خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام حسین الهی نژاد، عضو هیات علمی پژوهشکده مهدویت و آینده پژوهی در یادداشتی به بررسی جایگاه اعتقاد به مهدویت در همگرایی مسلمانان اعم از شیعه و سنی پرداخت.
"گروه های مختلف اسلامی در اصل اعتقاد و باور به مهدویت اتفاق نظر و هماهنگی دارند اندیشه مهدویت، اندیشه ای فراگیر و فرا مذهبی است و همه گروه های اسلامی بدان اعتقاد قلبی دارند از این رو دو گروه عمده اسلامی یعنی اهل سنت و شیعه انکار امام مهدی و ظهور او را کفر و خروج از دین اسلام تلقی می نمایند. پیامبر اکرم(ص)فرموده است: "من انکر القائم من ولدی فقد انکرنی" [1] "هر کسی که قائم از فرزندان مرا انکار کند در واقع مرا انکار کرده است ."
باز فرموده است: "من انکر القائم من ولدی فی زمان غیبته مات میتة جاهلیة" [2] "هر کس که مهدی قائم از فرزندان مرا در زمان غیبتش انکار کند به مرگ جاهلیت از دنیا رفته است ."
همچنین در منابع اهل سنت آمده است که پیامبر اکرم(ص) فرموده باشند :
" من کذب بالمهدی فقد کفر" [3] "هر کس مهدی را انکار کند به راستی کافر است."
باز فرموده است :
" من انکر خروج المهدی فقد کفر بما انزل علی محمد(ص)" [4] "هر کس ظهور مهدی را انکار کند ، به آنچه بر محمد(ص) نازل شده کفر ورزیده است."
روایات ذکر شده و امثال آنها در منابع روائی و تاریخی شیعه و اهل سنت فراوان نقل شده که همه آن ها حکایت از اهمیت و خطیر بودن اندیشه مهدویت از منظر مسلمانان دارد.
همچنین مهم بودن اندیشه مهدویت نزد اهل سنت و شیعه را می توان از ادعای تواتری که آز ناحیه علمای اسلامی شده برداشت کرد . این مهم در منابع مهم اسلامی آمده است .
به عنوان مثال، حافظ ابو عبدالله گنجی شافعی در کتاب البیان گفته است :
" تواترت الاخبار و استفاضت، بکثرة رواتها عن المصطفی فی امر المهدی" [5]
" احادیث پیامبراکرم(ص) پیرامون حضرت مهدی(ع) به دلیل راویان بسیاری که دارد به حد تواتر رسیده است ."
ابن حجر عسقلانی در کتاب "فتح باری" که در شرح "صحیح بخاری" نوشته است :
"تواتر الاخبار بان المهدی من هذه الامة ان عیسی ینزل و یصلی خلفه "[6]
" اخبار متواتر رسیده که مهدی از این امت است و عیسی از آسمان می آید و پشت سر مهدی نماز خواهد خواند."
ابن ابی الحدید در شرح نهج البلاغه می گوید: "اتفاق تمام فرقه های مسلمین است که دنیا و دین و تکلیف تمام نمی شود مگر با مهدی موعود "[7]
در"اسعاف الراغبین" آمده است :
" همانا اخبار متواتری از پیامبر اکرم(ص) رسیده است که مهدی(ع) قیام می کند و او از اهل بیت پیامبر(ص) است و زمین را پر از عدل و داد می کند. "[8]
علامه برزنجی در کتاب "الاشاعه لاشراط الساعة" می نویسد :
"روایاتی که در آن ها از ظهور مهدی نام برده شده زیاد و در حد تواتر است و بعضی از آن ها صحیح و بعضی حسن و بعضی ضعیف می باشد و این نکته و این دسته بیشترین می باشد و لکن به خاطر کثرت راویان آن ها ، دسته ضعیف به وسیله دسته قوی تقویت و موجب قطع می باشد و آن چه قطعی است این است که ظهور او مسلم است و از اولاد فاطمه و پر کننده زمین از عدل می باشد ."[9]
شیخ علی ناصف می نویسد :
"مشهور میان علمای گذشته و حال این است که در آخرالزمان مردی از اهل بیت به نام مهدی قیام میکند و مسلمانان از او پیروی کرده و دین را یاری میکند، دجال ظاهر می شود و عیسی نازل میگردد و با مهدی یا او به تنهایی دجال را میکشند و بزرگان صحابه و اکابر محدثین نظیر ابی داوود ترمزی، ابن ماجه، طبرانی، ابی یعلی، بزار، امام احمد و حاکم، روایات مهمی را نقل کرده اند و کسانی چون ابن خلدون که همه روایات مهدی را تضعیف می کنند اشتباه کرده اند . "[10]
اما اثبات تواتر از منظر شیعه دارای وضوح وروشنی خاصی است؛ زیرا جایگاه مهدویت از منظر شیعیان به قدری مهم و قطعی است که حتی برخی از افراد مغرض و دارای نیات سوء، خاستگاه مهدویت را مذهب تشیع دانسته و رواج و شیوع مهدویت در میان اهل سنت را از طرف علمای شیعه تلقی نموده اند، از این رو مسلم بودن و متواتر بودن باورداشت مهدویت میان شیعیان به قدری روشن است که نیاز به ارائه دلیل و برهان نیست .
پی نوشت ها:
[1] مجلسی ، محمد باقر ، بحار الانوار ، ج 51 ص 73 ،ج 20
[2] همان ،ج21
[3] المبار الکفوری ، تحفة الاحوذی ، ج 6 ص 402
[4] قندوزی ، ینابیع المودة ج 3 ص 295 ، باب 78 ، ج 1 ، فرائد السمطین ، ج 2 ، ص 334
[5] گنجی شافعی ، حافظ ابو عبدالله ، البیان
[6] عسقلانی ، ابن حجر "فتح الباری "
[7] ابن ابی الحدید ، شرح نهج البلاغه ، ج 10 ص 96
[8] الصبان ، محمد ، اسعاف الراغبین باب 2 ص 138
[9] البرزنجی ، محمد الاشاعه لاشرط الساعة ، ص 87
[10] ناصف ، علی ، غایة المامول ، ج 5 ، ص 382
منبع: پایگاه اطلاع رسانی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی
پایان پیام/
نظر شما