«علیرضا ضمیری» ،پژوهشگر حوزه فقه و علوم سیاسی در گفت وگو با خبرنگار سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان با اشاره به تاثیر حضور در مسجد در منش و رفتار افراد، اظهار کرد: بخش عمده ای از تاثیرات حضور در مسجد بر افراد، تاثیر معنوی و البته بخشی از آن تاثیرات روحی است، اگر بخواهیم این مساله را در قالب مباحث روان شناسی بررسی کنیم حضور در مسجد سبب ایجاد ارتباط فرد با دیگران و دوستی با آنها می شود و همین امر نکته تمایزی برای فرد محسوب می شود.
وی ادامه داد: باید در نظر داشته باشیم که هر فردی اگر معیار امر روان شناختی خود را وجدان شخصی قلمداد کند آن وجدان شخصی بر اساس عبادت به صورت مستقل در نظر گرفته می شود و قطعا در روحیه فرد اثرگذار است در نتیجه حضور در مسجد و اقامه جماعت نماز در روحیه فرد موثر است.
این محقق با بیان اینکه در سایر ادیان ابراهیمی نیز شاخصه هایی در مورد عبادت جمعی وجود دارد، افزود: البته این مهم در برخی ادیان غیر توحیدی نظیر بودا جنبه فردی می یابد اما مع الوصف اشاره ما از آن جهت است که اولا معیارهای عبادی در ادیان متفاوت است اما در ادیان توحیدی نسبت به عبادت جمعی توصیه شده است.
ضمیری ادامه داد: تحقق تحول روحی ناشی از عملکرد و رفتار افراد مستلزم جامعی از شرایط است از جمله شرایط اجتماعی عبادی فرد. زمانی که فلسفه اقامه نماز جماعت، نماز جمعه را بررسی می کنیم می بینیم که صرفا مراد این نیست که نمازگزار بیاید و نمازی بخواند و برود، بلکه این حضور اولا موجب اتحاد دینی می شود و در وهله بعد مشکلات مردم در مواجهه با یکدیگر رفع می شود، حال اگر بیاییم این فلسفه جمعی بودن عبادت را نادیده بگیرم گویی عمل را از محتوا خالی کرده ایم.
این پژوهشگر با اشاره به نقش کانون های فرهنگی هنری مساجد در جذب اقشار مختلف مردم و به ویژه جوانان به مسجد، اظهار کرد: فعالیت کانون ها تاثیر زیادی دارد چراکه علاوه بر محتوای عبادی تاکید بر محتوای فرهنگی دارد که همین محتوای فرهنگی نیز بر مدار رویکرد دینی می چرخد. در نتیجه کانون ها در واقع پایگاه مناسبی برای جذب جوانان به مسجد محسوب می شوند.
وی به ویژگی های مسجد طراز اسلامی اشاره کرد و گفت: مسجدی که فعالیت هایش به بحث فلسفه اصلی اجتماع دینی در اسلام برگردد مصداق مسجد طراز اسلامی است چراکه از همان صدر اسلام مسلمین برای دیدار با پیامبر(ص) و رفع مشکلات جامعه مسجد را محور قرار دارند. از سوی دیگر در جامعه امروز نیز مسجدی موفق تر خواهد بود که همین رویکرد را در برنامه های خود داشته باشد یعنی در بطن زندگی مردم حضور داشته باشد. ضمن اینکه در این میان نقش امام جماعت در جذب جوانان انکارناشدنی است. این مساله اهمیت دارد که امام جماعت و هیات امنا در مقام متولیان مسجد چه برخوردی با جوانان داشته باشند و تا چه اندازه آنان را در امور مسجد دخیل کنند.
پایان پیام/
نظر شما