به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، دكتر نصرت الله ضرغام، رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران كشور، عصر امروز(23 دی) در نشستی با اساتيد و دانشجويان دكتری دانشگاه شهيدچمران اهواز بر حمایت از مراکز علمی و فراهم کردن امکانات لازم جهت انجام فعالیت های پژوهشی تاکید کرد و گفت: بنياد ملی علم ايران سال 1375 به مدت 10 سال در خصوص عرضه و تقاضای علمی و انسانی در آموزش عالی فعالیت تحقیقاتی انجام داد و سه برنامه تقاضاس اقتصادی، اجتماعی و فنی و حرفه ای را در اين طرح در نظر گرفتيم.
وی با بیان اینکه این طرح با ارائه به رئیس جمهور وقت بنا شد به عنوان سياست توسعه آموزش عالی مورد بهره برداری قرار گیرد، افزود: ما به لحاظ كمی در تعداد دانشجوها رشد زيادی پيدا كرديم و هم اکنون 4.5 ميليون دانشجو در ايران تحصيل می كنند و برای جبران كمبودهای مالی نیز پردیس های دانشگاهی را ايجاد كردیم.
وی با اشاره به اینکه اين افزایش و توسعه كمی سبب شد هم به پژوهش و هم به كيفيت آموزش عالی آسيب وارد شود که باید این وضعیت را ساماندهی کنیم، اضافه کرد: دانشگاه های مطرح كشور تنها وابسته به منابع دولتی نيستند بلکه هم با دریافت شهريه و ارتباطی که با صنعت دارند و هم استفاده از توان علمی و کاری فارغ التحصیلان می توانند منابعی را برای انجام فعالیت های مختلف پژوهشی کسب کنند.
دکتر ضرغام، با تاکید بر تنوع كردن منابع بودجه ای و مديريت بر اداره آموزش و پژوهش در آموزش عالی، تصریح کرد: ما در پژوهش و آموزش نياز به مديريت داريم و برای اینکه بتوانیم در این راستا به شاخص های جهانی برسیم باید علاوه بر استفاده از استعدادهای موجود كشور، امكانات لازم را نیز فراهم کنیم.
وی با بیان اینکه شورای پژوهش های علمی در کشور از سال 68 فعالیت خود را آغاز کرد که در آن زمان فاقد ساختارهای لازم برای اجرای دستورهای پژوهشی و بودجه برای فعالیت بود، ادامه داد: در سال 75 بودجه ای معادل 20 ميليارد تومان را جهت حمایت از پروژه های علمی اساتید و تقویت زیرساخت های پژوهشی و تجهیزات آزمایشگاهی در اختيار این شورا قرار گرفت و برنامه ملی تحقيقات را تعريف كرديم.
رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران كشور، با اشاره به اینکه سعی ما بر این بود که امكانات دانشگاه ها و مراكز پژوهشی را به صورت يكپارچه و يك شبكه دربیاوریم، خاطر نشان کرد: يكی از ابعاد بسيار مهم در زیرساخت های پژوهشی داشتن آزمايشگاه های مجهز و نيروی انسانی است.
وی از ضعف های موجود در مراکز علمی را بحث ساختار دانست و با بیان اینکه قسمت اعظم بودجه در هزینه های جانبی به مصرف می رسد، اذعان داشت: کمبود بودجه و نبود تنوع در منابع بودجه ای و عدم بهره وری بالا از امکانات از ديگر ضعف های كشور در مراکز علمی است که این عوامل باعث می شود نتوانیم از استعدادها به خوبی استفاده و افراد توانمند را وارد بازار کار کنیم.
وی با اشاره به تشکیل بنیاد ملی نخبگان جهت شکوفایی و شناسایی استعدادهای کشور و بنیاد علم ایران، بر توجه به علوم بنيادی در کنار علوم كاربردی تاکید کرد و یاد آور شد: با توجه به اینکه یک درصد از کل جمعیت جهان را تشکیل می دهیم سهم ما از تولید علم 1.6 است و در تجارت جهانی سهم بسیار کمی داریم در حالی که سهم دنیا از تجارت جهانی 33 تريليارد دلار است.
دکتر ضرغام، با تاکید بر اینکه توليدات علمی و دانشگاهی ما بايد سهم خود را در توليد ناخالص ملی باز كند، اظهار کرد: معاونت علمی و فناوری رياست جمهوری و صندوق نوآوری و شكوفايی در راستای حمايت از شرکت های دانش بنیان و فارغ التحصيلان فعالیت می کند که اين حمايت بايد تأثیری بر برنامه های آموزشی كشور داشته باشد.
وی با بیان اینکه دانشجو بايد طوری آموزش داده شود كه اندوخته اش در همه جای دنيا خريدار داشته باشد، ابراز کرد: در این راستا بايد سراغ بخش مهارت برويم و مقداری از تقاضا برای ورود به دانشگاه كم كنيم و مهارت های علمی را افزايش دهيم و همچنین بتوانیم با ارتباط با بنیادهای علمی کشورهای دیگر از تمامی ظرفیت های مالی و انسانی آنها استفاده کنیم.
وی بر حضور بخش خصوصی جهت حمایت از فعالیت های پژوهشی تاکید کرد و گفت: اگر بتوانيم اين مسئله را نهادینه كنيم دو هدف كمك بخش خصوصی به پژوهش و نهادينه كردن بخش پژوهش در كشور محقق می شود چرا که با بودجه صندوق حمایت از پژوهشگران نمی توان پاسخگوی كل ماموریت های اين صندوق باشیم.
رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران كشور، افزود: در اين صندوق گرانت ها و دوره های پسادکتری را به صورت بين المللی ارائه می کنیم و سياست ما اين است كه از كل ظرفیت های كشور چه به لحاظ منابع مالی و چه به لحاظ منابع انسانی بهره ببريم، قصد داریم از حضور تمامی اساتيد مطرح كشور در کارگروه های تخصصی استفاده كنیم.
وی با اشاره به اینکه از جمله سیاست های ما توسعه کرسی های پژوهشی است، اظهار داشت: کرسیهای پژوهشی به اساتیدی که ديد راهبردی در پژوهشی داشته اند اعطاشده و هم اکنون 21 كرسی به اساتيد، يك كرسی به درياچه اروميه و يك كرسی هم به خلیج فارس اختصاص داده شده و قرار است 69 كرسی دانشگاه علامه و شهيد آوينی نيز به اين کرسی ها افزوده است.
پایان پیام/
نظر شما