز تقویت فرهنگ اعتماد به نوع استفاده از وقف است.

سیاوش‌پور افزود: از دغدغه‌های جامعه، کاهش تعداد و وسعت موقوفات است.

مدیرکل دادگستری گیلان خاطرنشان کرد: اگر مردم اعتماد کنند که وقف در مسیر صحیح خودش استفاده می‌شود و طبق نیت واقف بیش از مقدار کنونی وقف صورت می‌گیرد و نیاز به کار فرهنگ‌سازی و اعتماد دارد.

این مراسم با تقدیر از متولیان و واقفان سالجاری استان گیلان به پایان رسید.

گفتنی است، همزمان با این مراسم نمایشگاه عملکرد یکساله اوقاف گیلان در سالن همایش بقعه خواهر امام(س) رشت به مدت یک هفته گشایش یافت.

پایان پیام/

کد خبر 425636

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha