حجت الاسلام محمد رضایی در گفت و گو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان با بیان اینکه یکی از اهداف مهم رسالت پیامبر(ص) اجرای مکارم اخلاق در جامعه بود، گفت: هدف اصلی پیامبر(ص) این بود که براساس دین خاتم جامعه ای را ایجاد کند که سرمایه اجتماعی جامعه توسعه اخلاق باشد.
وی بااشاره به پیشرفت اخلاق در سرآمد پیشرفت انسان در صدر اهداف پیامبر(ص)، خاطرنشان کرد: پیامبر(ص) درصدد بود تا اخلاق مبنای حرکت های انسانی شود. چرا که معتقد بودند که در زیر سایه اخلاق نیز پیشرفت های دیگر روی می دهد و اگر اخلاق سرآمد باشد ابعاد دیگر زندگی انسانی می شود.
حجت الاسلام رضایی اظهارداشت: پیامبر(ص) تصمیم داشت جامعه انسانی را از جاهلیت هایی که گرفتار مردم بود به عقلانیت، عبودیت و اخلاق برساند تا آرمان شهر موعود محقق شود، بر این اساس یک نگرانی عمده در زمان رحلت داشتند و آن بد فهمیده شدن خاتمیت بود.
این پژوهشگر مهدوی ادامه داد: بدفهمی خاتمیت به این معنا بود که انسان ها به همین که دین و کتاب باشد، راضی باشند و ضرورت راهبر و مدیر جامعه را نادیده بگیرند. چراکه پیامبر(ص) در ابتدای رسالت خود طرحی داد که مبنایش قرآن به عنوان نرم افزار و امامت به عنوان رهبری جامعه بود.
وی با بیان اینکه خاتمیت به معنای انقطاع راهبری معصومانه نبود، تصریح کرد: دین خاتم نیاز به راهبری معصوم برای گسترش و تعمیق دارد و برای عملیاتی شدن دین خاتم مسلمانان باید به جای درجا یا عقب رفتن، رو به جلو حرکت کنند و تنها مسیری که رو به آینده می رود، حرکت در مسیر انسان کامل است.
حجت الاسلام رضایی بااشاره به ادعیه مهدوی، گفت: در این ادعیه متوجه می شویم که رحلت پیامبر(ص) ملازم با غیبت امام زمان(ع) است و در حقیقت بنیان غیبت امام عصر(ع) در رحلت پیامبر(ص) است. چون با رحلت پیامبر(ص) خاتمیت بد معنا شد و هر کسی که رنگ دین و مکارم اخلاق را گرفت، نیاز به راهبر معصوم را از دست داد و به ورطه خودکارشناسی گری در هر حوزه ای افتاد که نتیجه اش بعد از هزاران سال پراکندگی جهان اسلام شد.
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه هدف پیامبر(ص) رسیدن به مدینه فاضله مهدویت که تمام و کمال همان پیامبر(ص) است، بود، اظهارداشت: با این تفاوت که پیامبر(ص) دین خاتم را آورد و امام عصر(ع) دین خاتم را عملیاتی می کند اما این فاصله با معبر امامت قابل گذر است و شرط گذشت از این معبر مکارم اخلاق زیر سایه رهبری امامان معصوم است که باید تمرین کنیم تا نهادینه شود.
وی با اشاره به روایتی از امام باقر(ع) در این زمینه، گفت: عده ای نزد امام باقر(ع) رسیدند و گفتند که ما شیعه شما هستیم، امام فرمودند: در زمان پیامبر(ص) رسمی بود که هر کس درمانده می شد، پیش دوستش می رفت و دست در جیب او می کرد و به اندازه نیازش بر می داشت و هر وقت که می توانست قرض خود را برمی گرداند. آیا شما به این مرز رسیدید که در زیر سایه اهداف پیامبر(ص) نیازهای انسانی خود را برآورده کنید، گفتند نه ما هنوز نرسیدیم امام فرمودند: تا به آن مرحله نرسیدید، ادعای تشیع نکنید.
حجت الاسلام رضایی با اشاره به ایرانیانی که به پیاده روی اربعین می روند، اظهارداشت: متاسفانه در این پیاده روی شیعه ایرانی بیشتر نظاره گر اخلاق و رفتار شیعه غیر ایرانی است. بنابراین انتظار می رود در ایام شهادت امام رضا(ع) که این پیاده روی در مقیاس کمتر صورت می گیرد، مکارم اخلاق و فضائل معنوی و دینی بین مجاور و زائر به گونه ای تعریف شود که به گوش تمام جهانیان برسد.
این پژوهشگر مهدوی ادامه داد: لازم است تا مجاور که بیشترین بهره مندی را از امام دارد، بیشترین فرصت را برای زائر بیافریند و زائر نیز در گسترش و توسعه این فرهنگ و بهره مندی تلاش کافی را داشته باشد؛ چرا که متاسفانه شهرهای مذهبی در ایران در برپایی مراسم هایی مانند پیاده روی اربعین فاصله فرهنگی دارند که ریشه در ضعف برنامه ریزی نهادها، رسانه ها و مردم دارد.
وی با بیان اینکه ایرانی نتوانسته بازتاب حضور زائران را در ایام شهادت امام رضا(ع) به جهان داشته باشد، خاطرنشان کرد: اگر ما ادعای دین داری و صدور انقلاب را داریم، باید قبول داشته باشیم که از خیلی از واقعیت های جهان اسلام نیز فاصله داریم و نتوانستیم از مراسم جهانی اربعین الگو بگیریم.
حجت الاسلام رضایی گفت: یکی از جهات غربت امام رضا(ع) این است که کسانی که در گرد امام رضا(ع) زندگی می کنند، افتخارشان این است که میزبان امام هستند، درحالی که میزبان وقتی معنا می یابد که در اخلاق و فرهنگ رضوی اسوه باشیم. به طوری که در هر جای جهان حامل اخلاق رضوی باشیم که اگر اینگونه باشد، رضای امام رضا(ع) است و اگر نباشد امام غریب الغربا می شود.
این پژوهشگر مهدوی ادامه داد: رضا بودن امام نشان از خلق و فرهنگ و معارف رضوی دارد و غریب الغربا بودن به این معناست که کمترین نشان ها را از امام داشته باشد. پس لازم است که از فرهنگ اربعین در ایام شهادت امام رضا(ع) الگوبرداری کنیم.
وی بااشاره به زیارت امام رضا(ع) در این ایام، گفت: کسانی که ادعای مجاورت امام رضا(ع) را دارند باید در تمام جهات فرهنگ رضوی متعالی باشند تا با فرهنگ متعالی رضوی زمینه سازی ظهور کنند.
پایان پیام/
نظر شما