توسعه وقف مستلزم تطبیق کارکرد آن با نیاز جامعه/ سیطره وقف تنها در حوزه اقتصادی نیست

خبرگزاری شبستان: وقف یک سنت دیرپای اسلامی و از راهکارهای اقتصادی اسلامی برای ترویج عدالت اجتماعی در جامعه بوده و تبلیغ آن نیازمند بکارگیری روش‌های حرفه‌ای و هنرمندانه در حوزه رسانه است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، وقف به عنوان يك فرهنگ متعالی در زمره عالی‌ترين مفاهيم الهی و نتيجه والاترين ارزش‌هايست كه يک انسان متعهد می‌تواند به آن عمل کند. اين مقوله‌ی اثرگذار و حركت آفرين قادراست تا فضای جامعه را به صورت گسترده تحت تاثير قرار دهد و بركات سرشاری برای آن به همراه داشته باشد. حقيقت امر آن است كه اگر آثار وقف به خوبی برای مردم معرفی شود و به قالب‌های كليشه‌ای و بيان‌های ژورناليستی محدود نشود، بيشترين و بهترين نتايج را به همراه خواهد داشت.

فرهنگ وقف مانند ساير موضوعات فرهنگی، دینی، اجتماعی و اقتصادی برای وارد شدن به قلمرو هنجاری جامعه و تبديل شدن به فرهنگی فراگير، نيازمند تشريح، تبليغ، بسترسازی، تمهيد مقدمات و شرايط اجرايی مناسب و متناسب است. رسانه‌های جمعی به صورت عموم و صدا و سيما به صورت خاص به عنوان مهمترين كانال‌های فرهنگ ساز، كه هدايت‌گری روند كلی فرهنگ جامعه را بر عهده دارند، در اين زمينه نقش تعيين كننده‌ای ايفا می‌کنند.

محسن نصر پور، مدیرکل صدا و سیمای مرکز گیلان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با تاکید بر لزوم فرهنگ‌سازی برای احیاء و ترویج سنت وقف، اظهار کرد: فرهنگ‌سازی از طریق اطلاع‌رسانی و آگاه‌سازی میسر است، مسئله‌ای که می‌تواند در نهادینه‌سازی فرهنگ وقف در جامعه موثر باشد.

وی الزامات و محورهای تبلیغی را دو رکن مهم فرهنگ‌سازی در حوزه وقف دانست و گفت: در موضوع الزامات تبلیغ توجه به گستره مخاطبان اهمیت خاصی دارد چرا که در امر تبلیغ برای وقف نباید مخاطبان را محدود به قشر خاص و یا طیف سنی خاصی کرد.

مدیرکل صدا و سیمای مرکز گیلان با بیان اینکه اگر بخواهیم در زمینه فرهنگ وقف و فرهنگ‌سازی آن به سرمایه‌گذاری بلندمدت بیاندیشیم، باید گستره مخاطبان را به سنین پایین بکشانیم، گفت: گسترش اقدامات و تلاش برای نهادینه کردن فرهنگ وقف در جامعه مستلزم فعالیت‌های همه جانبه دستگاه‌های مربوط به موضوع است.

وی اذعان داشت: درست است که رسانه‌ها نقش بی‌بدیل و بیشتری در فرهنگ‌سازی دارند اما در این خصوص دستگاه‌های دخیل در مقوله فرهنگ‌سازی برای وقف باید با هم تعامل هدفمند داشته باشند.

نصرپور، وزارت علوم، آموزش و پرورش، اداره کل ارشاد و حوزه‌های علمیه را از جمله این دستگاه‌ها برشمرد و گفت: دانشگاه‌ها می‌توانند با هدایت پایان ‌نامه‌های دانشجویی به سمت پژوهش‌های مربوط به وقف پشتوانه علمی و فکری برای رسانه‌ها از جمله رسانه ملی فراهم کنند.

شفافیت و به روز بودن فعالیت رسانه‌ای در حوزه تبلیغ وقف

وی شفاف بودن در اطلاع‌رسانی در حوزه وقف را از دیگر الزامات تبلیغی وقف خواند و افزود: فرهنگ‌سازی در هر زمینه‌ای از جمله وقف آنگاه به بار می‌نشیند که مبتنی بر اطلاعات درست و شفاف باشد.

مدیرکل صدا و سیمای مرکز گیلان یادآور شد: باید با مخاطبان صادق بود و آنها را در جریان نقاط قوت و ضعف وقف قرار داد و از آنان برای حل مشکلات یاری خواست، مردم باید در جریان چگونگی اداره موقوفات قرار بگیرند.

 وی با اشاره به تدبر در برنامه‌های تبلیغی از دیگر الزامات تبلیغی سنت وقف، اظهار کرد: امروزه با گسترش رسانه‌ها، فضاهای مجازی و خبرگزاری‌های مختلف اعم از همسو و غیرهمسو با نظام، تنها تبلیغاتی موفق به نفوذ در مخاطب خواهد شد که با جذابیت‌های خاص رسانه‌های و در قالب‌های متنوع ارائه شود.

نصرپور اضافه کرد: برنامه‌های سفارشی هر چند در مواردی لازم است اما به تنهایی رافع مشکلات نخواهد بود و در کنار این برنامه‌ها باید به انواع دیگر برنامه‌سازی‌ها توجه کرد. در این زمینه تبلیغات غیرمستقیم مانند برنامه‌های نمایشی، فیلم و سریال اثر گذارتر است.

 وی همچنین به روز بودن فعالیت‌های رسانه‌ای را در حوزه الزامات تبلیغ وقف بسیار موثر و حائز اهمیت توصیف کرد و گفت: هر چند که وقف یک سنت دیرپای اسلامی است اما توسعه و تقویت آن در شرایط کنونی مستلزم تطبیق کارکردهای آن با نیازهای جامعه است.

مدیرکل صدا و سیمای مرکز گیلان خاطرنشان کرد: در امر فرهنگ‌سازی برای نهادینه کردن فرهنگ وقف در جامعه باید با تدوین نیازهای جامعه و بازنگری بخشی از مقررات حوزه وقف در جهت سوق دادن نیکوکاران جامعه به وقف بخشی از دارایی‌های خود را برای جامعه اختصاص دهند.

تبلیغ وقف مقطعی و دوره‌ای نباشد

وی مستمر بودن را از رکن‌های مهم الزامات تبلیغ وقف دانست و اعلام کرد: یکی از آسیب‌هایی که بر سر راه رسانه‌ها و  فعالیت‌های فرهنگی قرار دارد، مقطعی بودن و دوره‌ای بودن آنهاست.

این کارشناس رسانه اذعان کرد: اینگونه فعالیت‌ها معمولاً در کوتاه مدت به جایی نمی‌رسد و باید با تدوین یک افق و نقشه راه، برنامه‌ای بلند مدت برای رسانه‌ها طراحی شود و با بکارگیری اصول علمی و آینده‌نگری پیش بینی‌های لازم برای  رفع موانع احتمالی در نظر گرفته شود.

 وی با بیان اینکه هماهنگی فعالیت‌های مختلف با یکدیگر اثرات ماندگاری را در عرصه وقف به دنبال خواهد داشت، افزود: نهادهای فرهنگی می‌توانند با همکاری یکدیگر، توان خود را صرف تشویق خیرین به وقف امول کنند. تشخیص مصادیق روز مانند نیازهای امروز جوانان به اشتغال، ازدواج و تشکیل خانواده و برنامه‌ریزی منسجم برای رفع آنها از اولویت‌های  فعالیت‌های اهالی رسانه برای ترویج وقف است.

نصرپور در خصوص محورهای تبلیغی از ارکان فرهنگ‌سازی در حوزه وقف، به ترویج ارزشهای دینی اشاره کرد و گفت: وقف یک سنت دینی است و ترویج آن در جامعه منوط به ترویج ارزش‌های دینی و اخلاقی است.

وی اضافه کرد: افراد آنگاه به وقف گرایش پیدا می‌کنند و از دارایی‌های خود می‌گذرند که از عمق جان به باورهای دینی و روز قیامت اعتقاد داشته باشند.

ترویج وقف در رسانه‌ها باید در متن ترویج ارزش‌های دینی باشد

مدیرکل صدا و سیمای مرکز گیلان ادامه داد: ترویج وقف در رسانه‌ها باید در متن ترویج ارزش‌های دینی باشد و به هر میزان که اهالی رسانه در ترویج ارزشهای دینی و تبیین جایگاه وقف به عنوان یک رفتار مهم دینی موفق باشند به همان میزان در گرایش مردم به وقف تاثیر گذار هستند.

 وی اعتمادسازی را از محورهای تبلیغ سنت وقف برشمرد و گفت: یک از عواملی که می‌تواند زمینه گرایش خیرین به وقف باشد جلب اعتماد آنان به حسن انجام کار است و اینکه از اموال موقوفه به شایستگی  بهره‌برداری و نگهداری می‌شود و هرگاه این اعتماد توسط رسانه ایجاد شد، وقف ترویج می شود.

نصرپور با اشاره به ثمرات فردی واجتماعی وقف از محورهای تبلیغی وقف، اظهار کرد: سنت وقف علاوه بر اجر اخروی، ثمرات فردی و اجتماعی دنیوی فراوانی به دنبال دارد.

وی یادآور شد: دستیابی واقفان به آرامش دورنی، تزکیه نفس، کاهش شکاف اجتماعی، تقویت وجدان جمعی و ترمیم ناهنجاری‌های اجتماعی از برکات دنیوی وقف است که باید توسط رسانه‌ها بیان شود.

معرفی واقفان و احکام وقف از ارکان محورهای تبلیغ سنت وقف

مدیرکل صدا و سیمای مرکز گیلان با اشاره به معرفی واقفان و احکام وقف از دیگر ارکان محورهای تبلیغ سنت وقف، اظهار کرد: افرادی که دارایی خود را با ایثار تمام برای منافع عمومی وقف می‌کنند باید به شایستگی در رسانه‌ها مورد تشویق قرار بگیرند و از خود گذشتگی واقفان و ثمرات وقف آنان باید به هنرمندانه ترین شکل رسانه‌ای منعکس شود.

 وی افزود: در معرفی این افراد می‌توان از چهرهای شاخص هنری، فرهنگی و ورزشی بهره گرفت و متمکنین را به پیروی از واقفان دعوت کرد.

نصرپور اعلام کرد: سنت وقف به عنوان رفتار و باور دینی، مبتنی بر پیروی از احکام و قوانین اسلامی است و ضرورت دارد که سازمان اوقاف، حوزه‌های علمیه و علما، ائمه جمعه و جماعات فعالانه در خصوص تبیین احکام وقف با رسانه‌ها همکاری کنند.

مدیرکل صدا و سیمای مرکز گیلان، نظرات کارشناسی را نیز از محورهای تبلیغی سنت وقف دانست و گفت: اثرگذاری تولیدات رسانه‌های در هر زمینه‌ای از جمله وقف منوط به بهره‌گیری از نظرات کارشناسان و اساتید حوزه و دانشگاه است و اتاق فکر رسانه عرصه مناسبی برای ثبت نظرات اساتید حوزه و دانشگاه است.

سیطره وقف تنها در حوزه اقتصادی نیست

دکتر فیروز فاضلی، مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان به مسیر تبدیل اندیشه به فرهنگ اشاره کرد و گفت: هر اندیشه و مفهومی برای تبدیل به فرهنگ باید از سه مرحله نیاز، تبیین، توصیف و تثبیت بگذرد.

وی خاطرنشان کرد: تا عاملی به نام نیاز نباشد گام اول فرهنگ سازی صورت نمی‌گیرد و در گام‌های بعدی این نیاز تعریف و توصیف شده و با تکرار تثبیت و نهادینه می‌شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان با بیان اینکه به سنت وقف در نگاه اول به عنوان نیاز اقتصادی نگریسته می‌شود، گفت: نگاه‌های اجتماعی و فردی نیز در کنار نگاه ارزشی و دینی به وقف وجود دارد.

وی با اشاره به دید روانشناختی در خصوص سنت وقف، گفت: انسان در آرزوی جاودانگی است و همراه با تولد دغدغه‌ای به نام مرگ با او متولد می‌شود.

فاضلی یادآور شد: یک هنرمند، شاعر و نقاش با خلق آثار هنری در واقع عقربه ساعت را نگه داشته و برای همیشه زنده می‌ماند.

واقف، جاودانگی را با خود همراه می‌کند

وی با بیان اینکه سیطره وقف تنها در حوزه اقتصادی نیست، تاکید کرد: وقف یک نوع مقابله با مرگ است و شخص واقف یک واژه به نام جاودانگی را با خود همراه می‌کند.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان درباره نقش رسانه در فرهنگ سازی، اظهار کرد: رسانه در مرحله تبیین و توصیف به کمک فرهنگ‌سازی می‌آید.

وی اذعان داشت: هیچ اندیشه و مفهموی نمی‌تواند به فرهنگ تبدیل شود مگر اینکه دست خود را به هنر بدهد.

فاضلی با بیان اینکه ملتی شکست می‌خورد که شکست فرهنگی خورده باشد، اظهار کرد: شکسته شدن فرهنگی از شکست جنگی سخت‌تراست.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان با اشاره به اینکه هنر لباسی است که فرهنگ را ثبت می‌کند خاطرنشان کرد: انسان تنوع طلب است و زبان می‌تواند تنوع‌طلبی را درمان کرده و زبان، زمانی درمانگر می‌شود که لباس هنر بپوشد.

پایان پیام/

 

کد خبر 426896

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha