بیش از3هزارنانوایی درگیلان/ افزایش قیمت عرضه نان را رقابتی کرد

خبرگزای شبستان: نان در جامعه اسلامی از اهميت و جايگاه والايی برخوردار است زيرا به عنوان اصلی‌ترين محصول غذايی در سبد خانوار محسوب شده و بايد روز به روز در راستای افزايش كيفيت آن تلاش شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، يكی از اقداماتی كه دولت در زمينه افزایش کیفیت نان انجام داد، هدفمندسازی يارانه‌ها بود تا تاثير بسيار زيادی بر كيفيت نان گذاشته شود اما در اين ميان عده‌ای افراد سودجو فرصت را غنيمت شمرده و نه تنها نان با كيفيت ارائه نمی‌كنند بلكه از حجم خمير مایه نان نيز كم كرده كه اين امر سبب نارضايتی مردم شده است. مصرف کنندگان در بخش کیفیت نان در واقع رضایت آنچنانی ندارند. بعضی از افراد به دلیل اینکه سایز نان‌ها کوچک شده و مقدار کیفیت نان آن چیزی که می‌خواهند نیست، ناراحت هستند.

دولت سالانه 10 هزار و 800 میلیارد تومان یارانه پرداخت می‌کند، 6 هزار و  700 میلیارد برای خرید گندم و چهار هزار و 100 میلیارد به مردم و توجه به این مطلب اهمیت دارد که این مبلغ دو برابر اعتباریست که به بخش طرح تحول سلامت اختصاص داده شده است. با این همه اعتبار، باز هم محصولی که دست مردم می رسد آنچنان که باید و شاید کیفی نیست.

گرچه نظارت مسئولان اجرای قانون هدفمندكردن يارانه‌ها در بخش نان تا حدی رضایت بخش بوده و كيفيت نان نسبت به گذشته ارتقاء يافته اما هنوز هستند نانوايی‌هايی كه با كم‌كاری خود، نارضايتی مردم را سبب می شوند. با توجه به اينكه كيفيت نان متاثر از عواملی نظير آرد خوب، نوع دستگاه‌های پخت، مهارت كارگران و خميرمايه است و مجموعه اين عوامل می‌تواند در بهبود كيفيت نان و يا عدم كيفيت آن موثر باشد، لازم است هرچه زودتر كارگران نانوايی‌ها، مهارت لازم برای توليد نان با كيفيت را كسب و دولت نيز با در اختيار گذاشتن آرد مطلوب و مرغوب اسباب تهيه نان با كيفيت را در سفره مردم فراهم كند.

تجهیزات، محیط نگهداری آرد و مهارت نانوا، سه رکن تولید نان مرغوب

 رمضان کامران‌پی، مديرعامل شركت غله و خدمات بازرگانی منطقه هفت کشور در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان در خصوص رابطه افزایش قیمت و بهبود کیفیت نان، اظهار کرد: با توجه به سیاست‌های دولت مبنی بر اصلاح قیمت‌ها و اجرای قانون هدفمندسازی یارانه‌ها، مردم در خرید نان نسبت به گذشته دقت بیشتری دارند و دور ریز نان کمتر شده است.

وی افزود: کاهش ضایعات نان می‌تواند دلیلی بر کیفیت عرضه نان توسط سایر نانواها هم تلقی شود.

مديرعامل شركت غله و خدمات بازرگانی منطقه هفت کشور خاطرنشان کرد: نان‌های تولیدی ما اکثراً در واحدهای سنتی تولید می‌شود و اینطور نیست که بگوییم همه نانوایی‌ها با مواد اولیه یکسان بتوانند نان یکسانی را به مردم عرضه کنند.

وی اذعان داشت: عوامل تاثیرگذار در کیفیت نان اعم از ابزار آلات، محیط نگهداری آرد و نانوای ماهر در واحدهای پخت نان متفاوت است و دقتی که نانوای ماهر می‌تواند در نانوایی خود داشته باشد در کیفیت نان موثر است.

کامران‌پی همچنین گفت: با اتفاقی که اخیراً افتاده، رقابتی بین نانوایی‌های آزاد پز و یارانه‌ای ایجاد شده و اگر نانوایی‌های آزاد پز بخواهند نان بیشتری را نسبت به نانوایی‌های یارانه‌ای عرضه کنند، باید دقت بیشتری داشته باشد.

وی در خصوص کیفیت آرد عرضه شده در واحدهای نانوایی، اظهار کرد: واحد‌های تولید آرد گیلان براساس آخرین ارزیابی‌ها که توسط مرکز پژوهش‌های غلات کشور انجام شده در سطح کشور و بین 31 استان، رتبه اول را کسب کرده‌اند.

مديرعامل شركت غله و خدمات بازرگانی منطقه هفت کشور اعلام کرد: هفت واحد تولید آرد در گیلان فعال هستند که چهار واحد از این تعداد جز واحد تولید کننده برتر کشور هستند.

وی مولفه دیگر موثر در کیفیت آرد تولیدی را گندم دانست و گفت: با ارزیابی‌های صورت گرفته در سطح کشور، از گندم گیلان از مرغوب‌ترین نوع گندم در سطح کشور است.

کامران‌پی با بیان اینکه برای هفت ماه آینده ذخیره مناسب گندم در سیلوهای گیلان داریم، اظهار کرد: در حال حاضر 70 درصد آردی که در کارخانجات ما استحصال می‌شود از گندم وارداتی است و مولفه‌هایی که در یک آرد خوب باید باشد از جمله کروتن، پروتئین و سبوس گندم در آرد تولید استان از درجه مطلوبی برخوردار است.

 وی ادامه داد: در سالجاری 15 هزار تن گندم از قراقستان به گیلان وارد شده و دستگاه‌های مختلفی مانند بازرسی بین‌المللی کالا، موسسه استاندارد و دانشگاه علوم پزشکی کیفیت گندم وارداتی را کنترل کرده و تا تایید آنها نباشد، اجازه ترخیص داده نمی‌شود.

همه چیز برای تهیه نان مرغوب در سطح گیلان فراهم است

مديرعامل شركت غله و خدمات بازرگانی منطقه هفت کشور تاکید کرد: مشروط به این که نانوای ماهر و تجهیزات مناسب داشته باشیم و انبار مناسب و بهداشتی برای اینکه آرد خواب مناسب در نانوایی داشته باشد موجود باشد، همه چیز برای تهیه نان مرغوب در سطح گیلان فراهم است.

وی همچنین گفت: از مجموع سه هزار و 683 واحد نانوایی فعال در گیلان، 448 واحد به صورت آزاد پز تولید نان دارند.

کامران‌پی، آموزش نانوایان را از تکالیف شرکت‌های غله مناطق برشمرد و گفت: در ماده 110 قانون برنامه پنجم توسعه پیش بینی شده که برای ارتقای کیفیت نان همه نانوایان در سطح گیلان باید آموزش‌های لازم را ببیند.

وی سازمان فنی و حرفه ای گیلان را مجری آموزش نانوایان معرفی کرد و گفت: بسترهای لازم برای آموزش فراهم شده و سالانه دو هزار و  500 نانوا آموزش مهارت‌های تولید نان می‌بینند.

آموزش بیش از چهار هزار نانوا در 6 ماه نخست امسال

مديرعامل شركت غله و خدمات بازرگانی منطقه هفت کشور از آموزش چهار هزار و 452 نانوا در 6 ماهه نخست امسال در گیلان خبر داد و گفت: نانوایان به صورت رایگان آموزش می بینند و هزینه را دولت پرداخت می‌کند.

وی اظهار کرد: پیش بینی ما این است که درهر نانوایی دو تا سه نفر مشغول به کار هستند و حداکثر 10 هزار نفر می‌توانند آموزش ببیند.

کامران‌پی با بیان اینکه تا پایان سال آینده برای آموزش نانوایان و کادر نانوایی‌ها فرصت داریم، گفت: اگر نانوایان و کادر نانوایی‌ها در این کلاس‌ها حضور فعال نداشته باشند، ممکن است در مقاطع بعدی از حضور نانوایان آموزش ندیده در نانوایی‌ها ممانعت کنیم.

وی در بخشی دیگر از سخنان خود واگذاری نانوایی را به کسانیکه تجربه و مهارت کافی ندارند، از عوامل افت کیفیت نان در گیلان دانست و گفت: تعداد قابل توجهی از صاحبان نانوایی‌ها واحدهای خود را اجاره داده‌اند و هر چه قیمت نان افزایش یابد، سود حاصل از افزایش به جیب واحدهای اجاره دهنده خواهد رفت نه فردی که در آن مشغول است و به همین ترتیب، انگیزه فرد مستاجر پایینتر خواهد بود.

مديرعامل شركت غله و خدمات بازرگانی منطقه هفت کشور تصریح کرد: در قانون پیش بینی شده است نانوایی جز مشاغل خاص است و صاحب نانوایی باید در محل تولید نان حضور داشته باشد و اگر بنا بر دلایلی متصدی نانوایی قادر به حضور نبود باید از مباشری که مورد تایید اتحادیه و صنف است، استفاده کند.

فعالیت نانوایان اقتصادی نیست

 محمودی، رئیس اتحادیه نانوایان گیلان نیز با بیان اینکه کیفیت نان موضوعی است که در چند سال اخیر از سوی مصرف کننده و به شدت پیگیری می‌شود، گفت: کیفیت تولید محصول به صورت کارگاهی بستگی به مهارت نانوا، مواد اولیه با کیفیت و ابزار آلات دارد.

وی اعلام کرد: اتحادیه با همکاری ادارات مرتبط و سازمان فنی و حرفه‌ای کارگاه‌های آموزشی طی سه سال گذشته برگزار کرده است.

رئیس اتحادیه نانوایان گیلان، کیفیت گندم مورد استفاده برای تهیه آرد را خوب توصیف کرد و گفت: آرد استحصالی بعضاً دچار نواقصی است که می‌توان به رطوبت بالا و سبوس‌گیری پایین اشاره کرد.

وی افزود: مواد اولیه در تهیه نان تنها آرد نیست و اکثر مخمرهایی که در کشور تولید می‌شود، کیفیت پایین دارد که در کیفیت نان بسیار تاثیرگذار است.

محمودی خاطرنشان کرد: نمی‌گویم شیوه پخت نان در نانوایی‌های استان کاملاً مناسب است چرا که متاسفانه شیوه پخت نان به صورت استاد‌کاری و سنتی است.

رئیس اتحادیه نانوایان گیلان یادآور شد: در کنار کیفیت پایین آرد و مخمر باید گفت که فعالیت نانوایان اقتصادی نیست و همین امر باعث بی انگیزگی آنان است.

دایر کردن واحدهای تولید نان صنعتی در گیلان ضروریست

مهندس محمدحسین اصغریان، معاون برنامه ریزی استاندارگیلان، افزایش دانش نانوایان در پخت نان و اقتصاد نانوایی را دو عامل مهم در افزایش کیفیت نان دانست و گفت: سه هزار و 700 نانوایی در گیلان وجود دارد و حداکثر  18 هزار تن آرد بین این واحدها توزیع می شود که هر کدام به طور میانگین چهار هزار کیلو به طور میانگین دریافت می کنند.

وی با بیان اینکه عددی در نهایت برای نانوا میماند، عدد قابل قبولی نیست که در اقتصاد خانوار نانوا تاثیرگذار باشد، اظهار کرد: اینکه گفته می‌شود هشت درصد از افزایش 30 درصدی قیمت نان به جیب نانوا می‌رود، صحیح است و در گام‌های بعدی که برای اصلاح قیمت و کیفیت نان برداشته می‌شود، مد نظر قرار می‌گیرد.

معاون برنامه ریزی استاندارگیلان، دایر کردن واحدهای تولید نان صنعتی به عنوان رقیب نان سنتی را در گیلان ضروری خواند و گفت: واحد بزرگی در آستانه افتتاح رسمی قرار گرفته و اکنون تولید آزمایشی با ظرفیت 25 تن در روز دارد.

وی ابراز امیدواری کرد: اگر از این دست واحدها با ظرفیت‌های 5 تا 20 تن به گیلان اضافه شوند، کیفیت نان تولیدی استان را افزایش می‌دهند و رقیبی برای نانوایان سنتی می‌شوند که نان را با کیفیت بهتری عرضه کنند.

اصغریان افزود: از طرف دیگر دستگاه‌های صادرکننده مجوز نانوایی‌ها باید کنترل داشته باشند تا بیش از حد، مجوز نانوایی ندهند که تعداد نانی را که نانوا می‌فروشد کفاف هزینه‌هایش را ندهد و مجبور باشد از وزن و کیفیت نان بزند.

معاون برنامه ریزی استاندارگیلان اعلام کرد: قانون در خصوص میزان صدور مجوز سکوت کرده اما در آخرین جلسه شورای تنظیم بازار گیلان مصوب شد که مجوز نانوایی برای آرد دولتی داده نشده و برای نانوایی با آرد آزاد هم به راحتی مجوز داده نشود.

 پایان پیام/

کد خبر 430647

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha