غیرت منطقی مانع ارتکاب گناه و رذایل اخلاقی در جامعه می شود

یک کارشناس فرهنگی گفت: در جامعه ای که افراد آن غیرت منطقی و هدایت شده ای دارند، نسبت به انجام گناه و رذایل اخلاقی حساسیت بیشتری از خود نشان می دهند.

محمد حسین رجایی فر در گفتگو با خبرنگار شبستان در قم، غیرت را بروز نوعی واکنش و حساسیت در برابر اموری که در نهاد بشر به صورت غریزی و فطری به ودیعه گذاشته شده است، عنوان کرد.


وی گفت: در اینکه غیرت یک اصل اخلاقی ممدوح و مورد پسند است تردیدی وجود ندارد، این اصل برخاسته از ذات آدمی است که بر حفظ مایملک و دارایی خود حریص است، همچنین نمونه بارز آن حمایت و مراقبت از ناموس است که در طبیعت نیز به صورت یک روند غریزی وجود دارد.


رجایی فر تصریح کرد: باید غیرت به اندازه و بجا بکار رود و از بکارگیری آن در مواردی که نهی شده به شدت پرهیز کرد.


وی به تفاوت غیرت و تعصب اشاره کرد و گفت: در بسیاری از گفتار صاحب نظران این دو واژه به صورت مترادف بکار رفته است.در واقع می توان این دو واژه را به یک معنا تلقی کرد و در استعمالات گوناگون از آن یک معنی را اراده کرد ولی می توان در موارد خاصی استعمال این دو را از هم جدا کنیم، در عرف، غیرت در سطح جامعه در امور خانوادگی و ناموسی استعمال می شود ولی تعصب معمولا در عقاید، اندیشه ها و دین داری استعمال می شود، متعصب کسی است که روی یک فکر و عقیده به سختی پافشاری کرده و آنی از آن دست برنمی دارد.


این کارشناس فرهنگی اظهار داشت: در جامعه ای که افراد آن غیرت منطقی و هدایت شده ای دارند، نسبت به انجام گناه و رذایل اخلاقی حساسیت بیشتری از خود نشان می دهند در این جوامع حتی امر به معروف و نهی از منکر یک منزلت اجتماعی و عامل حراست از ارزش ها تلقی می شود.


وی ادامه داد: در چنین جامعه ای زن و مرد حریم نگه می دارند و نسبت به خطوط قرمز حساس و دقیق تر می شوند؛ بنابراین لازم است نقش غیرت را در جامعه دینی و اجتماع امر مفروضی بگیریم.


این پژوهشگر دانشکده صدا و سیما غیرت ورزی را در رفع پاره ای از فسادهای اخلاقی در جامعه موثر دانست و افزود: در احادیث، خداوند متعال غیور نامیده شده است و از آنجا که آدمی مستجمع خصال الهی و خلیفه اوست این غیرت باید به انسان هم سرایت کند اگر فردی از هر گونه غیرت و تعصب خالی باشد نمی توان او را مصداق غیرت الهی دانست.


رجایی فر، غیرت ورزی را در جامعه کنونی نسبت به گذشته کمرنگ دانست و گفت: نگاهی به جامعه فعلی ما حکایت از ضعیف تر شدن غیرت نسبت به گذشته دارد؛ در گذشته جامعه ایرانی سنتی و بسته تر بود و البته کانال ارتباط دینی بسیار قوی با مراکز مذهبی داشت، اثرات این گونه ارتباط روح او را در حمایت و حراست از حریم ناموس هرچه بیشتر تقویت می کرد، امروزه به دلایل گوناگون به ویژه تاثیرگذاری فیلم ها بر انسان ها، عشق آسمانی نه تنها زمینی شده بلکه در زمین هم آن جاذبه عاشقانه و انحصاری خود را از دست داده است، عشق های زودگذر و مثلثی از این عشق های زمینی اما لوث و لوده است.


مسئول جذب هیئت علمی دانشکده صدا و سیمای قم اظهار داشت: به تناسب بهره مندی کشورمان از غنای فرهنگی و دینی لازم است در مورد حساسیت ها خانوادگی و حفظ حریم زن و فرزند و حراست از گوهر گران بهای عفاف خانواده ضرورتا باید قدم های بلندی برداشته شود، شاید بلندترین و محکم ترین قدم، عکس العمل های ممتد و اعتراض، تمرین و تکرار و بیان ضرورت غیرت باشد؛ امر به معروف که خود مصداق بارز عکس العمل درست انسانی است ما را در این تکرار و بیان، تا حدی یاری و استعانت می کند.


پایان پیام/ 

کد خبر 43374

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha