خبرگزاری شبستان: مسجد پایگاه پیوند انسان و الله و مرکز ارتباط انسان هاى مؤمن است. مساجد، خانههاى خدا و خلقخدا است که در کویر ظلم و ظلمت سرپناه بشریت مظلوم در برابر طوفان جهل و جور و آزمندى محسوب مىشود. انسانهاى دور مانده از وطن اصلى در غربت زندگى، سایبانى با صفاتر و خانهاى زیباتر از مساجد پیدا نمىکنند.
مساجد، جایگاه عبادت است و عبادت حرکت قربجویانه انسان به سوى آستان قدس ربوبى. ساختنمسجد، تعمیر و نگهدارى آن، حضور در مساجد، مدیریت و امامت و مسائل مالى و بهداشت و نظافت مساجد همه باید متناسب با اهداف الهى و بر اساس رهنمودهاى قرآن و اهل بیت علیهم السلام باشد تا این شبکه گسترده و سراسرى ارتباط زمین و آسمان و نقطههاى پیوند مؤمنان جامعه را به سوى اهداف عالى الهى پیش برد و نقش مسجد با انتظار اسلام از آن هماهنگ شود.
فقهاى بزرگوار اسلام از صدر تاریخ امامت در کشف و بیان قوانین الهى در رابطه با ابعاد گوناگون زندگى از جمله مسائل مسجد تلاش فراوان کرده و با تکیه بر منابع دینى وظیفه امت را روشنساخته است. شناخت وظیفه مؤمنان نسبت به مسائل گوناگون مساجد یکى از حوزههاى اجتهاد و پژوهشعلمى فقهاى بزرگوار بوده که در این زمینه به صدها مسئله فقهى پاسخ گفتهاند.
از این رو سرویس مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان بنا دارد در سلسله گزارش هایی احکام مسجد را در همه ابعاد بر اساس دیدگاه هاى اسوه فقیهان حضرت امام خمینى(ره) و برخى از مراجع بزرگوار معاصر از جمله مقام معظم رهبرى حضرتآیت الله خامنهاى گردآورى کنند و به شکلى ساده و روشن در اختیار امت اسلامى قرار دهند.
آنچه در این نوشته به صورت مسئله یا استفتاءبدون علامت، آورده شده مطابق با فتواى حضرتامام خمینى(ره) است و فتواى سایر مراجع بزرگوار با ذکر نام مشخص شده است.
مسجد سازى
ثواب ساختن مسجد
ساختن مسجد از مستحبات مؤکد است و پاداشى بزرگ و ثوابى بسیار دارد.
پیامبر اکرم (ص) فرمود: "من بنى مسجدا فى الدنیا اعطاه الله بکل شبر منه-او قال بکل ذراع منه-مسیرة اربعین الف عام مدینةمن ذهب و فضة و در و یاقوت و زمرد و زبرجد ولؤلؤ". "هر که در دنیا مسجدى بسازد، خداوند در برابر هروجب یا فرمود: هر ذراع به مقدارى که چهل هزار سال پیموده مىشود، شهرى از طلا و نقره و در و یاقوت و زمرد و زبرجد و لؤلؤ به او عطا مىکند". (1)
تحقق عنوان مسجد
اگر زمینى را به قصد قربت(قربة الى الله) بهنیت مسجد بودن بسازند و حداقل یک نفر به اذن بانى در آن نماز بخواند، مسجد مىشود و باید احکام مسجد نسبت به آن مراعات شود. (2)
گرچه مطابق آنچه در مسئله قبل گفته شد، عنوان مسجد تحقق مىیابد، ولى مشهور بین فقها آن است که باید صیغه وقف بخواند، یعنى بگوید:"وقفتهامسجدا قربة الى الله"، یعنى این زمین یا ساختمان را براى رضاى خداوند وقف کردم براى آنکه مسجد باشد.(3)
مساجد تمام گروه هاى مسلمان، اعم از شیعه و غیر آن در احکامى که براى مسجد گفته مىشود فرقى ندارد. (4)
اگر انسان بداند که واقف،سقف و صحن و دیوار مسجد را جزء مسجد قرار نداده یا نداند جزء مسجد قرار داده یا نه و نشانهاى بر اینکه جزء مسجد است، نباشد، احکام مسجد را ندارد. هر چند در صورتشک، احتیاط مستحب است، احکام مسجد را نسبت به این مکان ها نیز مراعات کنند. (5)
سوال: زمینى است که جزء موقوفه یک امامزاده است و بین خانههاى مسکونى قرار گرفته، با توجه به این که محل بزرگ و فاقد مسجد است، نظرتان را راجع به بناى مسجد در این زمین موقوفه بیان کنید.
جواب: اگر وقف است مسجد نمىشود. (6)
سوال:اگر اصل وقف مشخص نباشد -براى مسجد مثلا- آیا حکم مسجد دارد یا نه؟ و اگر اصل وقف معلوم باشد ولى مورد تصرف و مصرف آن مشخص نباشد چه باید کرد؟
جواب: تا عنوان مسجدیت در وقف محرز نشود حکم مسجد مترتب نمىشود و درصورت معلوم نبودن مصرف، صورى دارد که در تحریر(ج 2،ص 109،م 2.) مذکور است. (7)
پی نوشت:
1-تحریر الوسیله،ج 1،فى مکان المصلى،ص 152،م 18.
2-همان،م 19.
3-همان.
4-العروة الوثقى،ج 1،فى احکام النجاسات،ص 88،م 15.
5-همان،ص 89،م 16.
6-استفتاآت،ج 2،ص 356،ص 54.
7-استفتاآت،ج 2،ص 342،س 18.
پایان پیام/
نظر شما