مروری بر سخنرانی های انقلابی شهید باهنر در مسجد هدایت تهران

خبرگزاری شبستان: شهید باهنر مدت ها در مسجد هدایت تهران برای مردم سخنرانی می کردند و منبر داشتند، سخنرانی های آن شهید و نگاه انقلابی اش سبب شده بود تا مستمعان بیشتری نسبت به همیشه در سجد هدایت گرد هم آیند.

خبرگزاری شبستان: دکتر باهنر مدت مدیدی در مسجد هدایت، پس از نماز جماعت سخنرانی داشتند و گاه نماز جماعت به امامت ایشان برگزار می شد. محمد توسلی درباره ایام امامت جماعت دکتر باهنر در مسجد هدایت می گوید:

«در غیاب آیت الله طالقانی، ابتدا سید ابوالفضل زنجانی، هم نماز می خواندند و هم شب های جمعه صحبت می کردند. در آن سال های پایانی دیگر آیت الله زنجانی آمادگی نداشتند، آقای دکتر باهنر این کار را انجام می دادند» .

 

دکتر محمدجواد باهنر از جمله سخنرانانی بود که پس از ممنوع المنبر شدن آیت الله طالقانی، فعالیت خود را در مسجد هدایت آغاز کرد و رسما اداره جلسات را پس از نماز به عهده گرفت. در خرداد  1347 طی مذاکره بین دکتر باهنر و آیت الله طالقانی، تصمیم گرفته شد در غیاب آیت الله طالقانی ایشان بحث های هفتگی تفسیر را دنبال کرده و به اتمام برساند.

 

 به وسیله یکی از منابع ساواک این مذاکرات شنود تلفنی شده بود و گزارش آن در اختیار ساواک قرار گرفت. پس از این مذاکرات شب بعد پس از پایان نماز جماعت به امامت آیت الله طالقانی، باهنر اعلام کرد تا مدتی در آنجا جلساتی خواهد داشت و سخنرانی خواهد کرد. سخنرانی های دکتر باهنر در این مسجد مورد استقبال فراوان مردم قرار گرفت به طوری که به درخواست آیت الله طالقانی برنامه های سخنرانی متعددی برای ایشان گذاشتند؛  دکتر باهنر در زمینه فعالیت و سخنرانی خود در ایام می گوید: «مسجد هدایت، مسجد مرحوم طالقانی، پاتوق ما بود، که تا سه سال ماه رمضان را آنجا صحبت می کردیم. شب های جمعه زیادی آنجا صحبت کردم» .

 

 شهید باهنر طبق روال گذشته و همیشگی، با سخنان و بیانات متین و دقیق خود که متناسب با نیازها، ضرورت ها و خواسته های مخاطبین و شرایط اجتماعی و سیاسی روز بود توانست اقشار وسیعی را جذب مسجد و منبر نماید و مورد توجه نیروهای مردمی قرار گیرد. این سخنرانی ها هر هفته تا تاریخ 6/4/47 ادامه یافت. وی در آخرین جلسه این دوره از سخنرانی های خود اعلام کرد امشب آخرین گفتار در این مجلس است و چون از هفته بعد به مسافرت می رود شخص دیگری مراسم را ادامه خواهد داد.در تاریخ /10/5/47 مجددا جلسات دکتر باهنر پیرامون مساله توحید و خداشناسی ادامه یافت به طوری که ایشان هر هفته بعد از نماز جماعت آیت الله طالقانی، سلسله مباحث خود را دنبال می کردند. بیشتر دانشجویان و اعضای نهضت آزادی در این جلسات شرکت می کردند.

 

دکتر باهنر در آستانه برگزاری جشن های 2500 ساله، در قسمتی از سخنرانی خود در مسجد هدایت به افشاگری علیه رژیم و انتقاد از این جشن ها می پردازد و چنین می گوید: «ملت، آن ملتی است که به قدرت صنعت و تکنیک و پیشرفت فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی فعلی خود ببالد، نه اینکه به ستایش مردگان بپردازد و افتخارات باستانی و گذشتگان خود را تمجید و تحسین کند» .

 

در پی تشدید اقدامات رژیم جهت مقابله با مخالفین و گروه های مبارز و وحشت از بحرانی شدن اوضاع اجتماعی در جریان برگزاری جشن های 2500 ساله و نیز صراحت در گفتار دکتر باهنر، ایشان از سوی ساواک در تاریخ 16/6/50 ممنوع المنبر شدن ایشان به شهربانی کل کشور چنین ابلاغ می شود:

 

«نامبرده بالا که از وعاظ افراطی و ناراحت مقیم تهران است، اخیرا مبادرت به ایراد مطالب تحریک آمیز و خلاف مصالح در مسجد هدایت تهران کرده است. علیهذا خواهشمند است دستور فرمایید نام وی را جزو وعاظ مممنوع المنبر منظور و از نتیجه اقدامات معموله این سازمان را آگاه سازندو رییس سازمان اطلاعات و امنیت کشور- سپهبد نصیری»

در پی اعلام ساواک به شهربانی کل کشور مبنی بر ممنوع المنبر شدن دکتر باهنر، شهربانی کل، طی نامه ای به ساواک چنین پاسخ می دهد:

«نسبت به جلوگیری از منبر رفتن نامبرده فوق، به مامورین مربوطه دستورات لازم داده شده است»

 

در نامه دیگری از ساواک تهران به ریاست آن سازمان درباره دکتر باهنر چنین آمده است:

 

«نامبرده فوق که اغلب در مسجد هدایت و الجواد وعظ می کند به علت ایراد مطالب تحریک آمیز و خلاف مصالح در مسجد هدایت ممنوع المنبر شد و با اعلام اینکه مراتب به شهربانی کل کشور منعکس شده است دستور فرمایید در این زمینه اقدام و مراقبت لازم، معمول و نتیجه را به موقع گزارش کنند».

 

در پی آن از سوی ساواک به مسئولین مسجد هدایت دستور داده شد تا از منبر رفتن دکتر باهنر جلوگیری به عمل آید. دکتر باهنر پس از ممنوع المنبر شدن مورد مراقبت بیشتر ماموران ساواک قرار گرفت تا اینکه طی تماس و مذاکره با آیت الله طالقانی مقرر شد با استاد مرتضی مطهری و حجت الاسلام عبدالمجید معادیخواه توافق کرده و از آن پس، آنها در مسجد هدایت سخنرانی کنند.

 

 دکتر باهنر در طول دوره فعالیتی خود در مسجد هدایت در زمینه موضوعات مختلفی مانند جنگ و مفهوم آن در قبل و بعد از اسلام، توحید و خداشناسی، حقوق زن در قبل و بعد از اسلام و بعثت پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم)، سخنرانی های بسیاری کردند که مورد استقبال اقشار مختلف به ویژه جوانان قرار گرفت.

پایان پیام/

کد خبر 438469

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha